Hirdetés

Vasara Collection teszt

Két, eddig kevéssé ismert lövöldözős játék és egy lenyűgöző extra került egy varázslatos, gyűjteményes csomagba. A Vasara Collection-re minden shmup rajongónak érdemes odafigyelnie.

Időtlenül klasszikus gyűjtemény

Hanem van itt még egy meglepetés is, méghozzá a Vasara Timeless mód képében. Ez egy olyan extra, amilyet szerintem még soha, semmilyen remaster vagy hasonló kiadásban nem láthattunk. Ugyan különálló, „végtelenített” játékmód, mégis ez a kollekció legfőbb vonzereje. A fejlesztők fogták az eredeti játékmechanikát, és teljes egészében új grafikával öntötték nyakon! Van itt minden: teljesen újraértelmezett, nagyfelbontásban újrarajzolt 3D-s ellenfelek, 16:9 képarány, elképesztően részletes tájak, kristálytiszta hangok, új zenék és helyi kooperatív játék akár négy fő részére.

Vasara Collection Xbox One

A cél ebben a módban egyszerű: minél tovább túlélni, és legyőzni a hullámok végén felbukkanó, egyébként az eredeti két játékból származó főellenségeket. Itt nincs Continue lehetőség, ha meghaltunk, akkor irány a világranglista. Mégis, ez az „egyszerű” mód olyan élményt nyújt, ami szinte végtelenül újrajátszható. A fejlesztők tényleg mindent felújítottak: a karakterek rajzait, a pályák, egységek modelljeit, az effekteket stb. Az eredeti játékmechanikához viszont nem nyúltak, a harcrendszer ennél fogva feszes, csiszolt, nyoma sincs bármilyen amatőr melléfogásnak. Az új „dash” mozdulatnak köszönhetően a szélesvásznú képernyő is könnyedén befogható akár egyedül játszva is, a modern látvány és hangzás miatt pedig ez a mód simán a műfaj jelenlegi legjobbjai közé tehető.

Hirdetés

Végül azt is érdemes megemlíteni, hogy a Vasara Collection további kisebb extrákkal is szolgál. Azonnal elérhető például egy méretes művészeti galéria (ebben is sok felújított rajzzal!), a két klasszikus epizód pedig teljes mértékben testreszabható. Állíthatjuk az életek és folytatási lehetőségek számát, a nehézségi szintet, tehetünk a képre „simító” szűrőt, de még el is forgathatjuk az egészet 90 fokkal, ha rendelkezünk forgatható monitorral, és egész képernyőn szeretnénk játszani. Tényleg minden igényt kielégítő, teljes értékű csomagot kapunk nem is sok pénzért.

Kevés rosszat lehet elmondani a Vasara Collection-ről. Bár a két eredeti rész, főleg technikai értelemben már kopottas, grafikájuk, de leginkább hangzásuk sok kívánni valót hagy maga után, mégis nagyon igényes, jól kidolgozott és érdekes játék, amikkel a mai napig érdemes játszani. Az új Timeless mód viszont minden szempontból pazar, sőt lenyűgöző, és nyugodtan odatehető bármelyik modern lövöldözős játék mellé. Ahogy az egész gyűjtemény is. A Vasara Collection nemcsak történelemórának kiváló, hanem felújításként és teljes értékű csomagként is a műfaj egyik kiemelkedő darabja. Tényleg csak ajánlani lehet, aki kedveli ezt a zsánert, ne hagyja ki.

Pro:

 • két, eddig nem látott játék egyben;
 • elképesztően jó, felújított grafikás Timeless mód;
 • remek harcrendszer, tökéletes játszhatóság;
 • gyűjteményes extrák és jól testreszabható kihívás.

Kontra:

 • a két eredeti játék kopottas látványvilága;
 • rossz hangkeverés és hangzás.

80

A Vasara Collection PC-re, PS4-re, Xbox One-ra és Nintendo Switch-re érhető el.

dreampage

Hirdetés

Azóta történt

 • Natsuki Chronicles teszt

  Az év legvégén, mintegy karácsonyi meglepetésként érkezett a japán Qute Corporation legújabb játéka, amely rögtön az STG műfaj élvonalába robbant. Az Xbox One tulajdonosok egy valódi kincset kaptak.

 • Gunvolt Chronicles: Luminous Avenger iX teszt

  Az Inti Creates legújabb játéka egy mellékszál, de minőségének köszönhetően új szintre emeli az egész sorozatot. A Luminous Avenger iX valószínűleg a stúdió eddigi legjobb alkotása.

Előzmények

 • Crackdown 3 teszt (Xbox One)

  Többéves csúszás után végre megjelent a Microsoft nyílt világú akciójátéka, ám mind a felépítése, mind a minősége a nehézkes fejlesztés hatásairól árulkodik.

 • Glass Masquerade teszt (Xbox One)

  Színes üvegdarabokból rakhatunk ki gyönyörű képeket az Onyx Lute régi-új puzzle játékában, ami egy szerethető produkció, de sajnos nem oldotta meg tökéletesen a konzolra költözést.

 • Unruly Heroes teszt (Xbox One)

  Csak négy fura hős van talpon a vidéken, így rajtuk áll, hogy megakadályozzák a világvégét a Magic Design Studios új, gyönyörű és érdekes játékában. Tesztpadon az Unruly Heroes.

 • The Talos Principle teszt (Xbox One)

  Hosszú évek után végre Xbox One-ra is megjelent a Croteam legendás puzzle játéka, mi pedig kipróbáltuk, hogy ennyi idő elteltével is tud-e újat mutatni.