Samorost 3 bemutató (Android, iOS)

Nagy, sötétlő erdőbe jutottam

A brnói illetőségű Amanita Design a Machinarium és a Botanicula személyében két, roppant népszerű oldalnézetes kalandjátékot is letett az asztalra, ám kevésbé ismert tény, hogy a néhány főt foglalkoztató, cseh fejlesztőcsapat, Jakub Dvorskyval az élen egy kevésbé elterjedt, Samorost névre keresztelt point-and-click címmel indított több mint egy évtizede.

A kezdetek...
A kezdetek... [+]

Az oldalnézetes, egyszerű irányításra berendezkedett, a túlélés helyett a felfedezésen és a relaxáción alapuló játékstílus előnye, hogy egérrel és érintőkijelzővel egyaránt élmény a történeten végigrobogni. Persze, ha olyan, apró részletekig kifinomult, nem titkoltan Karel Zeman által ihletett és csodálatosan megalkotott világokon keresztül vezet az út, amilyet a Samorost 3 is kínál, nem hátrány a minél nagyobb képernyőn kiélvezni az aprólékosan kidolgozott kalandot.

A mászkálás mellett logikai feladatok színesítik az utazást
A mászkálás mellett logikai feladatok színesítik az utazást [+]

Nem véletlen, hogy előbb számítógépes platformokon jött ki az előzmények ismerete nélkül is kitűnően élvezhető harmadik epizód, amely aztán iOS-re és Androidra is ellátogatott. Az érintőkijelző valahogy ezekhez az átiratokhoz passzol a legjobban, nekem személyes kedvencem ebből a vonalból a Type:Rider, de persze ott a kis- és nagy képernyőn egyaránt népszerű Limbo vagy a Monument Valley.

Otthon is van tennivaló
Otthon is van tennivaló [+]

Különösen jól áll a sötét hátterű, élénk színekkel operáló, kifordult képi világú kalandoknak az AMOLED kijelző, én a OnePlus 3T segítségével ilyennel mentem neki a Samorost 3-nak, és nem kellett csalódnom. A történetről, mint olyanról felesleges, sőt: hiba volna részletesen beszélni. A főszereplő egy fiatal, csillagvizsgálóban élő szerzet, aki idilli, isten háta mögötti környezetben él kutyájával és az épület alatt megbújó nyulakkal, ám távolabbi kalandokra vágyik, akár csillagászati értelemben. Nem véres összecsapásokra és sorozatos elhalálozásokra, hanem Az Ismeretlen türelmes és kíváncsi felfedezésére, logikai feladatok megoldására és a csodálatos környezetben való elidőzésre, ahol az út, nem a cél a fontos.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

 • Limbo bemutató (Android, iOS)

  Hosszú idő után a már több platformon nagy sikert aratott Limbo Androidra is kijött, így már a Google rendszerén is játszható a klasszikus.

 • Monument Valley bemutató (iOS, Android)

  Bár nem új játék, a Monument Valley-t és kiegészítőjét, a Forgotten Shorest érdemes bemutatni, mivel a mai napig igazi különlegesség.

 • Adventures of Poco Eco bemutató (iOS, Android)

  Az Adventures of Poco Eco - Lost Sounds egy remek zeneközpontú, mászkálós játék magyar fejlesztőktől, egy elektronikus zenei albummal megfűszerezve.

 • Type:Rider teszt (Android, iOS)

  A tipográfia világába vezet be a tesztünk részét képező, rendkívül látványos 2D-s platformer, amely művészi megjelenés mellett csodálatos hangvilággal is rendelkezik.