Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    Akác:

    Invazív ide, invazív oda, számtalan príma tulajdonsága van az akácnak. A bútoripar számára is.
    - kifejezetten szép textúra
    - igen ellenálló
    - kemény
    - kopásálló
    - olcsó (Persze ez igen relatív, attól függ mihez viszonyítjuk. Én most nem az Ében árához hasonlítottam.)

    Nem minden akác zöldes, és nem minden akác visítósárga.
    Azt hiszem, a pécsi egyetemen kikísérletezték, miként lehet gőzölni. Sikerrel jártak. Az eredmény kellemes szín, kellemes textúra, és még stabilabb szerkezet. Olyan formán került korona a sikerre, hogy ezt még némely asztalos is összetévesztette a tölggyel. Tulajdonságaiban leiskolázza a tölgyet.
    Való igaz, hogy az asztalosok közül sokan nem szeretik. Lenézik. Pedig ha kinyitnák jobban a csipájukat, el sem tudnának szakadni tőle. De oka még a tartózkodásnak a lustaság is. Ugyanis profi szerszámélt igényel, amit hamar le is harcol, és profi megmunkálást. Lassan, és nehezen megmunkálható. A hazai fafajok közül talán a legnehezebben. Amikor először adtak hozzáértők akácot a kezembe, meg is jegyezték: Boy! Ezzel nem lesz ám olyan könnyű dolgod, mint a bükkjeiddel.

    Soká:
    Nem kell attól a vetemedéstől annyira félni! Van egyenes, mi több, ágtiszta törzs is bőséggel. (Mondjuk azt a németek ki is hordják szorgalommal az országból, de azért marad itt is elég.) Tavaly kértem kb 20 méternyi akác parkettaszegőt valamelyik vásárlásom mellé pluszba. Csodaszépen megmunkálva kaptam kézhez. Mindössze négy ezer forintot fizettem érte készre csinálva. Éppen harmadannyit, mint amennyit ugyanennyi pattintós parkettához a Diego és tsai kínálnak ordító műfából. Idő híján nem használtam fel őket. Mi több, a tárolásukra sem fordítottam semmi energiát, szó szerint csak lelöktem őket a vállamról. A napokban került épp a kezeim ügyébe. Máig nyíl egyenesek maradtak. Kétméteres darabokról van szó. Olyan készítette, aki nem csupán hallott már az akácfáról, hanem ért is hozzá, miközben napi szinten dolgozik vele. Ha legközelebb akác lécre gondolsz, vagy bármilyen kész, vagy félkész akác alapanyagra, én nagyon szívesen elküldöm Neked az elérhetőségét ennek a bodaszőlői (Debrecen közeli) illetőségű szakinak. Postáz is. Érdemes kipróbálnod, megtapasztalhatod az akác jó oldalát is.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák