Új hozzászólás Aktív témák

  • kalman7

    csendes tag

    válasz roka1989 #26228 üzenetére

    Sziasztok, tényleg rég írtam sajnos. Gábor, ugyanabban a cipőben járunk, nekem is társasházi garázsban van a műhelyem. Eleinte egy csomó dolgot csináltam marógéppel, de aztán belegondoltam, hogy az egyik fal túloldalán egy öreg néni lakik. Akkor elkezdtem apámhoz vagy egy barátomhoz hordani a gépi munkát. Azzal is van egy csomó plusz macera. Most már röhögök magamon hogy egy csomó mindent hamarabb meg tudtam volna csinálni otthon kézzel, mint átcuccolni máshova. Ezt csak bíztatásnak szántam. Ha nem akarsz zajongani, akkor tényleg ne költs gépre, mert a kézi szerszámokra ugyanannyi pénz el fog menni.
    Kérdezted a gyalut. A kedvenc szakim Paul Sellers. Megtalálod a blogját, YT, FB, stb. Gyakran ad beszerzési tanácsokat kezdőknek. Azt szokta mondani nem érdemes ezeket a méregdrága hi-tech szerszámokat megvenni. Elismeri baromi jók, de nem jobbak a régi, hagyományos szerszámoknál. Mármint a 80-100+ éveseknél. Azok még a hatékony termelésre részültek. ebay-en jó áron lehet régi jó márkákat találni. Neked még a posta se lesz nagy probléma. Szerintem vegyél egy régi jó állapotú Stanley #4-est, pucold ki, aztán majd meglátod hogyan tovább. Nekem is vaterás gyaluim vannak. Kell egy élező készlet, az se olcsó + be is kell gyakorolni.
    Annak az obis gyalunak valószínűleg túl nagy a szája. Ha van kedved tehetsz rá egy vékony talpalást, jó kis simító gyalut csinálhatsz belőle. Másik tipp, hogy átalakítod a pengéjét és lesz egy nagyoló gyalud:
    Scrub Planes From Common #4 Smoothing Planes
    Most ennyi, kíváncsi vagyok mire jutsz. Sajnos kevesen vagyunk unplugged.
    Üdv, Kálmán

Új hozzászólás Aktív témák