The Complex teszt

A Wales Interactive jóvoltából egy új interaktív filmmel játszhatunk. A The Complex sci-fi és thriller húrokat egyaránt penget, még ha a végeredmény nem is tökéletes.

Rémület mélyen a föld alatt

Túlzás lenne azt állítani, hogy az interaktív film-játékok a reneszánszukat élik, de minden hasonló stílusú alkotás megjelenésével egyre kevésbé tűnik eltúlzottnak ez a kijelentés. A stílus kedvelői ma már számos egészen korrekt produkció közül válogathatnak, olyan címekből, mint például a The Bunker, a Late Shift, a Doctor Dekker vagy a Shapeshifting Detective. Az említett játékok mindegyike ugyanahhoz a kiadóhoz tartozik – a Wales Interactive abszolút élen jár ebben a szegmensben, most pedig új darabbal jelentkezett. A The Complex a megszokott hagyományokat folytatja: nem is annyira játék, mint inkább interaktív film, amelynek döntéseink alakítják a cselekményét és végkimenetelét.

Történetünk főszereplője dr. Amy Tenent, aki korábban Kindar, egy kitalált ázsiai ország háborús zónájában teljesített szolgálatot, most pedig egy szupertitkos laboratóriumot vezet London városa alatt. Itt érdemes megjegyezni, hogy a játék előzetesei kissé félrevezetőek voltak. Mert mi áll a cselekmény középpontjában? Biológiai támadás? Egy halálos vírus? Egyik sem, a sztori egy újonnan kifejlesztett nanotechnológia körül bonyolódik, amely valahogy kiszabadul a laboratórium falai közül. Globális katasztrófa helyett filmünk magára a laborra koncentrál: hőseink ugyanis – az események láncolatának következtében – a föld alatti komplexumban ragadnak, ráadásul valakik be is akarnak hatolni, nem éppen békés szándékkal. Versenyfutás kezdődik az idővel, a tét pedig az új technológia és emberéletek megmentése vagy épp feláldozása.

Játékmenetről itt kár is beszélni, hiszen ez tényleg egy – körülbelül másfél órás – film, amelynek több tucat pontján alkalmunk nyílik döntéseket hozni. Bár a cselekmény alapvetően ugyanarra a gerincre van felfűzve, választásaink nyomán komolyan el lehet kanyarodni, és akár olyan helyszínek, jelenetek is megjelenhetnek, amiket korábban nem láttunk. Ez mindenképp erős pontja a produkciónak, mert bár első alkalommal egy szimpla, jóindulattal is közepes minőségű thrillert nézünk végig, többszöri végigjátszás során egyre érdekesebbé válik, hogy milyen irányban lehet elhajlítani a történet fonalát. Összesen kilenc, egészen eltérő befejezést láthatunk, amelyek teljesen megváltoztatják a film hangulatát, de akadnak rejtett pillanatok és zsákutcák is, vagyis tényleg érdemes többször nekifutni.

Hirdetés

Annak különösen örültem, hogy a korábbi filmes produkcióktól eltérően a The Complex jelenetei, ha már láttuk őket, továbbnyomhatók, így nem kell végignézni azokat a perceket, amiket már ismerünk, koncentrálhatunk a döntéshelyzetekre. A film során bármikor megnyitható az a menü, ami az egyes szereplőkkel való kapcsolatunkat jeleníti meg. Ennek játékmeneti jelentősége nincs, de a film végén egy amolyan személyiség értékelést kapunk, és láthatjuk, milyen stílusban vittük végig a történetet (illetve néhány achievement is kapcsolódik hozzá). Apróság, de kellemes adalék. Rossz hír viszont, hogy nyelvtudás mindenképp szükséges a játékhoz – a Late Shifttel ellentétben itt nincs magyar felirat.

The Complex Xbox One

Ami magát a filmet illeti: a The Complex értelemszerűen nem egy hollywoodi produkció. Bár a képminőség csúcs, a fényképezés teljesen rendben van, és az ilyen játékokhoz képest még produkciós értékeiben is élen jár (helyszínek, speciális effektek), azért senki ne számítson moziszerű élményre. A színészi játék is erős közepes – a főszereplő Michelle Mylett alakítása teljesen jó, a többieké viszont hullámzó, a kissé erőltetettől a papírról unottan felolvasós színvonalig terjed. Az is nehezíti a szövegértést, hogy brit, ír és skót akcentusokkal kell megbirkózni, de felirat természetesen bekapcsolható. A forgatókönyv viszont kifejezetten jó, ami nem csoda, hiszen Lynn Renee Maxcy (A Szolgálólány Meséje) írta.

Egy interaktív filmet nyilván jóval nehezebb leforgatni, hiszen minden eshetőségre oda kell figyelni, az pedig dicséretes, hogy a The Complex mindig egységes, következetes film benyomását kelti, függetlenül attól, mikor hogyan döntünk. Érdekes látni, ahogy a történet bizonyos pontokon elágazik, majd újra összefut, ehhez némelyik jelenetet nagyon alaposan át kellett gondolni. A vágás, persze, itt-ott hibádzik, mint ahogy a film tempója is, de ez kivédhetetlen akkor, amikor teljesen eltérő befejezésekkel vagy extra jelenetekkel kell számolni. Végeredményben olyan film ez, amit érdemes megnézni, de még érdemesebb kísérletezni vele, és kipróbálni, mikor mi történik.

The Complex Xbox One

Összességében nagyjából azt lehet elmondani a The Complex-ről, amit minden hasonló interaktív filmről. Látványos, érdekes, de a tényleges vonzerejét mindenki a saját ízlése szerint érzi. Nem hagyományos játék, hanem film, akit tehát ez riaszt, annak semmiképp nem ajánlható. Aki viszont valami másra vágyik, egy kis tét nélküli kikapcsolódásra, vagy a nagy képernyőn szívesen néz egy látványos filmet, annak érdemes vetnie rá egy pillantást. Relatíve korrekt áron is jelent meg, három mozijegy vagy egy DVD áráért hasonló tartalmú szórakozást kapunk. Én továbbra is remélem, hogy érkeznek még ehhez hasonló alkotások, mert a játékok egy egzotikus, látványos és hangulatos szeletéről van szó. A The Complex pedig ennek a szeletnek pillanatnyilag az egyik figyelemre érdemes darabja.

Pro:

 • korrekt minőségű interaktív film;
 • érdekes elágazások, sokféle eltérő befejezés;
 • a már látott jelenetek elnyomhatók;
 • a műfajhoz képest remek produkciós értékek.

Kontra:

 • aránylag rövid;
 • a színészi játék helyenként amatőr;
 • nincs magyar felirat.

70

A The Complex PC-re, Macre, PS4-re, Xbox One-ra és Switch-re érhető el.

dreampage

Azóta történt

 • Obduction teszt (Xbox One)

  Négy évvel az eredeti megjelenése után a Microsoft konzoljára is elérhető lett a Myst alkotóinak legutóbbi játéka, az Obduction. Megérte rá ennyit várni? A válasz bonyolult.

 • Arcade Spirits teszt

  A nyüzsgő játéktermek nosztalgikus hangulatát hozza vissza a Fiction Factory Games új vizuális novellája, amely április végétől konzolokra is elérhető.

 • Snowrunner teszt

  Visszatért az extrém off-road játékok királya, a sár mellett pedig most már a hó és a jég birodalmában is helyt kell állnunk. A Snowrunner megmutatja, hogyan kell folytatást készíteni.

 • Beyond Blue teszt

  A tengerek felfedezése és védelme mindig hálás téma, a Beyond Blue pedig ennek egy látványos és érdekes, de sajnos túlontúl rövidre sikerült feldolgozása.

Előzmények

 • Draugen teszt

  Norvégia festői panorámája előtt várja a konzolos játékosokat egy rejtélyes és érdekes kaland, amely most PS4-re és Xbox One-ra is megérkezett. A Draugen egyszeri, de kellemes élményt nyújt.

 • Simulacra teszt (Xbox One)

  Amikor egy fiatal lány eltűnik, és telefonja rejtélyes módon hozzánk kerül, akkor elszabadul a félelem és a horror. Ennek pedig kivételesen örülhetünk is.

 • Eastshade teszt (Xbox One)

  Konzolon is felfedezőtúrára indulhatunk, és bejárhatunk egy rejtélyes szigetet, megfestve annak legszebb tájait, és megismerve a különleges helyi lakosságot.