Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz b. #34972 üzenetére

    Te mondod, hogy innentől kezdve a Turingra lehet tervezni. Én pedig azt mondom, hogy nem, mert az egy dolog, hogy a Turing mostantól kevésbé érzékeny azokra a dolgokra amelyekre a Pascal, tehát egy Microsoft ajánlásai szerint megírt alkalmazás hasonló hatékonysággal futhat NV-n, mint Intelen és AMD-n, de a Pascal ezt a hatékonyságot sosem fogja elérni a mostani implementációval, szóval kb. semmit sem fog változni az NV ajánlása. Kivéve persze, ha nagyon ki akarják végezni a Pascalt, akkor borzalmasan sokat tudnak rontani a hardveren, de erre egyrészt nincs különösebb okuk, másrészt elég sokan elfogadták, hogy az NV ajánlásai az AMD-nek és az Intelnek irrelevánsak, tehát amíg a Pascal tényező, addig miért is ne lenne érdemes ennek kedvezni, ha a többi másik architektúrának ez nem fáj?

    Nagyon egyértelmű, hogy hol mutatkozik meg. Ha nem lenne gond a driverrel, akkor milyen hardvere az NV-nek kb. úgy futna, ahogy az új Tomb Raider alatt. Ehhez képest ha csak egy picit nem követed az NV ajánlásait, akkor a Strange Brigade már hatékonyságot veszít, noha itt azért van még egy Vulkan leképező, tehát annyira azért nem volt hely a specifikus optimalizálásnak, de ott van még a Forza Horizon 4, illetve nemrég a World of Warcraft DX12 módja, ahol annyira nem működik az NV drivere, hogy amíg Intelen és AMD-n a DX12 a default, addig NV-n a DX11. Egészen egyértelmű, hogy amíg az AMD és az Intel implementációja az esetek jó részében működik, addig az NV implementációja borzalmasan kényes.

    Itt nem ellene történő optimalizálásról van szó. Azért a Microsoft nem véletlenül ajánlja azt, hogy a root signature-ben ne legyen buffer view. Ennek az oka, hogy az API-t úgy alakították ki, hogy ezeket a leírótáblákba helyezzék a fejlesztők. Emiatt egy csomó SRV és UAV nem is helyezhető direkten a root signature-be, hiába írja a saját ajánlásába az NVIDIA, hogy számukra kritikus, hogy itt legyenek ezek az erőforrások. Tehát amikor azt látod, hogy egy alkalmazás nem az NVIDIA, hanem a Microsoft ajánlásait követi, lásd a World of Warcraft DX12 módja, akkor az azért van, mert olyan erőforrás-formátumokat használnak, amiket az API el sem helyezni a root signature-ben. Szóval nem az NV-nek akarnak keresztbe tenni, hanem úgy írták meg a motort, hogy az nem igazán működik az NV ajánlásaival. És tudják nagyon jól, hogy ezzel az NVIDIA rengeteg sebességet veszít, de nem tudnak ellene tenni. Az NV valamiért a DX12 implementálásának ezt a módját választotta, biztos megvolt rá nekik is az okuk, de ez bizonyos felépítésű programoknál eléggé rossz hatásfokú. Ezzel hardveres szinten nem tudnak mit kezdeni, a meghajtót kellene valahogy átírni, hogy jobban igazodjon a Microsoft ajánlásaihoz. Ez igazából a Pascal gondjait is megoldaná, csak most vizsgáld ezt a problémát az NV szemével. Az AMD régóta eléggé kész és eléggé gyors DX12/Vulkan implementációt kínál. Az Intel gyakorlatilag utolérte őket a Vulkan API-ban, és most megint nekifogni átalakítani a dolgokat, hát eléggé necces. Ma már több szól ellene, mint mellette, inkább megéri egy rakás erőforrást beleölni a specifikus trükkökbe. Sokkal bonyolultabb lesz a driver, tesztelni is sokkal nehezebb lesz, de nem kell újrakezdeni.
    A Forza Horizon 4 problémája eléggé egyszerűen kezelhető. Ott egyszerűen kell még processzormag. Jövőre jönnek a 16-magos mainstream Ryzenek. Szóval az alapvetően megoldja magát. De egy 16-magos Threadripperrel már nincs az a limit, ami a mainstream CPU-knál tapasztalható. Ott már gyorsabb a Vega 64-nél az 1080 Ti, igaz nem sokkal, de picit gyorsabb. Ezért tesztelt az AMD négymagos CPU-val, amikor kiküldték a review guide-ot. Tudják, hogy az NV DX12-es drivere több processzorerőt igényel, mint a saját driverük, ami ebből a szempontból eléggé hatékony. Nyilván nem hülye cég az AMD. Tudják, hogy ha Threadrippert toltak volna az NV alá, akkor jóval kisebb lett volna a Vega fölénye. Ezekre érdemes felfigyelni, mert az ördög a részletekben rejlik. :)
    Mi is emiatt alakítjuk át a teszplatformot, hogy jövőre könnyen tudjunk 16 magra ugrani, mivel úgy tudjuk, hogy az NV-nél a DX12 és a Vulkan alatti nagyobb processzorigény tartós lesz. Nyolc maggal egy Forza Horizon 4 simán limites, de jövőre 16 maggal már jóval kellemesebb lesz. Erről egyébként nagyon sok duma van a háttérben, hogy a Ryzen "3000"-et az NV nagyon várja, mert erőből megoldja a driverük egyik gondját, tehát azzal nem kell foglalkozni. Emiatt sem éri meg most nekik újraírni, mert aránytalanul nagy befektetést igényelne, miközben fél évre vannak az új procik, amelyek a mostaninál sokkal erősebbek.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák