Hirdetés

SD Gundam Battle Alliance teszt

Újra támadnak a gigantikus robotok, a legújabb Gundam kalandban ráadásul az idősíkok összekeveredésével is számolnunk kell. Magunkra öltöttük a páncélt, hogy megnézzük, mit tud a legfrissebb akciójáték.

Kopottas páncélok

Technikai oldalról vizsgálva az SD Gundam Battle Alliance-et, visszakanyarodnék a cikk első gondolatához. Bár a fejlesztést a japán Artdink Corporation végezte, bizonyosan komoly kontroll alatt dolgoztak, mert a végeredmény nagyjából pont olyan lett, mint bármelyik kortárs Bandai Namco cím. A prezentáció, a felhasználói felület jöhetett volna a kiadó bármelyik játékából – én nagyon szeretem a japánok stílusát, de ezek a futószalagon érkező anyagok kezdenek már így is jellegtelenné válni, egyedi kvalitások nélkül.

Hirdetés

Látványra egy teljesen generikus Unreal Engine 4 megoldást kapunk, ami szépen, simán fut, de a kidolgozás elnagyolt, maguk a páncélok, de még inkább a helyszínek tekintetében. Olyan, mintha a grafikusok először láttak volna ilyet, és néhány előre megadott készlettel legeneráltak volna pár helyszínt. A méreteket az hivatott érzékeltetni, hogy minden tereptárgy apró, a fák bokáig érnek, a házak derékig, de minden annyira egyszerű, hogy ez semmit nem tesz hozzá az élményhez. Az egész játéknak van egy kifejezetten mosottas, életlen képi világa, ami valószínűleg az agresszív élsimításnak és/vagy mozgási elmosásnak köszönhető, amiket láthatóan szintúgy amatőr módon használtak az alkotók.

SD Gundam Battle Alliance Xbox

Bár mondhatnék jobbat a hangokról és a zenékről, de ezeket alig hallani. Rém egyszerű, erőtlen, tompa robbanásokat és más csatazajokat „élvezhetünk”, amitől az egész akció súlytalannak érződik. Némelyik pályán komplett épületeket rombolnak le a hatalmas páncélosok, de ennek még hangja sincs. A szinkron jó, de hát japán – azon túl, hogy hangulatos, legtöbbünk nem sokat ér vele. Ez talán a leggyengébb része az amúgy sem fenékig tejfel játéknak, sajnos a grafikai megoldáshoz hasonlóan kezdő fejlesztőcsapat benyomását kelti.

Szerintem sokkal nagyobb potenciál volt ebben a koncepcióban, mint amennyit végül kiaknáz – így is bele lehet tenni rengeteg órát (tulajdonképpen el is várja), a harcrendszere és a pörgős online módja van annyira élvezetes, hogy akár több órán át, megfeledkezve a külvilágról, csak „tápoljunk”, és ismételgessük a már megnyitott küldetéseket. De ez kevés, mert a történet követhetetlen, az egyre-másra megnyíló mechák fejlesztési rendszere gyakorlatilag egy mobiljátékos megoldás, és mindez olyan grafikával és hangzással van nyakon öntve, ami aligha varázsolja el akár a Gundam rajongókat, akár az univerzum iránt érdeklődőket. Itt lett volna a lehetőség egy valóban grandiózus produkció létrehozására, de ehelyett csak egy felső-középkategóriás időtemetőt kaptunk, amely azon túl, hogy a célnak megfelel, nem kínál maradandó élményt.

SD Gundam Battle Alliance Xbox

Azt gondolom, ennek fényében érdemes hozzáállni az SD Gundam Battle Alliance-hez, illetve segíthet a döntésben az ingyenes demó is, ami jó néhány kezdeti küldetést tartalmaz, és a benne elért eredmények átvihetők a teljes játékba. Próba nélkül, teljes áron viszont nem javaslom beleugrani a deformált páncélokba.

Az SD Gundam Battle Alliance PC-re, PS4-re, PS5-re, Xbox One-ra, Xbox Series X|S-re és Switch-re érhető el.

Az SD Gundam Battle Alliance legjobb vonásai:

 • rengeteg megnyitható és fejleszthető mobilruha;
 • összetett, aránylag élvezetes harcrendszer;
 • áramvonalas, jól működő online koop.

Az SD Gundam Battle Alliance leggyengébb pontjai:

 • a cselekmény jószerivel követhetetlen;
 • végtelen időt és újrajátszást követelő felépítés;
 • átlag alatti látvány;
 • súlytalan, jellegtelen hangzás.

dreampage

Előzmények

 • Pac-Man World Re-Pac teszt

  A Bandai Namco úgy gondolta, hogy a Klonoa mellett egy másik klasszikus játékát is leporolja, így Pac-Man újra 3D-ben ugrándozik, felújított grafikával.

 • Klonoa Phantasy Reverie Series teszt

  A Bandai Namco több, mint egy évtized után újra életet próbál lehelni platformer kabalájába, egy felújított csomaggal, amely két játékot tartalmaz egyben.

 • Scarlet Nexus teszt

  Vadonatúj akció-szerepjátékkal jelentkezett a Bandai Namco. A Scarlet Nexus nem emeli új szintre a műfajt, de bemutat néhány nagyon érdekes ötletet.