Hirdetés

Super Night Riders teszt

Az „indie” játékfejlesztés legextrémebb esetei azok a játékok, amik mögött szó szerint egyetlen főből álló „stúdiók” állnak. Az Xbox One-ra nemrégiben megjelent Super Night Riders pontosan ilyen – a motoros alkotást tető alá hozó Neko Works gyakorlatilag egyemberes vállalkozás, a játék teljes credits listája kifér egy képernyőre (nagy betűkkel), és ebben már a két teszter is benne van. Az ilyen játékok, ha másra nem is, arra mindenképp jók, hogy szembesüljünk vele, manapság mennyire könnyű a fejlesztés, és a konzolok normál esetben vastagon körbefalazott rendszerein való megjelenés, publikálás.

A Super Night Riders esetében érdemes mindezt észben tartani, mert az azért tiszta sor, hogy egyetlen fejlesztőtől nem várhatunk csúcs színvonalú produkciót. A motoros játék abszolút nem titkolt célja, hogy a Sega régi-régi játéktermi klasszikusa, a Hang-On hangulatát élessze újjá, így maga a játék teljesen hasonló koncepció köré épül. Adott a saját motorosunk, akivel különböző környezetű pályákon kell száguldanunk, kerülgetve a többi járművet, és lehetőleg az idő letelte előtt célba kell érnünk – és ennyi. Ahogy a 80-as évek legendás játékában, úgy itt is többféle háttér (erdő, város, sivatag stb.) köszön vissza, az irányítás pedig faék egyszerűségű.

Super Night Riders Xbox One

A fejlesztő dicséretére legyen mondva, a Super Night Riders kétféle grafikai stílust (Super és Classic) kínál, illetve két játékmódot. A Course módban egyik környezet követi a másikat, így kell összesen hat szakaszon átérni az idő letelte előtt, a Stage módban pedig egy kiválasztott környezetben maradunk, de változó napszakok között kell helytállni. Akit nem zavar, hogy nem szerez achievementeket, az bekapcsolhatja az Easy módot, amivel egy leheletnyivel könnyebbé válik a játék, de túl sok sikerélményt azért így se várjon senki.

Hirdetés

Sajnos a játék elég csúnyán el lett tervezve olyan értelemben, hogy rettentő nehéz. Az időlimit gyakorlatilag másodpercre ki van számolva, az ütközések drasztikusan lelassítják a motorosunkat, úgyhogy maximum egy hiba fér bele bármelyik menetbe – de a későbbi pályákon például még ütközés nélkül sem sikerült végigérnem. Igaz, a régi játéktermi címek sem voltak könnyűek, hiszen a szavatosságot épp a szüntelen próbálkozás adja, de ennél a címnél azért ez inkább frusztráló, mint motiváló. Tény viszont, hogy ha sikerül elkapni a ritmust, és nagy sebességgel kígyózni a motorosok között, akkor egészen szórakoztató tud lenni a játék.

Super Night Riders Xbox One

A körülményekhez képest a Super Night Riders nem néz ki rosszul, rendkívül egyszerű, de színes grafikája van. Sajnos a menürendszer, az optimalizáció, meg úgy az egész összhatás nem több, mint egy gyakorló Unity programozó szárnypróbálgatása. Azért az elég röhejes (és a játékmenetet is tönkreteszi időnként), hogy ilyen látvány mellett is akadozik a játék, rendszeresen jól láthatóan lelassul, még Xbox One X-en is – ahol egyébként 4K-ban „élvezhetjük” a látványt, de ez inkább a rendszer megcsúfolása, semmint valódi hozzáadott érték. Értékelhető kezelőfelületre, csiszolásra sajnos nem jutott idő és energia, ez tényleg ennyire kezdetleges alkotás.

Abszolút pozitív viszont a játék zenéje. Menet közben válogathatunk a számok között, és mind nagyon klasszikus, dallamos, japános hangzású, jó hallgatni, és amikor épp nem a szörnyű hitboxok, a frusztráló ütközések és az állandóan lejáró idő miatt tépjük ki a hajunkat, akkor kifejezetten remek hangulatot kölcsönöznek a játéknak.

Super Night Riders Xbox One

A Super Night Riders nem képvisel különösebb értéket, nem tekinthető valódi, profi játéknak. De annyi érdeme mindenképp van, hogy megmutatja, egyetlen ember is leprogramozhat egy értelmes koncepciót, és egy régi legenda játékmenete is feltámasztható (igaz, az eredeti Hang-On ennél sokkal szebb és sokkal jobb). Végül pedig annyira olcsó (az első héten még fél áron is lehetett kapni, nyolcszáz forintért!), hogy akár még néhány gyors achievement miatt is érdemes megvenni, nem oszt, nem szoroz. Igaz, másnap emlegetni se fogjuk.

Pro:

  • visszahozza a Hang-On játékmenetét;
  • jó zenék.

Kontra:

  • minimális tartalom;
  • frusztrálóan nehéz;
  • egyszerű látvány, az is állandóan akadozik;
  • kezdetleges kivitelezés.

20

A Super Night Riders PC-re és Xbox One-ra érhető el.

dreampage

Hirdetés

Előzmények