2017. október 19., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Mobil rovat

Splash Cars bemutató (iOS, Android)

 • (f)
 • (p)
Írta: |

Szürke utcák, szürke házak, szürke hétköznapok. Ha már mindent így látunk, akkor valamin változtatnunk kell, mondjuk színezzünk ki mindent egy kisautóval!

Hirdetés

Viszonylag rég mutattunk be mobiljátékot az oldalon, sajnos a tendencia azt mutatja, hogy bár tízesével jönnek ki az újabbnál újabb alkotások a Google és az Apple online alkalmazásáruházaiba, sajnos a legtöbb egy kaptafára épül, kevés új ötlettel vagy megoldással rukkolnak elő a fejlesztőcégek, egy cseh csapatnak viszont volt egy remek elképzelése, amit viszonylag ügyesen meg is valósítottak, ez lett a Splash Cars. De miről is szól az egész? Képzeljünk el egy várost, ahol minden szürke és unalmas. Az utaktól elkezdve az épületeken át a fákig gyakorlatilag minden színtelen, élettelen, ezt kell nekünk feltöltenünk élénk árnyalatokkal, méghozzá úgy, hogy egy gyors kisautót vezetünk.

Amerre járunk, mindent beszínezünk egy viszonylag kis felületen, így töltjük meg élettel a farmokat, az udvarokat és az utakat egyaránt. Fék nincs a kezünkben, a gáz automatikus, mi gyakorlatilag csak a bal és jobb nyilakra támaszkodhatunk, ha szerencsénk van, akkor abba az irányba és úgy indul el az autó, ahogy azt mi terveztük. Lássuk be, baromi jó a koncepció, a feladat nehézsége már csak abban állt, hogy e köré egy olyan játékot rakjanak össze, ami nem csak rövid távon szórakoztató. Az izgalmat több dolog is adja, az egyik az üzemanyagszint, ami folyamatosan csökken, viszont az úton néhol találhatunk kannákat, amivel valamennyit visszapótolhatunk a tankba. Ott vannak még a sérülések is, ha roncsoljuk a kocsit (bal felső sarokban látjuk az aktuális állapotot), akkor lassabban, gyengébbek és füstösebbek leszünk, egyre bonyolultabb feladat lesz mindig jó időben elérni az üzemanyagot. Az autóba viszont nem csak üzemanyag kell, hanem akkumulátor is, időnként vennünk kell egy-egy újratöltést vagy komplett telepet, ezt megtehetjük a játékban gyűjtögetett coinokkal, reklámvideók megnézésével, vagy egy egyszeri, 1400 forint körüli összeggel, amivel örökre magunk mögött tudhatjuk az áramforrás problémáját.

Egyik autó sem licenszelt, viszont mindegyik nagyon hasonlít egy létező modellre. Ez például egy Lotus Elise lehetne.
Egyik autó sem licenszelt, viszont mindegyik nagyon hasonlít egy létező modellre. Ez például egy Lotus Elise lehetne. [+]

Nem feledkezhetünk meg a forgalomról sem: alapvetően gyér a mozgás, autósként például egyedül teljesítünk, körülöttünk főleg traktorok, teherautók és rendőrségi járművek köröznek. Az előbbi kettő hasznunkra is válhat: ha közel megyünk el mellettük, azokat is megszínezzük, ráadásul onnantól fogva az adott jármű is szórni fogja a színeket, amerre csak jár. Érdemes figyelni arra, hogy még a koccanásokat is kerülni kell a teherkocsikkal, hiszen felborulnak, eltűnnek a pályáról, és akkor nem hoznak nekünk még több színt. A rendőrökkel már több gond van, ők viszonylag rossz szemmel nézik, hogy féktelen idiótaként szórjuk a környezetet, bármilyen körülmények között meglátnak, üldözőbe vesznek. Ez még alapvetően nem probléma, hiszen a lerázásuk nem jelent nagy fejfájást, de időnként azért meg tudják sebezni a kocsit, ami semmiképpen nem előnyös nekünk.

Akármerre járunk, mindenhol nyomot hagyunk valamilyen színnel.
Akármerre járunk, mindenhol nyomot hagyunk valamilyen színnel. [+]

A Splash Cars sem a grafikájával győzi meg a felhasználókat, épp annyit tud, amennyit minimum elvárnánk tőle: egy korrekt, egyszerű, felülnézetes, de 3D világ van előttünk, ahol egyértelműen látunk mindent, illetve a visszajelző csúszkák is mutatják, hogy mennyire vagyunk a kitűzött céltól, mennyi benzinünk van, és milyen állapotban van a kordénk. A kezelőfelületből egy-két apróság hiányzik, például egy elbukott pálya után nem tudunk újraindítani azonnal, hanem vissza kell ugrani a menübe, majd ismételten kiválasztani az autót és a szakaszt.

Egy korrekt fejlődési rendszer is akad a játék hátterében, ahogy haladunk előre és egyre több pályát színezünk ki, úgy veszünk erősebb, gyorsabb, nagyobb tankkal rendelkező autókat, a kezdeti Mercedes A-koppintástól eljuthatunk egészen egy Ferrariig vagy akár egy tankig. Ahogy ugrunk előre és előre, úgy lesz egyre vadabb a játék, a kezdeti nyugodt színezgetésből villámgyorsan lesz nehezen kezelhető száguldozás, fék híján pedig bele kell törődnünk abba, hogy a gyors kocsikkal száguldani is fogunk. Közben persze elhasználunk remek power upokat gyűjtjük az érméket, amik később aztán nagyon hasznosak, ha valaminek híján vagyunk, viszont egy dolog sajnos az átlagnál zavaróbb, ez pedig az in-app purchase. Természetesen semmi gond nincs azzal, hogy a fejlesztőket támogassuk egy kis sörpénzzel, ha már komolyabb összeget nem folyósítunk egy ilyen egyszerű programért köszönetképpen, viszont ezt az egyébként ingyenes játékot játszva egy bizonyos szint után úgy érzi az ember, hogy szinte kötelező fizetni, máskülönben sok-sok óra folyamatos szenvedés sem hozza meg a kellő előrelépést.

Ha elég időnk vagy pénzünk van, igen komoly autókkal is képviseltethetjük magunkat, még egy tankot is aktiválhatunk.
Ha elég időnk vagy pénzünk van, igen komoly autókkal is képviseltethetjük magunkat, még egy tankot is aktiválhatunk. [+]

Nemrég jelent meg a Splash Cars, és állítólag már most is milliókban lehet számolni a játékosait világszerte, kipróbálás után pedig azt mondhatjuk, hogy ez nem véletlen: egy jó ötlet jól megvalósítva szinte garantáltan sikert hoz, a csehek munkájára pedig tényleg nem sok panasz lehet, egyedül a kicsit agresszíven dolgozó alkalmazáson belüli vásárlások zavarják a szemünket, főleg annak tükrében, hogy nálunk néha a reklámvideók (amikkel időnként pótolhatunk valós vásárlást) lefagyasztották az egész játékot, olyankor pedig kezdhetjük elölről az egész pályát. Kellemes az átmenet a nyugodt vonulásból az ésszerűtlen száguldozásba, a rendőrök kellően ostobán mozognak az úton, a traktorok pedig komoly segítséget nyújthatnak nekünk a végeláthatatlan mezők kipingálásában. Aki kezdi szürkeárnyalatosan látni a világot, annak kötelezővé tennénk ezt a programot, a többieknek csak erősen ajánljuk kipróbálását.

A Splash Cars elérhető Android és iOS platformokra.

szentkuti11

Azóta történt

 • Don't Screw Up bemutató (Android, iOS)

  Néha az egyszerű feladatok tűnhetnek a legnehezebbnek, főleg akkor, ha időre teljesítünk, és sok a haszontalan információ. A játék pedig baromira lenéz minket.

 • Mars Mountain bemutató (Android, iOS)

  Az emberiség régóta tervezgeti a Mars-expedíciót, de eddig még nem jártunk a szomszédos bolygón. Mai főhősünk már átesett a nagy pillanaton.

 • One Tap Tennis bemutató (Android, iOS)

  Vajon működhet úgy egy mobilos teniszjáték, hogy sem mozognia, sem céloznia nem kell a játékosnak? Lehet egy ilyen játék nehéz? Egy indie csapat alkotása járt nálunk.

Előzmények

 • FortuneMemory bemutató (iOS, Android)

  Ebben a játékban hiába vagyunk szerencsések: ha nem memorizálunk elég jól és nem húzunk elég egyenes vonalat, akkor nagyon könnyen megtalál minket a végzet.

 • Beneath The Lighthouse bemutató (Android, iOS)

  Egyedi irányításával teszi magát érdekessé a Nitrome új mobiljátéka, de a kerettörténet nem túl erős, a grafika csak átlagos, időnként pedig brutálisan nehéz pályákat kapunk.

 • Cow Evolution bemutató (multi-platform)

  Tehenek pottyantanak az erősen addiktív Cow Evolutionban, és az a cél, hogy még nagyobb teheneket létrehozva még nagyobbat pottyantsanak a tehénistenség szorgosan pottyantó szemei alatt.

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.