Új hozzászólás Aktív témák

  • #24862976

    törölt tag

    Uraim,

    mivel az akkus fúró-témában olyan sok jól használható hozzászólást kaptam, ezen felbuzdulva felvetném a következő témát, már ami engem érint:

    Vastagoló.

    Édesapámnak van egy kb. 1947-50 közt Lipcsében gyártott, természetesen full öntvény 41-es Kirchner vastagoló gyaluja. Ennyi idő után kisebb csoda, hogy megy, de már érződnek rajta a kopás jelei: a fogaskerekek elhasználódása miatt kicsit kotyogó hangja van, de azért elfogadhatóan visz mindent. Kicsit nehezen jár a magasságállító-kar, miegymás... ezekkel együtt lehet élni.

    Az igazi bajom a gyalutengellyel van. Akárhogy állítgatjuk (apám nyugdíjas asztalosmester, ért hozzá egy kicsivel többet, mint a helyi pék), mindig többnyire-kevésbé hullámosra gyalul. Ez egy puha fenyő esetében még orvosolható, ha ráhagyok és nekiesek csiszolóval, de keményfa esetében komoly gondokat okoz. Kések élesek, hibátlanok, álltak már kijjebb is, beljebb is, mindig detto ugyanaz a vége. Pláne, ha kicsit fogunk vele, akkor aztán vannak bajok.

    Mi okozhatja ezt? Orvosolható lenne a probléma? Érdemes lenne egy ilyen matuzsálemnek szakértői figyelmet szentelni jó pénzért, avagy nem érdemes rá költeni? Továbbá az engem egyik legjobban izgató kérdés: lehetséges és érdemes lenne bele egy egyre divatosabb spirális gyalufejet integrálni?

    Köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák