Hirdetés

Space Invaders Extreme - teszt

Hirdetés

Page 1

Tagadhatatlan, hogy a Taito idestova harminc éves Space Invaders kultusza divatcikk és dizájnkellék lett mára: Space Invaderst mintázó pólók, fali tapéták, tornacsukák, és ruházati-lakberendezési-viseleti kiegészítők garmadája lepte el a piacot, a jól ismert sprite figura pedig visszatérő motívum a szórakoztatóipar szinte minden szegmensében. Éppen ezért egyáltalán nem meglepő, ha a főként kolosszális shootereiről ismert japán kiadó ezt az időszakot választotta arra, hogy megerősítse a márka jelenlétét a piacon, így keresve se találhatott volna jobb alternatívát a Space Invaders Extreme megjelenéséhez. Mert mi is az Extreme esszencia? Divat. Retro, keverve a modern vizuális orgia elemeivel - minden, ami a látóidegek transzba esésétől kezdve a kéz és a reflex gyors játékán át játékos formába sűríthető.


A mesteri ízfokozás kiválóan sikerült, a klasszikus alapjáték ráncfelvarrását végző úriemberek nagy valószínűséggel kiváló jamaikai alapanyagnak köszönhetik a végtermék arculatát. A jövőt idéző dimenzionális alakzatok, az Invaderekre történő koncentrációt szándékosan megzavaró, szinte pulzáló hátterek megalkotása egészen egyedülálló a stílus képviselői között, így bátran fogalmazzuk meg a vágyainkat: bárcsak minden retro remake ilyen fokú művészi megvalósításon esne keresztül... A kezedben tartott konzolt már az első lövedék elengedésétől kezdve szétveti az erő, folyamatosan azt suttogva a füledbe, hogy ezaz, csináld még, folytasd tovább! Orgazmikus transz lesz úrrá rajtad, miközben a tudatodat kiürítve csak a játékra koncentrálsz, és megfeszített figyelemmel próbálod likvidálni a szélrózsa minden irányából támadó idegeneket. Az ellen persze nem rest: vég nélkül ostromolja a harc tépázta pixelekből épült űrhajódat, s elképesztő variációkban próbál egyenlőtlen harci feltételeket teremteni a csatatéren - a pattogó, ugyanakkor dallamos technozene szilánkjai szinkronban üvöltöznek a torpedóállásokból záporozó lövedékek hallatán, miközben te azzal küszködsz, vajon a másodpercek alatt kimerülő fagyasztósugár energiacellái kitartanak-e a következő raj megjelentéig.


A válasz sosem egyértelmű: akármilyen furcsa is, a Space Invaders Extreme nem egyszerű ráncfelvarrott shooter, magában hordozza az előre gondolkozás, a hosszabb távú taktikus lépések és az ész játékának alapköveit is: nem mindegy, hogy az adott alakzatokat milyen módon, és milyen sorrendben vadászod le az égről, mert akár sorokat, akár oszlopokat likvidálsz, eltérő következményekkel számolhatsz - nem csak a pontok elszámolása, hanem az Invaderekből kinyerhető extra muníciók, bónusz szorzók és minijátékok kapcsán is. A speciális lövedékek kinyerése és a kiszemelt célpontok kapcsolata szintén meghatározó: míg előbbiekkel akár egész flottákat lehet ügyesen kitörölni a virtuális égbolt sötétjéről (ezzel megteremtve és megnövelve az újabb rajban okozott kezdőcsapás erejét), utóbbiakkal a támadók harci struktúráján lévő rést is lehetőségünk nyílik kirobbantani. Ha ugyanis a megfelelő belső célpontot találjuk el, jó esélyünk van arra, hogy pusztulásával felrobbantsa, vagy meggyengítse az őt körülvevő alakzatot, amely újabb bónusz pontokhoz, vagy minijátékokhoz juttatja a vérszemet kapott játékost. A speciális villogó alakzatok megfelelő időben történő kilövésével különböző harci kihívásoknak tehetünk eleget, ahol megfelelő teljesítmény mellett plusz életre, szellem űrhajóra, speciális fegyverekre, multi szorzóra és sok egyéb hasznos segítségre tehetünk szert, amely (különösen a pályavégi bossok közeledtével) alaposan megkönnyítheti a továbbhaladást.


A Space Invaders Extreme a számtalan újítás mellett lánckombók összefűzését és kivitelezését is lehetővé teszi: a sorban leszedett, esetenként azonos színű Invaderek arányosan növelik az egyes objektumokért kapható pontszámok szaporodását, így egy-egy hosszabb és ügyesebb túra alkalmával bizony jelentősen túlszárnyalhatóak az addig gyűjtögetett pontszámok. Álmomban sem gondoltam volna, hogy az egykori Atari 2600-as prüttyögés egyszer ennyire additív, megunhatatlan és letehetetlen shooterré növi ki magát, amely ráadásul veszettül látványos, jövőbe tekintő múltidézésével éppen hogy a hordozható Playstation-ön ejt majd rabul egy napsütéses szombaton, a vízpart felől érkező hűs szellő társaságában.


A Space Invaders Extreme már az intró felvillanásával magával ragadja a stílus iránt fogékony játékost, és úgy a harmadik szint eléréséig levegővételhez sem nagyon engedi: precíz, mesterien eltalált, fokozatosan nehezedő, látványos vándorlása a 2D és a 3D közötti holt síkban valójában nagyon is életképes: ez a shooter a kábulatba ejtő, mámorító és ragacsos ízével maga az igazi handheldre termett siker. Legyél te is extrém, a Space Invaders száz százalékig társad lesz ebben.

  • Kapcsolódó cégek: