Hirdetés

The Talos Principle & Road to Gehenna teszt

Hirdetés

Tal(ál)os kérdés: hol vagyok és miért?

A független kiadókkal együttműködő kis fejlesztőcsapatoknak egyszerre áldás és átok, hogy nincs komoly nyomás és kontroll a nagy és sokszor kockázatkerülő piaci óriások részéről a megjelenésre és a tartalomra vonatkozóan. Azt persze a végeredmény és a játékos kommuna vásárlókedve dönti el, hogy éppenséggel jól jött-e, hogy a csapat teljes kreatív szabadsággal és a saját maga által meghatározott határidővel dolgozhatott, valami frisset és eredetit megalkotva, vagy pont a szigorú felügyelet hiányzott ahhoz, hogy egy eladható, fogyasztható és könnyen befogadható termék szülessen.

Szerencsére a horvát Croteam által fejlesztett, és a Serious Sam sorozathoz köthető Devolver Digital által kiadott 3D-s, önismereti kérdéseket feszegető indie puzzle az előbbi kategóriát képviseli, a steames visszajelzések szerint kiváló eredménnyel. A The Talos Principle-t és most megjelent DLC-jét, a Road to Gehennát persze aligha követné ekkora érdeklődés, ha annak idején a The Orange Box részeként nem jelenik meg a Portal, amely a 3D-s logikai játékok igazi lendületét megadta. A Valve Corporation persze nem éppen egy független kiadó, a lelkesedéből elkészített, és a vártnál jóval nagyobb sikert arató Portal viszont pont azért lett olyan jó, mert (a korábban indie) fejlesztők szabadjára engedhették elképzeléseiket.

Igencsak látványos puzzle a The Talos Principle
Igencsak látványos puzzle a The Talos Principle [+]

Alapvető hasonlóságok mindenképpen akadnak a Portal és a The Talos Principle között, hiszen adott a 3D-s, belső nézetes játékvilág (itt külső kamerára is lehet váltani), számos logikai fejtörővel ellátott pálya, amelyeket a továbbhaladáshoz teljesíteni kell, sok akadályelem vagy éppen a játékos segítségére használatos eszköz, és persze néhány veszélyforrás, úgy mint gyilkos robotok és lövegek, csak hogy ne legyen olyan könnyű a szinteket teljesíteni. Ennyiben a hasonlóságok azonban ki is merülnek. A Talos valami merőben más, amely legalább annyira szól fura és szabadon bejárható világainak felfedezéséről, a a háttértörténet mozaikkockákból való összerakásáról és a két feladat közötti kötetlen időtöltésről, mint a logikai feladványok teljesítéséről.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények