Új hozzászólás Aktív témák

  • Deller2010

    tag

    válasz Drenadar #2919 üzenetére

    Sok kommentárt nem fűznék ehhez, olvassátok.

    Összezuhant a magyar botránycég

    "A vállalat árbevétele összezuhant, a harmadik negyedévben csupán 450 millió forint volt, külföldi bevételei gyakorlatilag nem voltak a vállalatnak. Az XPrime (akár ingyenes internetet ígérő szolgáltatás) franchise jogainak értékesítéséből az első 2 negyedévben 805 millió forint származott, a harmadik negyedévben viszont külföldről már nem jött bevétel, a hazai bevétel is összeesett. Nagyrészt a jelentősen eső bevételek miatt a BTel már üzemi szinten is veszteséges volt, az üzemi eredmény 167 millió forint mínusz volt, EBITDA szinten közel 18 millió forint volt a veszteség. A negyedéves veszteség közel 600 millió forint volt, ennek oka az üzemi veszteségen felül a pénzügyi műveletek eredménye soron keletkezett 425 millió forintos veszteség.
    (..)
    Szeptember végén a hosszú lejáratú kötelezettségek között közel 1 milliárd forint névértékű forintos és szintén közel 1 milliárd forint értékű eurós kötvénytartozást tartott nyilván a BTel, a rövid lejáratú kötelezettségek között 894 millió forint kötvénytartozás szerepelt, vagyis szeptember végén több mint 3 milliárd forint kötvénytartozása volt a cégnek.

    A harmadik negyedévben 6,5 milliárd forintra nőtt a követelésállomány. Ezen belül a vevőkövetelés 4,4 milliárd forintra hízott: itt arról van szó, hogy a vállalat tavaly és idén, részben az XPrime projekttel kapcsolatban kiszámlázott bevételeket, de ezeket szeptember végéig nem egyenlítették ki. A kapcsolt vállalkozásokkal szembeni követelések (2 leányvállalatnak, az XPrime Saleshouse Kft-nek és a BTEL Technologies Kft-nek nyújtott kölcsönök) 517 millió forintot, a váltókövetelések (három régi partner váltójának elfogadása) 439 millió forintot tettek ki.

    Szeptember végén a készpénz és az értékpapírok állománya összesen 172 millió forintot tett ki.

    A Kilátások című fejezetbe a korábbi negyedévekhez hasonló optimista lózungok (dinamizmus, tapasztalatok, növekedés, referenciák, hatékony struktúra stb.) kerültek, a "társaság továbbra is a jól megtervezett stratégiája mentén halad" rész a kötvényesek elmaradt kifizetése, a befektetőkkel folyatott (önkéntes) kommunikáció szinte teljes hiánya, az MNB és a BÉT bírságai tükrében nehezen értelmezhető.

    Az igazgatótanács október 31-i ülésén egy átmenetei menedzsment működéséről döntött, és felhatalmazta a BTel elnök-vezérigazgatóját, Takács Krisztiánt, hogy készítse elő a társaság szervezeti átalakítását. Sokan úgy gondolták, hogy Rahimkulov tőkeemelését követően Takácsot eltávolították a cég vezetéséből, a gyorsjelentésben található nyilatkozat (a jelentés adatai és állításai a valóságnak megfelelnek) alatt azonban a korábbi beszámolókhoz hasonlóan még mindig Takács Krisztián elnök-vezérigazgató neve szerepel"

    A portfolio.hu véleménye a fentiekről:
    "A vállalat bevételei összeestek, külföldről egyáltalán nem érkezik árbevétel, és az előző negyedévek magas bevételei is megkérdőjelezhetők, a tavaly és idén kiszámlázott bevételek nagy részét ugyanis szeptember végéig nem egyenlítették ki. Ebből a szempontból hasznos lenne egy cash-flow kimutatás, ilyet azonban a vállalat sem az éves, sem a negyedéves jelentésekben nem tesz közzé.

    A gyorsjelentésből nem kaptunk választ arra, hogy mi hozhat fordulatot a cég bevételeiben, a kilátásokkal, a megváltóként kezelt XPrime jövőjével kapcsolatban vagy csak a korábbi gyorsjelentésekből kimásolt általánosságok, vagy újabb lózungok jelentek meg.

    A társaságnak szeptember végén még mindig brutális kötvénytartozása állt fent, és mivel a bevételekből láthatóan nem sikerül kitermelni a lejáró kötvények visszafizetését a BTel újabb kötvénykibocsátásokat hajt végre, zártkörű kötvénykibocsátást még október végén is tartottak.

    A gyorsjelentésből az is kiderült, hogy néhány napja még mindig Takács Krisztián volt a társaság elnök-vezérigazgatója (amennyiben a dokumentum a 2013-as éves beszámoló könyvvizsgálói jelentésével ellentétben nem hamis), ez megcáfolja azokat a vélekedéseket, miszerint Takács Krisztiánt eltávolították a cég vezetéséből."

    Van kérdés? ;]

    | regular IT guy |

Új hozzászólás Aktív témák