Új hozzászólás Aktív témák

  • T800

    csendes tag

    Sziasztok!

    Szeretnék véleményezést, tippeket kérni az alábbi problémával kapcsolatban:
    November elejéig, DigiNet100-as csomaggal rendelkeztem (csak net, minden egyéb nélkül) FTTH kötéssel, amihez egy Huawei HG8121H ONT-t kaptam. Ezzel a csomaggal minden szép volt és jó, a sebességét rendszeresen ellenőrizve (átlag 2-3 naponta), rendre ehhez hasonló mérési eredményeket kaptam:

    Mióta automatikusan áttettek DigiNet1000 FTTH-ra, azóta pedig ilyeneket (legjobb esetben):

    Sietve hozzá kell tennem, hogy a fenti eredmények ugyan wifi (N-es, 144 Mbps, ?20 MHz?, kiváló jelerősség) kapcsolat használata mellett születtek, ezért tisztában vagyok azzal, 130 körülinél magasabb értéknél nemigen várhatok így többet, de amint az látható is, a sebesség még ettől is messze elmarad, sőt, igazából némi visszafejlődés is tapasztalható, holott ez a gép ugyanúgy bő 2 méterre van az ONT-től, mint korábban, ráadásul még rálátás is van közöttük.
    Ami a műszaki paramétereket illeti, a processzor egy kétmagos P8800, megtámogatva 4 GB rammal, míg a wifi kártya egy Intel Wifi Link 5100 AGN a legfrissebb driverrel Win 7 alá. Az ONT és a végberendezések között semmilyen más hálózati eszközt nem használok egyelőre (az ONT routed módban van). Mind az ONT-ben, mind pedig a kártyán a QoS, WMM bekapcsolva, mindkettő auto (20/40 MHz)-re állítva 2.4 GHz-en. A mérést több böngészőben, több felületen (DIGI sebességmérő, speedtest.net (HTML5 és Flash alapon egyaránt), szelessav.net (NMHH)) is megismételtem, ugyanilyen eredményekkel.
    Habár nem tartozik közvetlenül a sebesség problematikához, meg kell jegyeznem, mikor átállítottak DigiNet1000-re, egyik napról a másikra elérhetetlenné vált a hálózatom kívülről, neten keresztül és az ONT is egy lokális címet írt ki, kapott IP-ként. Kiderült, a nagy igyekezetben - felteszem, véletlenül, mert én biztos nem kértem -, átállították a külső IP-m publikusról, NAT-oltra... Ez azonban, viszonylag gyorsan megoldódott, miután jeleztem a gondot, ellentétben a sávszélességet érintő problémámmal.
    Egy szó, mint száz, a lényeg, hogy a fenti feltételek mellett, nyilván nem várok "szupergyorsaságot", de ez azért mégiscsak túlzottan kevés a helyi hálózatom és a netcsomag névleges sebességéhez képest (de még a garantálthoz viszonyítva is).
    Mindezek alapján, mi a véleményetek az esetemről?

    Üdv,
    T800

Új hozzászólás Aktív témák