Új hozzászólás Aktív témák

  • HSM

    félisten

    válasz Malibutomi #12216 üzenetére

    A (#12196) Ghoula hozzászólásában erre akart válasz lenni: "Az a delta nekem sok, bár rég volt léghűtőm, így más értékekhez vagyok szokva. Viszont az a hirtelen hőingadozás nem biztos, hogy hosszú távon jót fog tenni a forrasztásoknak. Ezek a kártyák vízért könyörögnek... :)"

    Ugyanis így is a furmark teszt után 1-2 másodperc alatt 10-15 fokot "hűlt vissza" a GPU hirtelen, erre írta Ghoula, amit idéztem. Én pedig erre írtam, hogy itt a hirtelen hőingás mégnagyobb lenne vízzel, mert az nem tudja lereagálni 1 másodperc alatt a hirtelen megszűnő terhelést, és hűt tovább teljes gőzzel.
    Ezzel persze, nem mondom hogy rossz a vízhűtés, sőt, csak ebben az egy paraméterében rosszabb.

    (#12220) Ghoula: Igen ám, de Te ideális hőátadást feltételeztél, és ez a valóságban nem mindig állja meg a helyét. Ez a Hawaii ugyanazt produkálja, mint az intel Haswell proci. A rég, nagy procimagú, rendesen forrasztott kupakos I7-em 150-160W-on röhögve meghűtötte a 212-es procihűtőm, míg ez az ilyen szempontból retek Haswell már gyári alapórajelen, 80W hőtermelé mellett hozza ugyanazt a 80 fokos maghőfokot. :U Azon is remekül meg lehet figyelni, hogy a terhelés megszűnésekor azonnal esik legalább 10 fokot, míg a régi 920-asom hűlésben is szép egyenletesen kezdett visszahűlni is. Egyértelmű számomra, hogy a probléma forrása a nagy tranziztorsűrűség miatt kis helyre zsúfolódott hatalmas hőtermelés. A GPU szilíciumáról tudni kell, hogy bár furán hangzik, de korántsem egy jó hővezető. Ezért is terveznek sok csipet nagyobbra, mint ami feltétlen szükséges lenne, hogy ne legyenek a tranzisztorok olyan közel egymáshoz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák