Hirdetés

Xbox Live bemutató

Teljeskörű szolgáltatás mindenhol

Ma már nevetséges belegondolni, hogy az első Xbox konzol tervezésekor Bill Gates, a Microsoft akkori vezetője nem akart Ethernet csatlakozót a gépre. Az ezredfordulón még úgy gondolta, elég lesz a modem is. Az Xbox részlegben dolgozó J. Allard és Robbie Bach szerencsére meggyőzték ennek ellenkezőjéről, így az Xbox a konzolos online játék igazi úttörője lehetett. A szélessávú internet elterjedésével az Xbox Live is dinamikusan nőtt, 2002-es induló állapotához képest pedig ma már szinte rá sem lehet ismerni.

Hirdetés

Az Xbox Live ma már egy komplett szolgáltatáscsomag, ami nemcsak Xbox 360 és Xbox One konzolon, de Windows Phone telefonokon, Windows 8-as PC-ken és táblagépeken is elérhető. Alapját az ingyenesen létrehozható Microsoft fiók, infrastruktúráját pedig tavaly óta a Windows Azure felhő rendszer adja. Ez utóbbi Xbox One-on már központi szerepet tölt be, és sok kényelmi funkciót biztosít a játékosok számára.

Xbox Live

Nem is igazán lehet egy adott funkciót kiemelni, ami ma az Xbox Live gerincét adja. Az Xbox One konzol bekapcsolásakor ugyanis azonnal bent vagyunk a rendszerben. Játékok, kiegészítők és különböző appok tölthetők le az Xbox Áruházból, a már említett felhő rendszer pedig dedikált szervereket biztosít elméletileg minden játék részére (azért csak elméletileg, mert ezt a fejlesztők és a kiadók maguk igényelhetik, de használhatnak saját szerverparkot is, ahogyan azt sokan a mai napig teszik). A felhő haszna egyébként nem merül ki ennyiben: az összes konzolos beállításunk, a beállított kezdőképernyő, sőt az összes játékmentésünk is folyamatosan szinkronizálódik az online tárhelyre, így ha a konzol javítására vagy cseréjére kerül a sor, vagy bármi más okból törlünk és újratelepítünk egy játékot, a mentéseink nem vesznek el.

Hatalmasat fejlődött az Xbox Live közösségi része is. Míg korábban csak száz barátunk lehetett, most már akár ezer is lehet, a kölcsönösen visszaigazolt "barátok" mellett úgynevezett "követők" is lehetünk, vagyis láthatjuk ismeretlenek állapotfrissítéseit, megszerzett achievementjeit, élő adásait vagy Xbox Live-on rögzített videoklipjeit is. Az Xbox One menüjének Friends szekciója afféle mini Facebookként működik saját idővonallal, lájkolási, kommentelési és megosztási lehetőségekkel, amiket ráadásul a jövőben még tovább kívánnak fejleszteni.

Xbox Live

A felhős funkciók közé tartozik az Xbox One egyik legizgalmasabb újdonsága, a videoklipek rögzítésének lehetősége is. Legfeljebb 5 perc játékmenet rögzíthető (akár visszamenőleg is), az így felvett videók pedig azonnal láthatók lesznek Xbox Live-on, megnézhetők konzolon, az xbox.com weboldalon, vagy akár mobil eszközökön a SmartGlass alkalmazással. Ez egyébként egy tökéletes társa az Xbox játékosoknak, mindazokkal a közösségi funkciókkal, amiket konzolon is elérünk: Xbox Áruház, barátok, achievementek, videoklipek, üzenetküldés stb. Így akár mobiltelefonról is elérhetjük Xbox Live-os ismerőseinket, kommunikálhatunk vagy vásárolhatunk anélkül, hogy a konzol vagy PC közelében lennénk.

További kényelmi funkció az Xbox One konzol "instant on" készenléti módja. Ilyenkor a konzol kikapcsolt állapotban is képes automatikusan letölteni a frissítéseket, illetve ha külső eszközről megvásárolunk például egy Xbox One játékot, azt az otthon lévő konzol már el is kezdi letölteni, hogy mire hazaérünk, a játék már ott várjon telepítve. Mindez az oda-vissza szinkronizáció, folyamatos online jelenlét és gyors kommunikáció a többi játékossal nem valósulhatna meg az Xbox Live felhő nélkül.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények