Új hozzászólás Aktív témák

  • ViZion

    félisten

    válasz Wyll #8202 üzenetére

    Nah, sorban. Mi az európai ISO CMYK színprofilt használjuk, nyomdával kell egyeztetni.
    Több méretnél is az a legjobb, ha TE készíted el, PDF-ben küldöd, és a nyomda rakja rá a vágásjeleket, stb. Természetesen a kifutót (tehát a levágásra kerülő részt) Neked kell elkészíteni! 3-5 mm kifutó (minden oldalon ennyi, nem összesen) elég szokott lenni.

    A (normális) nyomda örül, ha felhívod őket, és elmondod, hogy nem akarsz kitolni velük, és Te sem szeretnél duplán dolgozni, ezért mondják el mik az elvárásaik a leadandó anyaggal:
    színprofil, max. fekete, formátum, kifutó, vágásjelek, kalibrációs csík, meg ilyen marhaságok... Itt szoktam hozzátenni, ha látnak vmit, akkor feltétlenül beszéljük meg.

    A fekete is érdekes: elvileg 0-0-0-100, ami szövegnél, multiply-ra rakva teljesen jó is.
    Sokan az RGB feketét használják... na az maszatol szövegnél, raszternél meg nem szárad. Raszteres részeknél 30-30-30-100 már szép, de a nyomda megmondja a tutit, hogy x papíron az mennyire terül, hogyan szárad. Múltkor egy szórólapnál szóltak, h feketéből vegyek vissza, mert szép lesz az kevesebbel is, viszont náluk ez száradásban sokat jelentene. Megtettem, mindenki boldog. És ha hívom őket nem köpnek egyet, mert tudják, h "egy vágányon evezünk." :D

    ACDSee helyett nem ajánlom a Photoscape-t, annál azért ostobább, viszont ez ingyenes, az ACDSee nem.

    Nem minden nyomda örül a PDF-nek, van ahová tőlem is tiff-et kérnek. JPG-t csak a legvégső esetben lehet nyomtatásra küldeni, ha nagyon értelmetlenek.

    Ahogy Dluinet is írta: nyomtatásnál mm×mm és dpi az érthető, ezt is lehet pesze pixelben megadni, de azzal csak feleslegesen bonyolítanánk a helyzetet.

    Persze volt olyan, h ügyfél sk akart hirdetést szerkeszteni, és nem értette amit megadtam... ne ezek után megmondtam pixelben, hogy mekkora kell, azt már vágta...

    Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

Új hozzászólás Aktív témák