Hirdetés

Team Sonic Racing teszt

Sonic és barátai újra száguldanak, de ez a harmadik futam érezhetően kisebb volumenű kaland, mint a korábbiak. Mi is rajthoz álltunk, hogy kiderítsük, mennyire.

Harmadik forduló

A Sonic Racing franchise hosszú évek óta egyet jelent a minőségi Sonic játékokkal, és a Sega rajongóknak is biztos pont, ha újra akarják élni a japán kiadó egykori aranykorszakának hangulatát. A 2012-ben megjelent második ilyen játék, a Sonic & All-Stars Racing Transformed konkrétan annyira jó lett, hogy a mai napig emlegetjük, mint a „kart” jellegű versenyes játékok egyik etalonját. Tartalom, izgalom, minőség és egy igazi best-of válogatás a Sega legjobb játékaiból – minden a helyén volt. Éppen ezért ugrálhattak örömükben a rajongók, amikor hosszú várakozás után végre bejelentették a vadonatúj epizódot, ami a Team Sonic Racing címet kapta.

Hirdetés

Igen ám, csakhogy azért voltak előjelek arra, hogy nem feltétlenül ugyanazt kapjuk, mint eddig. Bár az új játék fejlesztője továbbra is a Sumo Digital, a brit stúdió, amely talán jobban érti a „Sega-varázst”, mint maguk a japánok, cégen belül nem az eredeti csapat, hanem egy másik kapta a feladatot. Másrészt eltűnt a címből az All-Stars kifejezés, és az új kiadás immár kizárólag a Sonic univerzumra koncentrál, a többi sorozat, helyszín és karakter nélkül. Ez pedig mindenképp visszalépést sejtetett tartalom tekintetében. Vegyük még hozzá, hogy a TSR csökkentett áron (mindössze 12 ezer forintért) jelent meg, és össze is áll a kép: ez bizony nem az a szuperprodukció, amire korábban számítottunk. Ettől persze még lehet jó egy játék.

Team Sonic Racing Xbox One

A Team Sonic Racing gerincét az egyjátékos kampány, a Team Adventure képezi, amely egy történetes mód. Sonic és barátai meghívást kapnak egy Dodon Pa névre hallgató, furcsa és gyanús fickótól, hogy vegyenek részt egy autóversenyes bajnokságban. Hőseink persze rögtön gyanakodni kezdenek, hogy talán Dr. Eggman áll a háttérben, de azért belecsapnak a kalandba. A versenyek előtt hosszabb-rövidebb párbeszédeket láthatunk a főszereplők között – sajnos csak statikus képernyőkön és elég gyenge szinkronnal, de szerencsére ezek elnyomhatók. Az előrehaladás hasonlóan zajlik, mint a Transformed esetében: a versenyeken elért eredmény függvényében csillagokat kapunk, megfelelő mennyiségű csillag összegyűjtésével pedig megnyílnak az ajtók további fejezetek felé.

A versenyek menete viszont változott, hiszen itt már a csapatmunka is számít. Nem elég első helyen célba érni, a háromfős csapatnak is győznie kell a helyezésekért kapott pontok alapján. Igaz, a játékban végső soron mindkettő cél: legyünk elsők, de közben a csapat is. A mindig kiszámíthatatlan gépi ellenfelekkel (és csapattársakkal) ez gyakran frusztráló feladat, és nem is igazán ad hozzá a versenyzés élményéhez. A csapattársak közül az első csíkot húz maga után, amin a másik kettő felgyorsulhat és „kilőhet”, illetve lehetőség van a felvett power-upokat egymásnak passzolni. Ha elég ilyen csapatmozdulatot végzünk, feltöltődik az Ultimate képesség, ami csak annyit tesz, hogy néhány másodpercig mindenki sérthetetlen, és gyorsabban halad. Vagyis búcsút mondhatunk a karakterek egyedi speciális képességeinek is, amik a korábbi részeket színesítették.

Team Sonic Racing Xbox One

Nem rossz egyébként a versenyélmény, hiszen a jól bevált irányításra épül. Az autók irányítása teljesen jó, és némileg eltérő is, visszatér a drift mechanika is. Igaz, ezúttal jóval lassabban töltődik a boost, így a leghosszabb kanyarok kivételével nem sok értelme van farolni. Autóinkat különböző alkatrészekkel szabhatjuk testre, ezek befolyásolják a menettulajdonságokat is, és a versenyeken szerzett kreditekért vásárolt, véletlenszerű „loot boxok” nyitják őket meg. Elég unalmas, monoton játékmechanika ezeket 10 kreditenként nyitogatni, de legalább virtuális pénz akad hozzá bőven.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

 • Kapcsolódó cégek:
 • SEGA

Azóta történt

 • Citizens of Space teszt (PC)

  Tovább folytatódik a retro-szerepjáték, a készítők lelkesedése pedig az előzőnél jelentősen jobb végeredményt szült.

Előzmények

 • Puyo Puyo Champions teszt

  Megérkezett a híres puzzle franchise legújabb tagja, de a Puyo Puyo Champions sajnos nem jó ajánlólevél a Sega patinás sorozata számára.

 • Crackdown 3 teszt (Xbox One)

  Többéves csúszás után végre megjelent a Microsoft nyílt világú akciójátéka, ám mind a felépítése, mind a minősége a nehézkes fejlesztés hatásairól árulkodik.

 • Sega Mega Drive Classics teszt

  Több mint 50 klasszikus játékot vonultat fel a legfrissebb gyűjtemény egy olyan virtuális gyerekszobában, ami után mindnyájan ácsingóztunk a '90-es évek elején.