Soul Hackers 2 teszt

Tokiót megint démonok és démonidézők fenyegetik – és ezúttal nem is egy csapat gimnazista fogja megmenteni a világot. Igen, az Atlus is tud újat húzni!

Ringo Star

Az eredetileg a Digital Devil Story: Megami Tensei megjelenésével elindult játéksorozat kacskaringós, mellékszálakban tobzódó történetének kutatása nagyszerű lehetőséget kínál azoknak, akik hosszú távú kihívásokat keresnek maguknak. Bár én szeretek az ilyesféle részletekben vájkálni, most mégis megkímélek mindenkit ettől, már csak azért is, mert a Soul Hackers 2 a részletek terén nem nagyon kapcsolódik felmenőihez – aki Personát vagy Shin Megamit vár, az csalódni fog. Természetesen, aki legalább felszínesen ismeri az Atlus szerteágazó szerepjátékait, az bőven fog ismerős elemeket találni, ha mást nem, hát a futurisztikus japán környezetet, és persze a démonok burjánzását mindenképp.

Ez olyannyira így van, hogy főszereplőink közül talán a legfontosabb, Ringo, például az internet adatfolyamából spontán módon összeállt virtuális entitás egyik fizikai formát kapott ügynöke – biológiai test és szintetikus lélek fúziója. Ringo azt a feladatot kapja „ikertestvérével”, Figue-gel együtt, hogy állítsák meg a közelgő világvégét. Ehhez két, a titkos Phantom Society kultusz által likvidálásra kijelölt személy életben tartása szükséges, feladatunk tehát egyszerűnek tűnik. Ez a Tokió azonban veszélyes hely, és mire a fizikai világban újonc hőseink elérik célpontjaikat, azok már golyóval a fejükben fekszenek a hideg földön.


[+]

Szerencsére Ringo talál magában egy algoritmust, amely a lélekhackelés képességen keresztül képes visszagyömöszölni a szellemet a friss hullába, begyógyítva annak sebeit. Az egyik védencünket, egy Arrow nevű démonidézőt ezzel sikerül is feltámasztani, és ő meg is világítja küldetésünk hátterét: a démonidézők egy része explicit módon a világvégének előidézéséért ténykedik. Ringót természetesen feltüzeli ez az információ, és elkezdi követni a nyomokat: a játék első órája során hősünk lélekhackelése még kétszer végzi a dolgát, és mire ezzel végzünk, össze is áll a teljes csapat. Mint eddigre kiderül, a Phantom Society a géniuszokban lakó speciális, kézzelfogható energiára, az öt úgynevezett Covenantra vadászik, így a mi dolgunk természetesen ezek vissza-, illetve megszerzése lesz.


[+]

Noha a Soul Hackers 2 használ elemeket csaknem valamennyi Megami Tensei-gyökerű játékból, legközelebbi rokonának (az első rész mellett) a Tokyo Mirage Sessionst mondanám. A játék tehát nincs napokra bontva, hanem szabadon tevékenykedhetünk, ami a gyakorlatban vagy a futurisztikusan látványos Tokió apró helyszíneinek felkeresését jelenti, vagy pedig a különféle többszintes labirintusok túrását. A városi zónák tényleg parányiak, és csak arra szolgálnak, hogy egy-két boltot vagy egyéb funkciót betöltő épületeket meglátogathassunk ezeken. Ilyen extra helyszín például a cirkusz, ahol démonjaink fúziójával lehet új és új bestiákat „kikerverni”, a Kréta Klub, ahol a mellékküldetéseket kapjuk, vagy mondjuk a neonfényes bár, ahol csapattagjainkkal tárgyalhatjuk ki az akció során szerzett élményeinket.


[+]

Szintén külön helyszínnek számít az otthonunk, ahol ingyen gyógyulhatunk fel, illetve a Soul Matrix, amely tulajdonképpen társaink emlékeinek digitalizált otthona, tulajdonképpen három fura labirintus. E szürkéskék környezet nominálisan arra szolgál, hogy ezeken keresztül megismerjük társaink múltját és személyiségét. Egyfelől nagyon sokat kell dolgozni a rövidke emlékképek megnyitásáért, másfelől pedig azt be kell vallani, hogy Arrow, Milady és Saizo azért nem olyan komplexen kedvelnivaló alak, akiknek az efféle kiismerése megérné az újabb és újabb több órás kirándulásokat. És ez a központi történettel sincs másképp: bár eleinte érdekes volt Ringo szemein keresztül belecsöppenni ebbe a fura, részben high-tech, részben mágikus világba, a tempó hamar szinte nullára lassul, és a történet is inkább fura, mintsem tényleg érdekes módon tekeredik tovább.


[+]

Ez nem a lustaság műve, hiszen az írók bevetettek minden anime-klisét, ami csak eszükbe jutott, így aztán lesz itt a levegőben egymásnak csapódó golyókat mutató átvezető jelenet és látjuk majd a harc eltérő oldalára sodródott barátok és szeretők szemforgatósan blőd melodrámáját – miközben egyébként minden idők egyik legostobább főgonoszi tervének megakadályozásán dolgozunk. A Soul Hackers 2-n sok tekintetben észrevehetők az egyszerűsítés jelei (még közvetlen elődjéhez képest is, nemhogy az Atlus legnagyobb játékaihoz képest), és míg ez néha tényleg áramvonalasabbá tette a játékot, ez máshol kifejezetten rosszat tett az élménynek. Ez történt például a világ kidolgozásával is: gyakorlatilag egy szó sem esik arról, hogy a démonidézőknek miként lehetnek saját, titkos városnegyedeik Tokió közepén, sőt, sokáig még az sem tiszta, hogy az átlagember tud-e a démonokról. A város lényegében csak egy gyönyörű (de túl sokat töltő) grafikus menü, a történet nem sokkal több annál, hogy kergetjük a színkódolt energiacsápokat, így, ha valami narratív jutalomra vágyunk, hiába nem lenyűgözőek történeteik, kénytelenek vagyunk csapattagjainkkal foglalkozni.


[+]

Míg a történet nagyjából a tízedik játékórára nálam elveszítette vonzerejének nagy részét, a harcrendszer még akkor is szórakoztatott. (A teljes játék körülbelül 25-30 óra, ha az opcionális dolgokkal nem foglalkozunk – és jó másfélszer annyi, ha igen.) Természetesen egy hagyományos, körökre osztott megoldásról van szó, a megannyi Megami Tensei-játékból ismerős támadásfajtákkal, és persze az sem változott, hogy a rendszer lényege az, hogy mindenki ellen azt a módszert kell használni, amelyre különösen érzékeny. Ezt persze millió játékban láttuk már, de a MegaTen örökösei mindig is az átlagnál jobban építettek erre – ez ezúttal is így van, hiszen e „csel” nélkül csak akkor van esélyünk a gyors győzelemre, ha legalább tíz szinttel ellenfeleink fölé emelkedünk. Nem elég ugyanis, hogy minden ilyen, az érzékeny pontot célzó támadás jóval nagyobbat sebez, azzal beteszünk egy démont a körvégi speciális támadásba is. Ezt sabbath néven ismeri a Soul Hackers 2, és lényegében az egész harcrendszer arról szól, hogy célzott támadásokkal minél több démont pakoljunk ide, ami aztán a kör végén egy brutális és elkerülhetetlen támadáshoz vezet. Külön bónusz, hogy igen hangulatosan néz ki, ahogy sabbath-ra bekészült démonjaink vörösen izzó szemű másai a harcmező felett lebegnek.


[+]

Eleinte ez – hiszen négy karakterünk van – legfeljebb négyfős sabbath-ot tesz lehetővé, de később a megnyíló fejlesztésekkel ez meg is sokszorozható, elméletileg egyre gyorsabbá téve a küzdelmeket. Elméletileg, merthogy az elég ritkán történik meg, hogy minden eltérő típusú védelemre és érzékenységre reagálni képes csapatot tudunk felállítani; vagy ha így is alakítjuk a dolgokat, hát akkor a védelmet, a gyógyítást és a támogató varázslatokat muszáj elhanyagolni a démonok limitált tudása miatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Cult of the Lamb teszt

  Félig roguelike akciójáték, félig vidám szektamenedzselős faluszimulátor – nem mindennapi kombináció ez, a kérdés csak az, hogy vajon miként működnek egymás mellett.

 • Onsen Master teszt

  Ha hihetünk az Onsen Masternek, a japán hévizes fürdőket nem csak idősödő urak és nindzsák látogatják, de a helyi folklór különféle szellemei is.

 • Potion Permit teszt

  Klinika a város szélén – radikálisan kevesebb dráma, viszont sokkal több gyönyörű pixel kíséretében, mint amit anno a tévében lehetett látni.

 • The DioField Chronicle teszt

  Szinte hónapról hónapra érkeznek a Square Enix legfeljebb közepes méretű játékai – a DioField Chronicle például az RTS-ek és az RPG-k házasságából született furcsaság.

Előzmények