Új hozzászólás Aktív témák

  • shalafi66

    veterán

    válasz dukola #26033 üzenetére

    Nem kell mindjárt megijedni, ez (17R634A) alapvetően ilyen hangszóró, sok mélye van.

    Nézzük sorban. A kis kiemelés mélyben nem feltétlenül baj, hiszen, faltól távolabb elhelyezve úgyis van a mélytartománynak esése egy átlagos 20nm körüli alapterületű szobában.

    Először a doboztérfogatot kell kitalálni, az elvárt terhelhetőség-alsó határ, rendelékezésre álló hely alapján. A br. 18 liter nem túl sok, mire még minden dobozba épülő elemet levonsz belőle, marad kb. 15. Ezt tényleg nem lehet túlzottan alacsonyra hangolni, de a 45Hz még megoldható, kisebb csőátmérővel biztosan, 60mm-es belső átmérő elég szokott lenni ehhez a hangszóróhoz, ha tölcséres a reflexcső. Én ezt a megoldást ajánlom. És azért nincs ok aggodalomra, mert csillapítóanyaggal hangolható utólag úgyis az egész rendszer.

    A dobozmodellező programok nem számolnak jól, mert egyrészt nem adsz meg nekik minden paramétert feltétlenül, másrészt azért sem, mert néhány elhanyagolt, de azért fontos részlet nincs benne a modelljeikben. Pl. a reflexcső pozíciója.

    Egyébként ha alacsony hangolási frekvenciát szeretnél, legrövidebb csőhossz mellett, akkor azt cső nélkül, a doboz anyagából kialakított reflexalagúttal tudod legkönnyebben elérni.

    Sajnos most nincs nálam az otthoni gépem, és a dobozos program, nem tudok utánaszámolni teljesen pontosan, de hétvégén, ha gépközelben leszek, ezekben a dolgokban segítek.

    A többi felmerült kérdésre:

    Hogy 17 vagy 22 centis a hangszóró, az önmagában nem meghatározó. Mindig a paramétereit kell megnézni. Ez a 17-es, amit kinéztél, nagy terhelhetőségű, és jó mélyátvitelű, sok 200mm-esnek nincs ilyen jó alsó határfrekvenciája. Nyilván ennek az ára az, hogy nem annyira érzékeny. :)

    A két Peerless, amit kinéztél együtt nem jó választás. A mélyközép 830657 eleve nem igazán jó darab, a magas meg sajnos kicsi hozzá. Egy ilyen hibával középtartományban, mint amit a 17-es mélynél látsz, alacsonyabb frekvenciák felé stabilabb, és nagyobb átmérőjű dóm kell, hogy legyen lehetőséged normálisan váltani. Minimum BC25, de talán inkább a DX25-öt választanám ide. A 19mm-es dóm, kisebb átmérőjű, és egyenletesebb SPL-fr válaszú hangszórókhoz jó.

    A doboz belső méreteinek arányai teljesen jók, majdnem ideálisak, csak 3,7kHz-nél esik egybe két felharmonikus az alap három rezonanciasorozatból, szerintem semmi baj nincs vele.
    :D Én építettem már négyzet alapú hasáb dobozt is, Tannoy mélyközéphez. Nem lett belőle megoldhatatlan probléma. :)

    A hangszórókombináció jó, a H2000 fórumos 3kHz-es váltás szerintem rendben van (én amúgy nem irányítottam a készítését, csak beszélgettünk). A doboz előlapjával kapcsolatban: a mélyközepet és a magasat is érdemes eltolni középvonalból.

    Más kombináció: például jó a 18w8424 és BC25, csak jóval kevesebb mélyben. Ami a 634-el azonos mélyeket tud, és egyenletes a közepe, az a 18W8531. :)

    (#26024) Mikisys
    Oké, majd jövőhéten szerelek hozzá mágneskört. Most még vadászok membránt, meg vasakat.

    [ Szerkesztve ]

    12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25

Új hozzászólás Aktív témák