Új hozzászólás Aktív témák

  • Livius

    őstag

    Sziasztok,

    Van egy GA-B85M-D3H alaplapom, ami az alábbi linkelt videóban bemutatott bekapcs-kikapcs hibát produkálja, ciklikusan végtelen ideig.

    https://youtu.be/wu2PWxJ5IU0?si=BQ6hLhBpiOEhSvCp&t=40

    A gép amiben volt ez az alaplap egy i3 CPU-s gép, 4 GB RAM-val, PCIe VGA/GPU nélküli volt. Még amíg működött, utolsó napjaiban olyan hülyeségeket csinált, hogy nagyon lassan nyitotta meg pl a Windows 10 start menüt, vagy Chrome-ot és más progikat vagy pl, ha Windows 10-ből meg lett nyomva a leállítás, leállítás helyett újraindult, és a következő reboot utáni leállításra állt csak le normálisan.

    A gép szét lett szedve, és utána megint össze. És sajnos az első újra összerakás óta már nem indul el többé, végtelenszer kikapcs-bekapcs megy, úgy mint a videóban, hibakód sípolások nélkül. Ezek után minden ki lett szedve a gépből, HDD, SSD akármi ami tök felesleges a tesztek alatt. Tehát a minimális alkatrészekkel CPU, Táp, RAM-val sem indul el. Egy másik gépben jól működő RAM és Táp csere megtörtént, az se javított a helyzeten, tehát nem azokkal van a gond. Jelenleg oda jutottam, hogy az alaplap vagy az i3 CPU lenne problémás.

    Mivel egy CPU magától nehezen megy tönkre, első gondolatom az, hogy a Gigabyte alaplappal van gond. Ezért az alaplapból kiszedtem megint mindent, és a CPU és RAM melletti MOSFET-eket ellenőriztem, hogy a Drain és Source között mérhető-e egy jónak látszó ellenállás DMM-vel. Az eredmény az, hogy minden MOSFET ami az alaplapon van jónak néz ki, nincsen átégve, nem mérhető rövidzár rajtuk, nagyából azonos ellenállás (400-500 Ohm) mérhető a Drain és Source lábak között mindegyiknél.

    Tehát ezek után oda jutottam, hogy lehet hogy tönkrement a SoIC8-as main BIOS IC és a Dual BIOS-ban meg magától nem indul el, ilyenre sokszor volt már példa olvastam. Vagy a PWM-es CPU táp szabályzó IC rossz (ami a MOSFET-eket szabályozza), de azt nem tudom tesztelni komolyabb utánajárás és osszcilloszkóp nélkül. Vagy tényleg az i3 CPU az ami kuka, de pont most nincs ilyen generációs másik Intel CPU-m, amivel ezt is kizárhatnám egy cserével és teszttel.

    Tehát következő ötletem az, hogy az SoIC8-as BIOS memóriákat kidumpoljam megnézni mi van bennük, és a main BIOS-t a backup BIOS tartalmával újraflashelni külső eszközzel, vagy a weblapról letölthető legújabb BIOS-val a main BIOS-t újra írni.

    HW toolom lenne ehhez a művelethez, SoIC8-as csipeszem van vagy akár kiforraszttatom az IC-t, és egy Linux-os beágyas boarddal az SPI csatlakozáson tudom majd olvasni/írni a BIOS IC-t.

    Memória IC olvasást és írást már csináltam sokat SPI vagy I2C-és esetben, a szakmámnak köszönhetően, de azt kérdezném, hogy az UEFI BIOS tartalmában van valami egyedi dolog amire figyelni kellene? Az alaplap oldaláról letölthető BIOS-ok, amik látszólag már a nyers bináris fájlok pl: <name>.F14, azok módosítás nélkül beleírhatok a BIOS memória IC-ékbe és jók lehetnek? Vagy kéne figyelni valamire, hogy belekéne szerkeszteni valami MAC címet vagy akármit beírás előtt, hogy az alaplap jónak lássa és elfogadja? Hogy megy az UEFI BIOS-ok low level szintű beírása, van valami spéci kezdő cím ahonnan kezdődnek, vagy csak simán a memória IC elejétől bekell írni és kész?

    Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, EVGA GeForce GTX 1060 GAMING 6GB

Új hozzászólás Aktív témák