Új hozzászólás Aktív témák

  • peppe79

    senior tag

    válasz stephananton #2278 üzenetére

    Nekem fura, hogy mindenféle modellezést nélkülözve, pusztán egy párnát tömködve akarod bebizonyítani a bútorgyártók "hozzá nem értését". Ezek szerint, ha ennyire egyszerű a képlet, akkor elvesztegetett idő volt például a Soproni Egyetem korábbi Anthropos fejlesztése is. Mindenesetre, számomra többet jelent egy kézzel fogható mérés, mint egy mindennel szembe menő, szubjektív véleményalkotás.

    A felhőn ülés kényelme számomra ismeretlen fogalom, így erre nem tudok érdemben reagálni. Én még úgy tanultam, hogy üléskor (főleg a combok vízszintes helyzetében) a keresztcsont és medencecsont - bizonyos mértékben - hátrabillen, ráadásul a felsőtest teljes súlya is ránehezedik, a súlypont pedig az ágyéki görbület elé kerül. Ezért ideális esetben a forgószékek ülőlapja (és vele egyött a combok) picit előre felé lejtenek, ezzel is némileg tehermentesítve az ülőfelületre nehezedő terhet. A párnázat vastagsága és süppedésének mértéke pedig mindaddig hatodrendű, amíg az ülés során nem alakulnak ki erősebb nyomáspontok. A legegyszerűbb példa erre egy 'szimpla' 25-30 kg/m3 térfogatsúlyú kárpitos szivacs, összevetve egy ugyanolyan vastagságú memóriahabbal. Ezzel máris borult az általad felvázolt elv a párnázat vastagságáról, illetve a 2/3 arányú süppedésről...
    A háttámla esetében sem az a lényeg, hogy azt agyontömködjék szivaccsal, vatelinnel, vagy bármilyen más párnázóanyaggal, hanem hogy csökkentsék a statikus terhelés következtében jelentkező vázizomzat -, hátizmok munkáját, és a porckorong terhelését. Ezért - lenne - fontosabb a gerincoszlop természetes görbületét lekövető háttámla, ami egy vonalban tartja a nyakszirtcsontot, illetve a háti - és keresztcsonti görbületet; és a rugalmas alátámasztás, ami tehermentesíti az ágyéki gerincszakaszt.

    Plusz egy megjegyzés: én az ezredforduló első évtizedeiben dolgoztam bútorüzletekben, és már akkor jelentős fejlődések voltak nyomon követhetők. Többek közt olyan gyártók meghívásán is részt vettem, mint például a Himolla. Lehet, hogy nem hiszed el, de kényelemben, és technológiában már akkor sokkal-sokkal több volt, mint egy darált szivaccsal, szilikonizált poliészter golyóval, vagy bármi mással tömködött párnázat.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák