Sky Force Anniversary teszt (Xbox One)

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2017-01-10 08:35

Örülhetnek a klasszikus lövöldözős játékok rajongói, a lengyel kiadó ugyanis a műfaj egyik legjobbjával örvendeztette meg őket. Időtlen szórakozás!

[ Új teszt ]

Modern retro

Volt idő, amikor a vertikális lövöldözős játékok műfaja az egyik legnépszerűbbnek számított a videojátékok között. A játéktermekből kinőtt, elsősorban Japánból származó stílus olyan legendákat termelt ki az évek során, mint a Radiant Silvergun, az Ikaruga, vagy éppen a Raiden sorozat. A kőkemény, villámgyors reflexeket követelő játékmenet, a szinte végtelen újrajátszhatóság és a színes sci-fi világok keveréke konzolgenerációkon át varázsolta el a játékosokat.

Sky Force Anniversary Xbox One

Ezek az idők mára elmúltak, és alig néhány cím képviseli ezt a klasszikus műfajt, amit a japán legendák helyett többnyire inkább az indie fejlesztők tartanak életben (kivétel ez alól az Xbox One exkluzív Raiden V, ami a zsáner jelenlegi egyik legjobbjának számít). Itt jön képbe a lengyel Infinite Dreams csapata, akik 2004-ben indították útjára a Sky Force szériát. A kezdetben csak mobil eszközökre elérhető játékok mára átköltöztek konzolokra is, az Anniversary alcímű részt pedig nyugodtan oda lehet tenni bármelyik kortársa mellé.

A játéknak nincs különösebben érdekfeszítő története. Adott a Nagyon Gonosz Sereg, és annak még gonoszabb tábornoka, akit nekünk kell legyőzni csúcstechnikájú repülőgépünkkel. Összesen kilenc pálya érhető el, melyek közül a későbbiek csak adott mennyiségű medál összegyűjtésével nyílnak meg. Medálokat akkor kapunk, ha sikerül az ellenfelek 70 és 100%-át kilőni, kimenteni az összes hadifoglyot, illetve ha sérülés nélkül teljesítjük az adott szintet. Ha egy nehézségi fokozaton mind a négy medált megnyitjuk, akkor megnyílik a Hard, az Insane, legvégül pedig a Nightmare mód. Mindez önmagában is sok órányi szavatosságot garantál, de még addiktívabbá válik a játék a fejlesztéseknek köszönhetően.

Sky Force Anniversary Xbox One

Harci gépünk kezdetben nem sok mindenre alkalmas – ritkán és gyengét lő, nincsenek másodlagos fegyverei, és nagyon gyenge is. A kilőtt ellenfelek után maradt csillagok összegyűjtésével fejleszthetjük e tulajdonságait. Fő- és mellék ágyúk, rakéták, lézerek, bombák és pajzsok szerepelnek a repertoárban, ezeket egyre magasabb szintre fejlesztve juthatunk tovább, és csak így juthatunk el magasabb nehézségi szintekre, ahol még több csillag gyűjthető, és így tovább. Remek érzés, hogy a kezdetben lehetetlennek tűnő pályákat vagy főellenségeket később már irgalmatlan tűzerővel söpörjük el. Ahogy egyre erősebbek leszünk, úgy válik a játék is egyre szórakoztatóbbá.

Mindent tud, amit a nagyok

A játékmenet további pozitívuma, hogy ellentétben a japán ősökkel, tempója sokkal lassabb, szinte már-már taktikus, így nem kell – legalábbis kezdetben – a szokásos lövedékpokolban manőverezni. Ez a lassabb, megfontoltabb játékmenet azok számára is fogyaszthatóvá teszi a műfajt, akik eddig ódzkodtak tőle. Könnyebb megtanulni és kiismerni, hogy végül az utolsó szinteken is sikerüljön helytállni. A fejlesztők jól ráéreztek, hogyan kell fokozatosan emelni a kihívást, a játék kezdetben nem túl nehéz, de aki az összes medált össze akarja gyűjteni, vagy minden pont rekordot meg akar dönteni, annak minden reflexére és tudására szükség lesz. Ettől lesz a Sky Force Anniversary igazán jó, úgy tud szórakoztató lenni, hogy mindenki megtalálja benne a számítását, és ösztönöz, illetve hagy helyet a fejlődéshez is.

Sky Force Anniversary Xbox One

Ugyancsak dicséret illeti a kivitelezést. A játék felépítése nagyon egyszerű, mégis tele van érdekes mechanikákkal. Az egyik pályán például folyamatosan egy elektromágneses lövedéket kell kerülgetnünk, mert ha eltalál, többet nem tudunk lőni. A hadifoglyok kimentéséhez egy helyben kell állnunk a repülőgéppel, ami épp ellentétes az ilyen lövöldözős játékok szokásaival, és néha igen izgalmas helyzeteket okoz. Minél többet játszunk, annál több speciális kártyát is megnyithatunk, amelyek permanens bónuszokat jelentenek. Végül meg kell említenünk a helyi kétfős kooperatív játékmódot, ami az igazán klasszikus, régi játékok érzését hozza vissza. Online játék sajnos nincs, de a néhány perces pályákat figyelembe véve talán nem is annyira hiányzik.

Hiába származik mobil eszközökről, a Sky Force Anniversary egy gyönyörű játék, nyugodtan oda tehető bármelyik kortárs cím mellé. Az 1080p felbontás és a stabil 60 fps képfrissítés természetesen adott, de a grafika minden egyéb részlete aprólékosan ki lett dolgozva. Az ellenfelek dizájnja, az egész képernyőt beterítő főellenségek, a látványos robbanások vagy az azúrkék tenger hullámzása egészen elképesztő. Mindezt sikerült egy nagyon élénk, gyönyörű színpalettával nyakon önteni, így a játék úgy néz ki, mintha a ’90-es évek játéktermi masinái modern köntösbe bújtak volna. Ilyen az, amikor a videojátékok nem akarnak feltétlenül élethűek és „fotorealisztikusak” lenni. Egyszerűen öröm ránézni.

Sky Force Anniversary Xbox One

Mindenkinek, aki szereti a klasszikus lövöldözős játékokat, a színes, tökéletesre csiszolt indie címeket, vagy aki barátjával együtt egy jó kooperatív játékot keres, nagyon ajánlható a Sky Force Anniversary. Nemcsak hiánypótló, hanem műfajának egyik legjobbja, könnyen fogyasztható, olcsó és gyönyörű játék, ami egy kicsit visszavisz bennünket a videojátékok aranykorába.

Pro:

  • Kiváló játékmenet érdekes mechanikákkal;
  • gyönyörű grafika;
  • a fejlesztési rendszer és a medálok komoly szavatosságot jelentenek.

Kontra:

  • A pályák lehetnének változatosabbak;
  • nincs online co-op.

90

dreampage