-
GAMEPOD.hu
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
#82860288
törölt tag
-
#82860288
törölt tag
Nem tudom szabad-e ilyet, de az öntöttvas cuccok most akciósak a konyhatizezercikk oldalán.
Nincs közöm hozzájuk, csak szoktam ott vásárolni. -
#82860288
törölt tag
válasz Mr.Csizmás #7631 üzenetére
A garnélát imádom, de ezt a kukacot nem enném meg.
Akkor már inkább tényleg valami tücsök vagy ilyesmi, amit lehet ropogtatni. Vagyis a tücsöktől nem undorodom, de ettől a liszt izétől igen.
Közben eszembe jutott 2 garnélás recept is. -
#82860288
törölt tag
Garnéla - gyömbéres, chillis, mézes
Nem írok pontos mértéket, mert minden ízlés szerint. Én egy nagy fej hagymát kockáztam fel 2-3 gerezd fokhagymával, majd olajon üvegesre pirítottam (aki akar tehet bele kis vajat is).
Fagyasztott garnélát használtam (Lidlben van 3 féle is), addig kell közepes lángon pirítani, míg rózsaszínű nem kezd lenni, néhány perc mindkét oldalra elég. Utána mehet bele kis víz (nem kell sok, mennyiségtől függően 1-2 dl) vagy hús alaplé és ilyenkor mehet bele a fűszer is, só, bors, gyömbér, chilli ízlés szerint. A mézet a végén tettem bele, mert sűrít és folyamatosan kóstoltam, inkább legyen benne kevesebb fűszer / méz, minthogy valamelyik túlsúlyban legyen. Mire megfől a tészta, ez is készen van.2-es verzió lehet a paradicsomos, én abba tettem bazsalikomot és rozmaringot.
Vöröshagyma krémleves kókusztejjelEz 3-4 nagy adagra elég. 5 fej nagy vöröshagymát és 4-5 fokhagymagerezdet lepirítottam üvegesre, az nem baj ha kicsit meg is barnul. Ekkor mehet bele víz vagy hús alaplé, nem kell sok, épphogy csak ellepje és lehet rotyogtatni kb. 10 percig. Utána én botmixerrel összeturmixoltam és ekkor ment bele a 165-200ml kókusztej, só és bors ízlés szerint és még lehet rotyogtatni pár percig.
Pirítóssal szoktam enni, de gondolom crouton és egyéb kemény / száraz pékáru is jó hozzá. -
#82860288
törölt tag
válasz Mr.Csizmás #7635 üzenetére
Igen, eszembe jutott, hogy van pár receptem és tudok én rendes hsz-t is írni.
-
#82860288
törölt tag
válasz Mr.Csizmás #7638 üzenetére
Lidlben szokott lenni hasonló árban egy másik fajta is, de most nem emlékszem melyik.
+ van a drágább Argentin vörös garnéla, ami nagyobb is, de akciósan bőven megéri. -
#82860288
törölt tag
#mit főztem ma
Hagymaágyon sült fűszeres csirkemell kókusztejes csiperkegomba szósszal és rizzsel tálalva (vagy mártással, nem tudom a darabos szószokat hogyan nevezik )
Csirkemell
50dkg csirkemell
1-2 nagy fej hagyma
só
bors
chilli (por)
gyömbér (por)A hagymát 1 centi vastag karikákra vágtam és arra fektettem a csirkemellet, amit beirdaltam.
Leöntöttem olajjal és ment rá az összes fűszer. Érdemes beledörzsölni a fűszereket vagy előtte akár be is lehet pácolni a húst.
Alufóliával lefedve 30 percig sütöttem 200 fokon, majd mivel inkább megfőtt, még 15 percet rápirítottam légkeveréssel. Így egy picit száraz lett, lehet elég neki a 20+15 perc is, viszont a gombában van elég folyadék.
Gondolkoztam, hogy a rápirításnál még megkenem mézzel, de inkább nem tettem, elég sok íz van így is benne.Gomba
30dkg csiperkegomba
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
165ml kókusztej (mehet tej vagy tejszín is vagy növényi tej)
hús alaplé vagy fél húsleveskocka vízzel
só
bors
chilli
gyömbér
1 ek liszt
petrezselyem
metélőhagymaA hagymát és fokhagymát felkockáztam és olajon üvegesre pirítottam. Sajnos nem volt friss gyömbérem és chillim, de akinek van az itt tegye bele, a porokat inkább később a vége felé. Erre ment a kb. 1-2 centi kockára vágott gomba, 4-5 percig lehet rotyogtatni legalább, mert elég sok víz kijön belőle. Ezután tettem bele a fűszereket és mehet bele az alaplé és a kókusztej, itt mehet bele még kis víz is. Sűrítésre tettem bele 1 ek lisztet, ezután még főztem 4-5 percig.
Sajnos elfelejtettem friss petrezselymet venni, de jó bele a szárított is, én még tettem bele kicsi metélőhagymát is.Rizs
Gondolom ezt mindenki tud főzni.
Nekem az 1 egység rizs és 2 egység víz kombó jött be
Addig főzöm, amíg majdnem elfől róla a víz. Utána elzárom alatta a tűzhelyet és lefedem. Kb. 15-20 perc alatt megszívja magát és nem ragad. -
#82860288
törölt tag
Van olyan kés, aminek max 5 centi hosszú a pengéje?
Ha igen van pontos neve? -
#82860288
törölt tag
Ez nem lett szép, de nagyon finom.
Már megint akciós a csiperke a Lidlben.Gombapaprikás - kókusztejes, baconos
500g csiperke
2 vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
50g kockázott bacon
165ml kókusztej (vagy tej, tejföl, tejszín)
3dl alaplé (vagy víz + leveskocka)
1 paradicsom
pirospaprika
chilli
2 ek liszt
só, bors
petrezselyem, metélőhagymaA hagymákat a baconön üvegesre pirítottam közepes-magas beállításon, ekkor mehet bele a gomba. Kb. 10 perc kell neki míg levet ereszt és kezdi elfőlni. Ekkor mehet bele a paradicsom. Kb. 5 perc mire az összes lé elfől és kezd a gomba barnulni. Ekkor mehet bele a liszt, pirospaprika és chilli.
Utána mehet a kókusztej és az alaplé (épp hogy csak ellepje) és a fűszerek ízlés szerint.
Lefedve közepes-alacsony beállításon rotyoghat 10-15 percig, amíg besűrűsödik. Érdemes néhány percenként átkeverni. -
#82860288
törölt tag
Zöldséges Pulykaraguleves Kókusztejjel
Az eredeti recept tárkonyos - citromos volt és tejföllel, szóval lehet változtatni és sztem még elbírt volna egy kis bacont is.
Hozzávalók:
500g pulykahús (én felső combfiléből csináltam)
1 nagy fej vöröshagyma
1-2 szál újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 nagyobb répa
1 nagy krumpli
300g zöldborsó
150g gomba
só, bors
chillipehely
165ml kókusztej
1l víz vagy alaplé
2-3 evőkanál liszt a sűrítéshezA húst kevés olajon lepirítottam, majd hozzáadtam a hagymákat is. Amikor a hagyma is üvegesedni kezdett, akkor hozzáadtam a lisztet is és jól átkavartam majd ment bele a kókusztej és a víz is.
Mehet bele egyszerre az összes zöldség és én csak ilyenkor tettem bele a fűszereket is. Amikor újra felforrt, akkor fedő alatt kis lángon lehet főzni 30 percig. Közben párszor átkavartam, hogy nehogy a liszt miatt leragadjon.Nagyon egyszerű és gyors és laktató.
-
#82860288
törölt tag
Bontatlan majonézt be kell tenni a hűtőbe vagy elvan szobahőmérsékleten is?
Ha jól emlékszem az üzletekben nem hűtőben van, de nem akarok kockáztatni. -
#82860288
törölt tag
Ööö, kókusztalan? A kókusznak nincs íze.
Illetve ami van, az nem kókusz, de inkább semleges, mint édes.
Pudinghoz tej kell? Mert simán csinálhatod kókusztejjel vagy a meglévőhöz tehetsz kicsit, azokból van, amiben nincs cukor.
De ha a túlcukrozott szokásos kókusz ízt keresed akkor vagy mondj le a cukor nélküliről vagy vagy ne mondj le róla de vedd meg a cukrosat.[ Szerkesztve ]
-
#82860288
törölt tag
válasz solfilo #8006 üzenetére
Van, amelyikben van, de minimális, a sűrített dolgokban több van.
Ebben pl. nincs: [link] Én ezt szoktam használni, tudom is ajánlani.
De a kókuszosabb fajtában van, viszont nem édes: [link]
De bemész egy boltba és legalább 2-3 félét kapsz, meg kell nézni a címkét rajtuk.[ Szerkesztve ]
-
#82860288
törölt tag
válasz solfilo #8008 üzenetére
De értsétek már meg, hogy a kókusznak nincs íze.
Valaki segítsen már, mert megőrülök.
Amit ti kókusz íznek gondoltok / hisztek, az a túlcukrozott kókusz. Sajnos(?) ez nem olyan gyümölcs, mint az ananász, hogy természetesen van benne 3 kiló cukor.
A kókuszvíznek nincs íze, a kókusz fehér belseje is fűrészpor ízű.
Amit ti kerestek, az a cukros verzió, ha ízben az kell, akkor sajnos nem tudtok cukor nélküli megoldást használni, de még a kissé cukros kókusztej sem édes.
Illetve vehettek cukor nélküli kókusztejet és használhattok mézet, de azzal ugyanott vagytok, mint a cukorral.
Talán édesítővel ez megoldható?
Ízben a kókuszhoz a legközelebb a kókuszreszelék áll, ami íztelen, száraz. Ebből induljatok ki. -
#82860288
törölt tag
Használ valaki ilyen elektromos zöldségszeletelőt?
Találtam róla egy videót, de nekem nem nagyon meggyőző. Pontosabban nekem fura, hogy ilyen lassú? Ez a kis teljesítményű motor miatt van?
Bár még így is nyernék bőven időt sokszor.
Érdemes beruházni egy ilyenre? -
#82860288
törölt tag
válasz t72killer #8036 üzenetére
Én magam nem, de kóstoltam már friss kókuszdiót, igen.
Az az édesebb íz inkább semleges, az van a legközelebb a konzerves kókusztejhez.
A kókuszvíz egyszerűen semmilyen.
A belső fehér rész az ami kicsit édesebb, de tényleg fűrészpor, inkább a nem sós jelzőt használnám.
De egyiknek sincs semmi köze az ismert és túlcukrozott kókuszrostoz, mint amit pl. süteményekben van a Bounty szeletben érzel.
Márpedig az itteni kommentekből az jött le, hogy azt az ízt keresik. De tudom mekkora csalódás, amikor az ember szembesül egy valóban friss kókusszal, semmi sem olyan, mint amit előzőleg kóstoltál vagy elképzeltél.
De mivel az elmúlt 2 évben kóstoltam ilyet, lehet el kellett volna mennem egy covid tesztre.Mondom én, köszönöm.
A húsa nagyon jó gyümölcslevesbe, mert amikor megszívja magát a folyadékkal és édesebb, akkor olyan jó "nyammogni' rajta, olyan jó sűrű zselés állagú. Belemélyeszteni a 2 fogsorod és csak érezni a túlcukrozott ízt. -
#82860288
törölt tag
válasz t72killer #8040 üzenetére
A kókusz egyébként egy nagyon univerzális íz. Van sok olyan sütemény vagy étel, ami kihozza a természetes kókusz ízt vagy erősít rajta és édesebbnek érződik.
De az emberek sajnos legtöbbször a kókuszgolyóhoz vagy kockához vagy más krémesebb ételhez hasonlítják, pedig a valóság teljesen más.
Ettől függetlenül a természetes kókusz íznek is megvan a maga helye, csak tudni kell jól használni. :thumbsup
A fás réteg még a héj része, kell még abból faragni bőven.
Illatra egyébként tényleg majdnem azonosak a különböző termékek. Ez lehet megtévesztő.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Üzleted van? Akkor ilyen nyitvatartás matricával dobd fel! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Motormatrica szinte minden motorra! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- Eladó-Kiadó ingatlan táblák , hogy sikeres legyen az eladás! PH tagoknak 30% kedvezménnyel!
- Robot porszívó Mi Robot Vacuum Mop 2 Pro eladó
- Autómatrica és prémium minőségű matricák PH tagoknak 30% kedvezménnyel!