Új hozzászólás Aktív témák

  • Cathfaern

    nagyúr

    Március 19-én kiszálltam BTC-ből, eladva az összest ami volt, az akkori áron (utólag látom, hogy kivételesen jókor tettem).

    Rövid összefoglaló:
    Nagyjából 2013 nyár elején kezdtem el foglalkozni vele. Kezdettől fogva befektetésként kezeltem, bár alapvetően szimpatikus volt maga a filozófia is, nem annak támogatása volt az elsődleges cél. Közvetlenül BTC/Altcoinba nem fektettem, csak minerek vásárlásába és működtetésébe.
    Sajnos egy nagy hibával kezdtem (tévedés 1), tavasszal előrendeltem egy BFL minert (Jalapeno), ami akkor nagyon jó ötletnek tűnt, persze az nem volt belekalkulálva, hogy mennyit fog késni... úgy voltam vele, hogy kockázatos befektetés, ha bejön nagyot lehet vele szakítani. Mint tudjuk, nem jött be :) A 2013 júniusába megrendelt miner 2013 decemberében érkezett házhoz, amikor már az áramszámláját is épp hogy csak kitermelte.
    Mivel új és érdekes volt a technológia, és azért elég hamar látszódott, hogy a BFL nem fog két nap alatt a házhoz jönni, beszereztem pár USB-s minert. Kezdésnek 3-at, ezekkel indult a BTC minerkedés. Ezek még csak 300Mhs/s-esek voltak, azonban kezdetben úgy tűnt, még így is meg fogja érni (főleg, hogy akkor egyértelműen emelkedett a BTC árfolyama), így később többet is berendeltem. A csúcs ha jól rémlik 22 USB-s miner volt. Nem hoztak sokat, de keveset is ettek, plusz akkoriba "érdekes" is volt hogy bányászok :) A BTC-s korszak vége fele (2014 eleje) beszereztem még 4 darab 1,5Ghs/s-es USB minert is (tévedés 2), akkor úgy tűnt megérheti (ugye ekkor szárnyalt a BTC).
    Persze utólag látva ez lett volna a legjobb kilépési pont, azonban a BFL miatt ha $1000 dollar környékén eladom a BTC-t, akkor lettem volna nagyjából 0-n, és a nagy szárnyalás miatt úgy voltam vele, hogy innen még lehet fentebb (tévedés 3)
    Azonban ekkor eléggé mélyesésbe kezdett a BTC, illetve hirtelen nagyon megnőtt a számítási igénye, és látszódott, hogy az ilyen "otthoni" minerekkel nem igazán lehet már labdába rúgni. Ekkor elkezdtem eladogatni őket, szerencsére sikerült az összeset eladni, a BFL-t is beleértve. Persze meglehetősen nyomott áron, de itt a veszteségminimalizálás volt a cél. Ennek az időszaknak a legnagyobb tapasztalata az volt, hogy borzalmas minőségű USB hubokat lehet kapni :) Ugye ezek a minerek elég rendesen megterhelték őket, nagyjából a maxot felvették amit lehet USB-ről, ennek eredménye hogy 2 hub és 4 hubhoz való táp és 1 univerzális (állítható feszültségű) táp adta fel a szolgálatot. Volt köztük nagyon kínai, de márkásabb is. Igazából amiatt kezdtem el a minereket leépíteni, mert egyszerűen nem lett volna értelme kiadni pénzt újabb hubokra, amikor a tiszta bevétel alapján is hónapok lett volna mire visszahozzák az árát.
    Ezt követően egy ideig szüneteltettem a minerkedést, majd ahogy kezdtek feltörni az altcoinok, illetve megjelentek a multi poolok, illetve az olyan poolok amik altcoint bányászták, de BTC-be fizettek, visszatértem és mivel volt egy relatív jó VGA-m, újra beszálltam. Ez minimális bevételt hozott, de ha mást nem, kifizette a gépem 24/7-es villanyszámláját (és akkoriban volt egyéb előnye is számomra annak, hogy folyamatosan ment a gép).
    2014 nyarán ugye felugrott megint az árfolyam, kezdtem megörülni, hogy lehet újra elindul felfele, szóval nem szálltam ki (tévedés 4).
    Aztán az ősz folyamán látszott, hogy csak lefele visz az út, megjelentek az altcoin minerek is, nem volt már értelme VGA-val bányászni, így teljesen leálltam. BTC-t ekkor még megtartottam, bízva abba, hogy elindul felfele (tévedés 5).
    Közben volt egy "forradalmi új altcoin", itt a topikba is volt róla szó, abba elővetélbe befektettem 0,1 BTC-t, amit megfelelő eladással sikerült is megduplázni (indulás után látszott, hogy csak lefele fog menni, szóval elég hamar eladtam).
    Aztán igazából nem is foglalkoztam a dologgal, nem követtem árfolyamot se meg semmit, kicsit azt is elfelejtettem hogy van BTC-m, csak elolvastam ebbe a topicba érkező új hsz-eket. Ugrás is a közelmúltba, janos666 #9424-es postja megkongatta a vészharangot, osztottam-szoroztam, úgy döntöttem kiszállok :)
    Aztán, hogy ez tévedés 6 volt-e vagy sem, az a jövő zenéje :) De egyelőre nem úgy látom, hogy az lenne. Amennyire az elmúlt év a BTC-ről szólt, ahogy én látom az idei nem igazán fog róla szólni. Időnként kapok egy-egy hírlevelet valamelyik váltótól, hogy újabb pár tíz altcoin kereskedése meg fog szűnni, közmédia (beleértve IT-s szakportálokat) nem igazán foglalkozik már BTC-vel, ellenben fel-fel üti a fejét egy-egy olyan kezdeményezés, ami bár távol áll a BTC-től, de annak az előnyeit ígéri, a hátrányai (nagy erőforrás igény) nélkül, vagy legalábbis kevesebb hátránnyal. Azt még mindig fenntartom, hogy egy elosztott banki rendszer a jövő lehet, de azt nem tartom valószínűnek, hogy ez a BTC lenne.

    Összegzésként, a befektetett pénz kb. 25%-át buktam el, nyereségem nem lett belőle. Értelemszerűen ebbe benne van a hardvereladásból jövő bevételek, de az áram és járulékos (usb hub) kiadások is. Szóval teljes BTC-vel kapcsolatos mérleg (folyamatosan írtam minden bevételt és kiadást). Relatív kis összegről van szó, illetve alapból is úgy vágtam bele, hogy ez bukhat mind, szóval nem mondom, hogy de hülye voltam. Érdekes volt, amikor pörgött a dolog valahol élveztem is :)
    Megjegyzem, hogy a 2013 júniusában a befektetett pénzből BTC-t vettem volna, és ugyanúgy most adtam volna el, akkor is 100%-os haszonnal szálltam volna ki (ha meg a csúcson, akkor 400%-ossal). Persze ez nem pontos, mert nem egyszerre fektettem be az összes pénzt, de alapvetően a befektetés nagy része 2013 nyarán történt, amikor az árfolyam relatív stabil volt.
    Szóval tanulság: nem szabad minert venni :D

Új hozzászólás Aktív témák