Új hozzászólás Aktív témák

  • KillHates

    nagyúr

    válasz 2018 #63362 üzenetére

    A tumor hatalmas előrelépés volt anno, szinte hangtalan volt hűtés (5-10 perc Furmark-Prime után azért volt hangja, csak mélyebb tónusú és jóval hallkabb mint egy sima hűtéses notinak)
    De aztán jött a Vapor Chamber ami megváltotta a világot (ha jók az értesüléseim akkor a Sapphire vette meg a szabadalmat és ma már több pénzük folyik be ebből, mint az AMD zsugák patkolásából)
    Aztán a mai sláger a notikban a vasalás azaz a szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú fémek felhordása a hűtőfelpletekre. Ilyen a Higany (nem használjuk, mert illékony és a gőze mérgező és nem is jó hűvezető 8.3 W/mK) a Gallium (ez a sláger 40.3 W/mk) és az Indium (ez sem elterjedt, mert pár mikrosieverével radiokaktív és nehéz hozzájutni, de brutál jó hővezető 81.7 W/mK)
    Egyébként annak ellenére, hogy egy komolyabb notebook bőven félmillió felett van, a hűtésük meglehetősen primitív megoldással bírnak, mert vannak sokkal fejlettem technológiák is;
    - változtatható hővezetésű hőcsövek
    - thermoszifonok
    - pulzációs, kettős áramlású hőcső rendszerek
    Ami a gyalázat, a mai napig számomra, hogy az aluminíum sokkal jobban adja át a hőt a levegőnek mint a réz, mégis azért, hogy spóroljanak; egyszerűbb legyen a gyártástechnológia és a hűtés úgy "csaljon" hogy nagyobb a hőtehetelensége ezért azt is vörösrézből csinálják.
    Jó példa erre a te géped; benne van egy rohadt jó proci ami állva hagyja az Intelt laza 55-60W-ból! Tök jó hűvösen lehetne tartani, ha megkapta volna azt a hűtést amit az Inteles konfigok. Erre mit csinál a gyártó; elég oda két-három ványadt hőcső az éppen elbalaszolja 80 fok körül a CPU-t... De ezt nem csak 733-assal van így, hanem ez van az Alienware gépben is, ilyet láttam már Gigabyte (CLEVO) gépben is.

    [ Szerkesztve ]

    Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...

Új hozzászólás Aktív témák