Új hozzászólás Aktív témák

  • VirsLee

    őstag

    válasz sakal83 #4500 üzenetére

    Tetszik, hogy mindig vannak jó kis elméletek az adócsalás egyszerűségéről :)
    Adót csalni nem egyszerű és nem is könnyű.

    A magyar kiskerek általában adnak áfás számlát minden adásvételhez, így elég nehéz rájuk húzni az áfacsaló címkét. Vannak a hardveraprón olyanok, akik adócsalóként működnek 2-3% kedvezményt adva, de az más kategória.

    Teljesen mindegy, hogy a cég szlovák, magyar vagy angol attól még ugyanúgy működik a dolog. A cégeket gyakorlatilag nem érdekli az ÁFA, mert nem a céget terheli, csak közvetítő szerepe vannak annak beszedésében, majd a költségvetés felé a befizetésben. Nem tud belőle gyakorlatilag hasznot húzni. A béka segge alól már kibújt cégek ÁFA szempontjából havi bevallónak számítanak. Teljesen mindegy nekik, hogy magyar vagy szlovák nagykerből rendelik a motyót, hisz a kettő között csak ÁFA különbözet az érdekes, azt viszont a vállalkozás nem fizet.

    Példa:
    egy webshop rendel magyar, kínai és szlovák nagykertől egy-egy RX470 kártyát, az egyszerűség kedvéért a szlovák és kínai árat is forintban kezelem. A vámtól most eltekintek, mert a lényeget nem befolyásolja a dologban.

    Szlovák esetben EU-n belül a cégek nem fizetnek ÁFÁ-t, csak bevallják azt, így a cég csak 52.000 forintot fizet ki.
    Magyar esetben a cég a bruttó összeget fizeti ki a magyar nagykernek, amiben benne van az ÁFA így 66.040 forintot fizet ki.
    Kínai cég esetében nem fizet ÁFÁ-t a kínai cégnek, annak 52.000 forintot fizet, azonban 3. (EU-n kívüli) országról lévén szó az import során a NAV kiszabja az import ÁFÁ-t, amit meg is kell fizetni, addig nem lehet a terméket belföldi forgalomba hozni, tehét befizetünk a költségvetésnek még plusz 14.040 forintot.

    Cégek a nettó árra pakolják a maguk kis hasznát, ami itt most 10%, plusz erre tesszük rá az ÁFÁ-t, ami 27%, ezek után valaki megveszi a kártyát 72.644 forintért.
    Szlovák esetben miután csak bevallottuk az ÁFÁ-t, de azt nem fizettük meg, így a teljes ÁFÁ-t átutaljuk a költségvetésnek.
    Magyar esetben a nagykernek már fizettünk ÁFÁ-t, így ezzel csökkentjük az ÁFÁ-t, a költségvetésnek fizetünk 1.404 forintot.
    Kínai esetben a költségvetésnek már fizettünk ÁFÁ-t, így ezzel csökkentjük az ÁFÁ-t, a költségvetésnek fizetünk 1.404 forintot.

    Az összes kifizetés oszlopban látható, hogy a cég minden esetben ugyanannyi pénz fizet ki, így ÁFA szempontjából lényegében teljesen mindegy neki, hogy honnan vásárol.

    EU-n kívüli import esetén a vámáru raktárból nem tudod elhozni a motyót, amíg nem fizetted be a költségvetésnek az import áfát, EU-n belüli nettós vásárlás esetén, pedig csak akkor tudsz nettó értéken vásárolni, ha van közösségi adószámod, ami egy közös EU-s nyilvántartásba kerül. Azaz amikor egy angol vagy szlovák vagy német cégtől nettó összegért vásárolsz, akkor nekik be kell vallaniuk azt az EU felé, neked pedig úgyszintén be kell vallanod az EU felé a tőlük kapott számlát.

Új hozzászólás Aktív témák