Új hozzászólás Aktív témák

  • somi55

    csendes tag

    válasz AtHoS #12675 üzenetére

    Ez is hasznos lehet a modulos verzión gondolkodóknak:

    2014 július 13 vasárnap - 12:25:49
    Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban
    DIGI Smart CAM teszt
    Beküldte: Lala Kategória: Tesztek
    A következő mini tesztben a DIGI SMART CAM modulját vesszük górcső alá. Ez a modul hivatott helyettesíteni, illetve leváltani a beltéri egységeket (más néven set-top-box).

    A közelmúltban jelent meg a DIGI szolgáltató kínálatában is a Smart CAM médiaeszköz. A CI+ rendszerű modul egy arra alkalmas TV-be helyezve képes megjeleníteni a kódolt adásokat. A Digi elég sokat várt a modul bevezetésével, több konkurens szolgáltatónál már évek óta elérhető ez a lehetőség.
    A modul elengedhetetlen velejárója az előfizetői kártya, ami a szolgáltató vele együtt a rendelkezésünkre bocsájt. A DIGI szolgáltatónál alapvetően két modult és kártyát különböztetünk meg, az egyik a kábel TV csatornák dekódolására,míg a másik a műholdas csatornák vételére használható. Ebben a tesztben a kábel TV modult használtuk, de a két eszköz között fizikai különbség nincs.

    A Modul használata előtt feltétlenül meg kell győződni arról, hogy a TV készülékünk alkalmas-e a fogadására. A DIGI modul a legújabb CI+ szabványt használja, ez számára a legbiztonságosabb az illetéktelen műsorlopások kivédésére. Szóval a TV készüléknek alkalmasnak kell lennie a CI+ szabványú modul befogadására. Ezt a legegyszerűbben a televízió kézikönyvében, vagy a gyártója internet oldalán ellenőrizhetjük. A DIGI szolgáltató internet oldalán is van CI+ kompatibilitás ellenőrző felület, de nekem ez valamiért nem működött. Ha meggyőződtünk róla, hogy a TV készülék képes kezelni a CI+ modult, akkor már csak a TV tunert kell benne leellenőrizni, értelem szerűen kábeltévé vételéhez a DVB-C szabvány megléte szükséges, míg műholdas TV esetében a DVB-S tunerre van szükségünk. Ha minden megvan, akkor egyszerűen csak be kell dugni a modult a TV hátuljába, és lehet lekeresni a csatornákat.

    A CA modul előnyei:

    Nincs második távirányító, elegendő csak a tévéét használni.
    Nincs plusz kábelezés.
    Nincs helyet foglaló beltéri egység.
    Kevesebb áram fogyasztás, a beltéri hiánya miatt.
    Sokkal egyszerűbb, és élvezhetőbb tévézés.

    A CA modul hártányai:

    NINCS

    A fenti képen lévő tartozékokat kapjuk meg a DIGI Smart CAM-al együtt. A dobozban van maga a modul, a kártya és egy magyar nyelvű leírás a telepítéséről, használatáról.

    A kártya és a modul itt még egymás mellett. Fontos, hogy a modul és a kártya össze van párosítva, a modult másik kártyával nem lehet használni, ha több modullal rendelkezünk, akkor ügyeljünk rá, hogy ne legyenek felcserélve. A fentiek értelmében csak a kártyát sem lehet külön használni (pl. saját beltéri egységben), azonban, ha van olyan felső kategóriás beltéri egységünk, ami képes a CI+ modul fogadására, akkor abban elvileg működhet a modul és a kártya. A kártyát a modulba fordítva is belehet tenni, így ügyeljünk arra, hogy a chip az érintkezők felé legyen, ellenkező esetben nem fog működni.

    Bizonyos TV készülékekben való használatra a fenti képen is látható adapter szükséges, ezt minden esetben a TV mellé csomagolják. A modult nem megy bele fordítva a TV nyílásába, erőltetni nem szabad. Ha nem érzékeli a TV a modult, akkor érdemes megfordítva is tenni egy próbát. A modul behelyezése előtt javasolt a TV-t kikapcsolni, bár a modul Plug and Play, így a bekapcsolt állapotban is csatlakoztatható lenne, de, mint tudjuk az ördög nem alszik, elegendő egy kis statikus elektromosság hozzá, hogy boldogságunk ne legyen felhőtlen.

    Ha csatlakoztattunk a modult, és a TV fel is ismerte, akkor indítsunk egy új csatorna keresést. Csatorna keresés előtt természetesen az antenna kábel csatlakoztatásáról se feledkezzünk meg. Műholdas vétel esetén a parabola antenna kábelét kell a TV-be megfelelő tunréhez csatlakoztatni, kábel TV esetén a helyi kábelt. A Digi kábelen elérhető digitális csatornák nagy része kódolatlanul is nézhető, a modul csak a prémium és felnőtt tartalmak vételéhez szükséges. Digi műholdról viszont csak kódolt csatornák jönnek, így ott minden esetben elengedhetetlen a modul használata.
    A CI+ dekóder modul használatával sok esetben szebb, jobb képet érhetünk el, mint a szolgáltatói beltéri egységekkel, amik sokszor csak scart kábelen csatlakoznak a TV-hez. Például a HD adás scart kábelen nem megy át teljes pompájában, viszont a modul segítségével biztosak lehetünk benne, hogy az elérhető legnagyobb felbontást kapjuk.

    Ha megtörtént a csatornák lekeresése, akkor utána azonnal élvezhetjük is az egytávirányítós, set-top-box nélküli tévézés örömeit. A biztosított szolgáltatások TV készülékenként eltérőek lehetnek, de például az elektronikus műsorújság biztosan működni fog. A teszthez használt Samsung UE40F6500 televízió készülék alkalmas a csatornák rögzítésére, és időeltolásos tévézésre. Ezek mindegyike tökéletesen működik a Digi Smart CAM segítségével dekódolt csatornákon is.
    A DIGI Smart CAM modul a csatornák dekódolása mellett alkalmas szülői zár használatára is, amit kisgyerekes családoknál feltétlenül használjunk is. A szülői zár kódja alapértelmezésben 0000, ezt a modul menüjében természetesen megtudjuk változtatni. A szülői zárat csatornánként tudjuk be illetve kikapcsolni, a felnőtt csatornákra mindenképp érdemes rátenni, de néhány más csatornára is ráférhet a korlátozás.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák