-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
devil-k
nagyúr
Sziasztok!
Hátha érdekel valakit a tökéletes tejbegríz receptje (2 adag):
Nagyon egyszerű a recept és olyan, mint annak idején a menzán volt.
2 + 3 + 5 ! Ennyi az egész!
2 evőkanál cukor
3 evőkanál búzadara
5 dl tejés
reszelt citromhéj! Elengedhetetlen. Nem sok, de azért ízléssel! Gondolom az elkészítése az magától értendő: Tej melegítése (nem forralása), bele a dara és a cukor, folyamatos keverés.
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
Évekkel ezelőtt sokszor volt már téma, hogy kellene egy olyan vaníliamártást "kifejleszteni", amit fel lehet használni minden édességnél. Akár öntetként szufléhoz, gnoccihoz, aranygaluskához... stb. Így sikerült kikísérleteznem a tökéletes vaníliamártás receptjét, amit fel is töltöttem a Mindmegette c. oldalra is.
Íme a recept:
Hozzávalók:
1 liter tej
4 db tojássárgája
10 dkg cukor
1/3 csomag vaníliás pudingpor
3-4 csepp vanília-aroma (ha nincs vaníliarúd, akkor mindenképp szükséges)
vaníliarúd kikapart belseje (ízlés szerint)Elkészítés:
Keverőtálba öntsünk 2 dl HIDEG tejet, 4 db tojássárgáját, a vaníliás pudingport, a vanília-aromát és a vaníliarúd belsejét, majd habverővel (kézi) keverjük el csomómentesre.Közben rakjunk fel egy edénybe vizet forrni, s helyezzünk rá egy olyan keverőtálat (vízgőzös eljárás), amibe a maradék 8 dl tejet rakjuk és a 10 dkg cukrot. Lassú tűzön melegítsük, de ne forraljuk fel a tejet. Ha ez kész és a cukor is elolvadt, akkor LASSAN és apránként tegyük hozzá az előzőleg elkészített keveréket folyamatos keverés mellett. Kb. 5 perc múlva eléri azt a sűrűséget, amilyennek lennie kell, de eközben is folyamatosan keverjük, hogy elérjük a „mártás” állagát.
Megjegyzés:
Személyes véleményem az, hogy egy jó mártás alapja a csomómentes, tiszta állag, a pasztelles szín és a türelem. Nem igényel nagy odafigyelést, de mégis érdemes minden lépést betartani. Fakanál helyett csakis habverőt használjunk, főleg kézit, mivel így az ízek is picivel másabbak lesznek, mintha gépivel kevernénk össze a hozzávalókat (aki nem hiszik, próbálja ki!). Illetve fontos, hogy vízgőz felett készítsük el a mártást, ugyanis ez a lelke az egésznek.[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
Csokoládés szuflé
Hozzávalók: (6 db formához)
12.5 dkg vaj (nem margarin!)
17 dkg csokoládé (Fontos! Csokoládé, nem tortabevonó, Katica és más "hamisítványok". A legjobb ha több félét-ízűt rakunk bele)
4 tojás
12,5 dkg cukor
6 dkg liszt (szitálva)
pár csepp rum(aroma) és őrölt fahéj -ez nagyon fontos, mivel megőrjíti a szuflét-
3 dkg Nutella (1 púpos evőkanál + 1 gondolatnyi)Elkészítés:
A vajat, a cukrot, a csokit és a Nutellát kis lángon, VÍZGŐZ felett olvasszuk fel folyamatos keverés mellett. Ne legyen csomós. (Ha túl sűrűnek érezzük, akkor nagyon kevés hideg tejet adjunk hozzá) Ha kész, húzzuk félre, hagyjuk kicsit hűlni, majd 4 db tojássárgát és a pár csepp rum(aromát) és fahéjat (ízlés szerint) keverjük hozzá habverővel, hirtelen mozdulattal. A fehérjét se dobjuk ki, rakjuk külön! A 6 dkg szitált lisztet keverjük hozzá. Közben a 4 db tojásfehérjéből külön edényben kemény habot verünk. Ha ez kész, akkor óvatos mozdulattal hozzákeverjük a csokoládés masszához. A legjobb ha fakanalat használunk.A szufléformákat kivajazzuk, majd a 3/4-ig töltjük a masszával. Előveszünk egy magas peremű tepsit és addig töltjük vízzel, amíg kicsivel fentebb ér, mint a formák 3/4-e. A sütési idő kb. 35 perc. A teteje kicsit keményebb, a belseje pedig folyékony. Ne ijedjünk meg ,ennek így kell kinéznie. Ha kész, egyből felszolgálhatjuk a kis formában.
Az előző posztomban írt vaníliamártást szoktam hozzá elkészíteni. Isteni a két íz együtt. Aki eljön hozzánk vendégségbe és egyszer megkóstolja, utána mindig ezt a desszertet "követeli".
(#2241) föccer
Az még jobb megoldás! Nekem van egy tuti receptem, de sajnos, most fejből nem tudom, délután megnézem neked.[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz Bjørgersson #2270 üzenetére
Semmi baja nem lesz, ha nem a 40 fokos melegben van tartva a tojás.
- mozi bolondéria -
-
-
devil-k
nagyúr
-
devil-k
nagyúr
válasz Bjørgersson #2283 üzenetére
A slambuc? Tészta tésztával? Bár igazad van, egy jó pörkölthöz képest igen levezető fogás.
Édesapád babos-csülkös-tésztás receptje jól hangzik. Feldobhatnád ide is.
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
Tegnap végre hamburgersütésre adtuk a fejünket (grillen) és megszületett a valóban tökéletes és igazi, otthoni hamburger.
Hozzávalók a húshoz:
1.5 kg marhanyak
0,3 kg vesepecsenyeEzek természetesen darálva. Semmi más nem kell bele csak só és bors. Egy pogácsa 10 dkg. Grillezésnél pedig 1 szelet cheddar sajt arra az oldalára, ami már nem lesz tovább grillezve és ráolvad szépen.
Így nézett ki nálunk a hamburger:
buci + "titkos szósz" (ami nem más, mint ketchup/mustár/majonéz megfelelő elegye) + salátalevél + pirított hagyma (alias lyoni hagyma) + hamburgerhús + rajta a cheddar sajt + csemege uborka + aki akar rá paradicsomkarikát, de szerintem nem kell
Milyen cheddar sajtot?
Mi a teszt alapján a legjobbat választottuk, vagyis a Kerrygold, Red cheddart. Elég húzós az ára... 4.800 Ft/kg.- mozi bolondéria -
-
-
devil-k
nagyúr
A félreértések eloszlatása végett:
Majonéz alapú mártások
MAJONÉZ: mustár, tojássárga, olaj, só,citromlé. Önmagában nem mártás!
MAJONÉZMÁRTÁS: majonéz + fűszerek + tejszín
>>> Tejszínhabos mártás (tejszínhab)
>>> Zöld mártás (paraj, tárkony, petrezselyem, tejszín)
>>> Remulád-mártás (vinaigrette vagdalék)
>>> Gribiche-mártás (vinaigrette vagdalék, tojás)
>>> Trioli mártás (ketchup)
>>> Svéd mártás (alma, torma)
>>> Metélőhagyma mártás (zsemle, főtt tojássárga, metélőhagyma, tejföl)TARTÁRMÁRTÁS: majonéz + fehérbor + tejszín + bors
>>> Auróra mártás (paradicsompüré)
>>> Moszkvai mártás (kaviár)
>>> Csiki mártás (alma, cékla gomba)[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
Múltkor eszembe jutott egy tök jó reggeli recept. Az egész abból indult, hogy maradt otthon ki padlizsánkrém és nem akartam kidobni. Vétek lenne. Így a recept a következő, kb. 5 perc alatt megvan az egész.
Serpenyő >>> császár szalonnát megpirítottam >>> megszórtam reszelt mozzarella sajttal >>> összeforgattam.
Serpenyő >>> tortilla lapot pár másodperc alatt megkapattam >>> majd kiszedtem a serpenyőből, megkentem padlizsánkrémmel és a szalonnás sajtos ragut beleraktam, felcsavartam. Ennyi.Érdemes kipróbálni.
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
Mini joints steak volt tegnap a menü:
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
Ha már gyorsan elkészíthető ételekről volt szó, akkor én a következő receptet ajánlanám. Szerettem volna múltkor chilis babot enni, de sajnos, nem volt otthon darált hús, így bacon raktam bele helyette. Az eredmény szinte ugyanaz, de időben kb. 7-8 perc volt, mire az egész elkészült.
Hozzávalók:
- 4-5 nagy gerezd fokhagyma
- bacon (felvágva)
- 1 konzerv bab (a leve is kell)
- 1 konzerv kukorica (át kell mosni)
- 1 evőkanál paradicsommártás/szósz (de nem sűrített paradicsom)
- olíva olaj
- chili, só, bors, oreganoElkészítés:
Serpenyőben olíva olajat forrósítunk, bele a fokhagyma és a chili. A fokhagymával csak óvatosan, ne barnuljon meg, mert akkor keserű lesz. Ezután jön a bacon, majd a bab és a kukorica, paradicsommártás. Só, bors, oregano és átforgatjuk egyszer és kész. Kb. 7 perc az egész étel.
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz mgergo76 #2458 üzenetére
Itt egy nagyon jó cikk a lisztekről.
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
-
devil-k
nagyúr
válasz bugizozi #2910 üzenetére
Igen, de rendelkezel saját kovásszal?
Soul Gem
Az élesztős és kovászos sütést nem igazán lehet összehasonlítani. Élesztővel minden pikk-pakk megvan pár óra alatt, a kovászra ez nem igaz. Akkor szoktuk az élesztős vagy kovászos tésztát a hűtőbe tenni, ha lassítani szeretnénk a fermentálódás folyamatát.
Amit linkeltem kenyeret az 72 órát hűtőzött.A pultos kelesztés: amikor nem rakod be a hűtőbe a tésztát
Hűtős: amikor berakod és lassítod a kelesztést (pl. el kell menned dolgozni)- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
Múltkor végre ki tudtam próbálni a szuvidáló gépemet, amit nyáron kaptam. Egy álom, ajánlani tudom mindenkinek.
A képen egy bőrös malaccomb látható, amit borssal és fokhagymával szuvidáltam 12 órán át, majd mustárral bekentem, sóztam, majd ismét borsoztam. Aztán mehet be a sütőbe 40 percre infragrill programon.
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz mephi666 #2931 üzenetére
Szia!
Én már több, mint két éve kovászolok. Érdemes az alapokkal kezdeni, vagyis, hogyan készíts egy kovászt, amit be tudsz majd vetni.Javaslom ennek az elolvasását:
Így neveld a kovászodat
Javaslom a csoportba való belépést:
Kovászlabor- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz krizmo_ #2940 üzenetére
Persze, aki minél hamarabb akar minél több szemetet eladni, annak tényleg jó. Nem az élesztő rossz maga, hanem a körülmények és amit még belenyomnak. Javaslom, hogy készíts el egy kovászos kenyeret és dobni fogod az élesztőt. De komolyan
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz krizmo_ #2942 üzenetére
"Amúgy minden téren ilyen fontos számodra az egészséges életmód?"
Ez azért barokkos túlzás, de azért a kenyérhez a 3 fő összetevőn kívül (liszt, só, víz) semmi szükség nincs másra... adalék, színezék, térfogatnövelő stb. Manapság hol lehet normális kenyeret venni? Leginkább sehol. Egyébként az élesztővel tanult pékek nem igazán tudnak mit kezdeni a kovásszal.- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz perempe #2955 üzenetére
Be kellene tiltani a margarint... Vagy legalább is törekedni arra, hogy a "régi" receptekben használt margarint vajra cseréljék. No, de ez olyan, mint a tejszín... Nekem a növényi alapú tejszín sem tejszín... állati eredetűből elég kevés van, de a Cserpes pl. árul.
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz kmarci25 #3242 üzenetére
Köszönöm szépen!
krizmo_
Miből gondolod, hogy kelhetett volna még?
A kép nem adja vissza a bélzetet, de ez nem leveles, hanem pihe-puha, hab könnyű tészta lett. Nyeresen 1 db kifli 100 gramm, sütés után pedig 87 gramm lett. Hibrid kifli, vagyis 60 gramm kovász és 20 gramm élesztő van benne 500 gramm liszthez.- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz kmarci25 #3247 üzenetére
1,5 - 2 óra alatt megvan minden. Az eredeti receptben csak 20 g élesztőt ír, semmi mást. Én próbálom majd átvezetni az egészet úgy, hogy nincs benne élesztő. Kíváncsi vagyok, hogy úgy is megmarad ez a bélzet.
(#3248) mephi666
A tk. liszt beindítja a kovászt. Mindenképp érdemes hozzá tenni. Akkor jó, ha olyan tejes illata van. Ha már szúrós, acetonos, akkor éhes. Egy nap etetheted többször is. Pl. így.0. nap: 50 g liszt + 50 g víz = 100 g
1. nap: -
2. nap: -
3. nap: a 0. napi kovászmagból 50 g (a többi kuka) + 70 g liszt + 70 g víz
4. nap: ua.
5. nap: ua.
6. nap: ua.
7. nap: ua.
8. nap: ua.
9. nap: ua.
10. nap: sütésre készEgy nap 2x is megcsinálhatod ezt a műveletsort.
- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
válasz mephi666 #3250 üzenetére
Annak idején nekem is azt mondta az asszony, hogy újabb "hóbort", de szerencsére nem az lett. A tk. tönkölyt még jobban fogja imádni.
A legegyszerűbb, ha a doboz/üveg falát filccel bejelölöd, hogy etetéskor hogyan állt, aztán majd 4 óra múlva, ismét 4 óra múlva és tudsz majd viszonyítani. A jó kovász nyáron 6 óra alatt dupláz, esetleg tripláz. Télen más a helyzet, akkor több idő kell. Adj hozzá melegebb (de nem forró!) vizet, az is segít rajta.- mozi bolondéria -