PlayStation 4 bejelentés - Év végén érkezik az új konzol

Grandiózus show keretében mutatta be a New Yorkban magyar idő szerint éjfélkor kezdődő show-n a Sony Computer Entertainment elnöke és ügyvezető igazgatója, Andrew House a cég legújabb konzolját, amit immár hivatalosan is PlayStation 4-nek kereszteltek el. A bejelentést és a hardver képességeinek prezentálását követően a játékfejlesztők is felszólaltak, hiszen eddig már 149 cég képviselője jelentette be azokat a játékokat, melyek megjelennek majd PS4-re. De kezdjük először a készülék eddig ismertetett képességeinek bemutatásával.

A PlayStation 4 konzollal rendelkező játékosoknak mostantól lehetőségük lesz rá, hogy az áruházból vásárolt játékokat már annak alaptartalmát letöltve, azonnal játszhassák, még azelőtt, hogy a program többi része is feltelepülne a gépre. Játék közben felvételeket is készíthetünk, melyeket közvetlenül az internetre továbbítja a készülék, ahol a többi játékos, akik figyelemmel követik az eseményeket, megjegyzéseket fűzhetnek az ott látottakhoz. Természetesen az így elkészült videókat később szerkeszteni és videómegosztó oldalakra feltölteni is lehetőség lesz.

Másik új funkciója lesz a PS4-nek, hogy a játékosok ezentúl az interneten keresztül hozzáférhetnek egymás gépéhez is, így segítséget tudnak nyújtani a másiknak, ha az elakad egy nehezebb résznél. Ilyenkor csak szól ismerősének, aki akár a világ túlsó oldaláról is átveheti karakterének irányítását, majd a feladat megoldását követően visszaadja azt a játékosnak. A gyakorlatban valószínűleg lesz más mód is eme funkció kihasználására.

Ami magát a hardvert illeti, a PlayStation 4 8GB RAM-mal rendelkezik, ami mintegy 176 GB/s átviteli sebességre képes. A cég szerint ez elegendő lesz ahhoz, hogy a különféle háttérben zajló töltési és frissítési műveleteket anélkül tudja elvégezni a gép, hogy ezzel megzavarná a játékosok szórakozását. A PS4-nek lesz egy altatás funkciója is, amikor a konzol teljes egészében kikapcsol, mindössze a memóriákat látja el árammal a készülék, így bekapcsolást követően onnan folytathatjuk a játékot, ahol utoljára abbahagytuk.

A 8GB RAM emellett sokkal jobb és szebb minőségű dinamikus effektusok tárolására is elegendő lesz, a show-n ezt a PS4 vezető rendszertervezője, Mike Cerny az Epic Unreal Engine 4 demójának segítségével mutatta be a közönségnek. A konzol képes volt valós időben, akadás mentesen futtatni azt. Ezt követően a Sony saját gyártmányú technológiai demonstrációs programját futtatták le, ahol a gép dinamikus számítási kapacitásának segítségével egy városhoz hasonlító, lemodellezett környezetben milliónyi labdát tudott valósághűen pattogtatni.

A PlayStation teljesítményét azonban elsősorban az erős CPU és GPU páros alkotja, ami mindkettő AMD gyártmány. Egy nyolcmagos, 64-bites AMD Jaguar processzor, valamint egy következő generációs AMD GPU dolgozik a PS4-ben, melynek számítási kapacitása 1,87 teraFLOPS. A programok ezt az erőforrást bármire használhatják, grafikai, szimulációs és fizikai műveletekre, de egyszerre akár ezek együttesen is alkalmazhatóak rajtuk.

A Sony szintén bemutatta a PlayStation 4-hez tervezett új irányítót, a DualShock 4-et, aminek közepén egy érintésérzékeny felület található, valamint egy "kibővített szociális funkciók" ellátására szolgáló "share" (megosztás) gomb és egy fülhallgató csatlakozó. Az irányító elején található, kéken világító felület  pedig a játékosok "egyszerűbb, barátságosabb módon történő" azonosítására szolgál. A többi részletet megtudhatjátok a linken keresztül.

A prezentáción már a bejelentést követően mintegy 150 cég jelentett be PlayStation 4-re készülő játékokat, illetve már meglévő programok átiratait. Ezek ismertetésébe most külön nem megyek bele, biztosra veszem, hogy az elkövetkezendő napok során egymás után érkeznek a különféle PlayStation 4-gyel kapcsolatos játékhírek.

A PlayStation 4 konzol megjelenése az idei év végén várható, de azt még a cikk írásának pillanatában nem tudni, pontosan melyik régiókban válnak először elérhetővé az új csodamasinák. Ami az árat illeti, egyelőre a Sony még nem közölt hivatalos információkat, a korábban kiszivárgott értesülések szerint viszont nagyságrendileg 300 GPB (Nagyjából 100.000 HUF) környékén várhatóak az induló értékek.

Azóta történt

Előzmények