Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz perempe #24992 üzenetére

    Tesztelni van egy egész sorom, mindenféle zenével (persze amit szeretek is hallgatni).

    Knopflertől is csak olyat, ami SACD-n is kijött, elképesztő dinamikájú anyagok a CD-hez képest. Ilyen a Shangri La c. album, vagy a jó öreg Dire Straits-től a Brothers in Arms, ami szintén kijött 2005-ben SACD-n (20th Anniversary Edition), pfűh hát azt sem lehet egy lapon említeni CD-vel, de még faterom LP-ivel sem. Elképesztően tiszta, szuper anyagok. Meg van csomó hi-res anyag a netről innen-onnan, pl. hdtunes.com-ról, vagy nativedsd.com-ról (főleg klasszikusok), érdemes nézelődni. Már egy 48KHz/24 bit Vangelis is űrkorszak minőségben egy 16 bithez képest, pláne ha még a sample rate is magasabb, 88.2/24, 96/24, .. még Madonna is akkorát szól annyira szépen hi-res verzióban, hogy jaj.. nagyon fincsi. Örülök, hogy elkezdett virágozni egy ideje a nagyfelbontású audio mint olyan.

    A Latest Trick valóban egy jó tesztalany amúgy, de a Money for Nothing elején a hosszú into-ban az az erősödő dobszóló, na az megmutatja, mikre képesek a mélyek.

    Amit észrevettem viszont, spektrumanalizátort sokáig bámulva Foobar alatt, hogy nem is a régi-mai elektronikus techno és house zenék azok, amik legmélyebbre mennek frekiben.

    Hangfaltervezésem előtt napokig néztem és hallgattam mindenféle kedvenc zenémet, hogy melyiknek a mélytartománya meddig megy le, hol üt be, hány Hz-en, mit mutat a spektrumanalizátor csúcsérték-mintája, amit otthagy kicsit ugye a progi... mert ehhez próbáltam belőni az alsó határfrekvenciát, hangolni úgy a ládát, hogy átvigye a számomra kritikus és fontos zenékben a szükséges mélyeket is még - nyilván némi doboz méret növelésért cserébe, ha mélyre akarok menni.

    Hát elképedtem, hogy nagy, igen komoly tüctücök, triphop-ok, deep house és dubstep-ek mellett egy Mahler üstdob konkrétan sokkal mélyebben üt be, azaz van nagyon mély komponense is és számtalan klasszikusnál találtam ezt. Hinnye. Jean Michel Jarre dettó, pedig őt elsőre az ember inkább mélyközepes puttyogónak hinné az ember (már ami alsóbb tartományokat illeti). Vagy Vangelis ? Meg nem álmodtam volna.

    Hát érdekes mindenesetre, mivel tesztel az ember.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák