Mass Effect 3: Újoncok és feledékenyek előnyben

Nemrég készítettem egy bemutatót a Mass Effect első részéről, melyben bátorkodtam arra buzdítani mindenkit, hogy amennyiben még nem próbálta ki, feltétlenül tegye meg. Hiszen a második rész sok olyan utalást tartalmaz - főleg kezdetben -, hogy akik nem játszottak vele, nem nagyon érthetik meg a történetet.

A BioWare is hasonlóképpen gondolkodik, azonban ők ahelyett, hogy az első két epizód végigjátszására buzdítanák a játékosokat, inkább a Mass Effect 3-at készítik el úgy, hogy azok is - úgymond - megértsék annak tartalmát, akik nem játszottak az első két résszel.

"Teljesen őszintén mondhatom, nem jó munkát végeztünk az új játékosok bevonását illetően," - mondta Nick Clifford, a BioWare marketing igazgatója. "Ha nem játszottál az első játékkal, akkor a második elég megrendítő lehetett az első félórában. Ha én egy új fiú vagyok és egy idegen alak odasétál hozzám, hogy: 'Hé, Shepard, emlékszel még azokra az időkre?', akkor én legszívesebben azt válaszoltam volna, hogy: 'Nem, egyáltalán nem emlékszem". Ezúttal biztosak akarunk lenni, hogy nem kell olyan pillanatokat átélniük az új játékosoknak, hogy 'Ki ez? Mi folyik itt? Miről beszélnek ezek?'"

Bár arról nem esett szó, hogy a gyakorlatban mindez hogyan fog kinézni, viszont annyit elárult Nick Clifford, hogy azokat a játékosokat, akik nem importálnak mentést a Mass Effect 2-ből, egy különleges,"Ez történt eddig" - narráció keretén belül vezetik be a játékba. Valamint egy eltérő mechanikájú rendszer segítségével kerülhetnek interakcióba a többi karakterrel.

Személyes véleményként annyit hadd fűzzek hozzá, hogy mindenképpen érdemes végigvinni mindkét részt, mielőtt bekapcsolódunk a Mass Effect 3 eseményeibe. A BioWare-nek is inkább a régi rajongóik számára kellene kedveskedniük, akik már megvásárolták az első két részt, hogy minél több régi ismerőssel és régi emlékkel találkozhassanak.

Így viszont félő lesz, hogy a sok emlékeztető és magyarázó szöveg miatt talán unalmasnak fogják találni a játékot, akik már végigvitték az előzményeket. Arról nem is beszélve, hogy így annyival kevesebb új tartalom fog bekerülni a játékba, ha annak felét a korábbi részek eseményeinek ismétlése fogja kitenni. De ne legyen igazam. Majd márciusban kiderül.

Azóta történt

Előzmények