The Golf Club 2019 teszt (Xbox One)

Harmadik részéhez ért a The Golf Club-széria, és bár az előző, második epizód óta szinte csak néhány hónap telt el, a változások listáján egy nagyon fontos tétel szerepel: mostantól hivatalosan és büszkén viseli a PGA Tour logóját, így licencelt bajnokságokban versenyezhetnek a téma iránt érdeklődők. Évek óta nem volt ilyen minősítésű játék a piacon, pedig nagy múltra nyúlik vissza a hivatalos PGA-játék.

Az EA a kilencvenes évektől kezdve szállította ezeket a szoftvereket a rajongóknak, több mint tíz évig, egész pontosan 2013-ig Tiger Woods nevével, majd a végén, 2015-ben már Rory McIlroy PGA Tour címen jött ki az utolsó. Három évet kellett várni, mire a The Golf Club szériát kibocsátó HB Studios és a 2K Sports döntéshozói egymás kezébe csapták, így megszülethetett mai tesztünk alanya.

Jártam már golfpályán, volt már a kezemben golfütő, és egy nagyon rövid gyorstalpalót már kaptam korábban erről a sportról, de ezektől függetlenül számomra egyértelmű volt, hogy teljesen kezdőként kell belefognom a kontrolleres golfozásba, és bár túl nagy összehasonlítási alapom nincs ezen a téren, a The Golf Club 2019 tanulómódja nagyon alapos, a precíz irányítás pedig 20-40 perc alatt elsajátítható, függően attól, hogy ki mennyire tanul gyorsan. Ezek után, a karrier módban sem kell azonnali sikerélményre számítani, főleg annak, aki a golfozás logikájával is csak ismerkedik, a mai játékok által mutatott átlaghoz képest néha tényleg nagyon komoly küzdelemnek éli meg az ember, mire eljut a kezdőponttól a precizitás csúcsát utolsó, finom ütésig, a puttolásig. Ütések előtt áttekinthetjük a terület felülnézetét, hogy a szél irányával és erejével is számolva eldönthessük, hogyan és miként ütünk, ezt elsajátítani külön rengeteg idő lesz.

Maga a játékmenet tematikájához híven nyugodt és kellemes, a grafika nem kiemelkedő, de ez csak azért tűnik fel, mert alkalmasint tényleg van időnk megnézni a hátteret, a fákat, a napsütést, illetve a háttérelemeket. Az állunkat nem fogjuk keresni a padlón, viszont egy normál Xbox One-on sem érezzük azt, hogy sok időt kéne bármire várni, vagy megakadna a játék. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy ha ennyire gyorsan érkezett a megegyezés után a játék, akkor vajon mennyire van tákolmány-jellege a programnak, de szerencsére azt mondhatom, semennyire! Nyilván a PGA Tour felirat szinte mindenhol az arcunkba van nyomva, és hiába hivatalos játék, a golfozásból ismert sztárkarakterek továbbra sincsenek jelen, viszont a bajnokságok tekintetében van egy korrekt lista olyan tagokkal, mint a a Q-School, a Web.com Tour, a John Deere Classic vagy a FexEx-kupa.

A karrier mód nagyjából arra tesz minket alkalmassá, hogy bevethessük magunkat a klubéletbe, ahol valódi játékosokkal mérkőzhetünk meg egy csapat tagjaként, és bár a golfozó-ranglista helyi és nemzetközi szinten is kicsit soktényezős, és nem annyira jól átlátható, mint a sportok többsége esetén, összességében megvan a motiváció a folyamatos fejlődésre, és ha az ember vérprofinak érzi magát, akár egymás után több hole-in-one is összejöhet, szinte minden ranglistában lehet olyan eredményeket látni, ami zsinórban hozza ezt a különleges teljesítményt, a való életben nagyon ritkán találkozhatnánk effélével. Elszántak saját pályát is tervezhetnek a beépített editorral.

Összességében annak örülhetünk, hogy ismét van egy minőségi, hivatalos PGA Tour játék a piacon, ráadásul nem is túlzottan drágán, noha PC-re nagyon masszív gépigénnyel. Az nyilván egyértelmű, hogy golfos játékkal nem érdemes próbálkoznia annak, akit ez az egész világ totálisan hidegen hagy, viszont attól sem kell tartani, hogy konzolos kontrollerrel élvezhetetlen, játszhatatlan alkotást kapunk. Aki belemerül a játékba, valószínűleg végtelen mennyiségű órát tud beleülni, viszont aki fél óra alatt szeretne látható eredményt kihozni egy játékból, az semmiképp ne ezzel próbálkozzon. Mi pedig várjuk a még több hivatalos helyszínnel, eszközzel, ruházattal és karakterekkel ellátott, kicsit szebb grafikájú (PC-n kisebb gépigényű) jövő évi kiadást.

Pro:

  • Kellemes környezet és sebesség;
  • jelentős kihívás;
  • alapos tutorial...

Kontra:

  • ...aminek ellenére is nehéz beletanulni a kezelésbe;
  • hiányzó karakterek.

Azóta történt

Előzmények