Red Dead Redemption 2 PC teszt

A jelenlegi játékgeneráció egyik legmeghatározóbb darabja PC-n nyerte el legméltóbb megjelenését, ám a hatlövetű néha úgy beragad, hogy a párbajból csak a baj marad.

Hirdetés

Azt mondtam, te, Valance. Te vedd fel!

Ha a konzol a játékvilág iPhone-ja – megveszed, bekapcsolod, működik –, a PC az Androidja: végtelen lehetőség és félresiklás tárháza. Oké: öt éve ez helytállóbb kijelentés lehetett, hiszen mára ebből a kettősségből sokszereplős piac lett, lásd igazi szörnyeteggé fejlődött okostelefonos játékokat, a tetszőleges képernyőről elérhető streaming pedig a bejárati ajtón dörömböl. Egy PC-s szállóige mégse változott: madarat tolláról, játékot portjáról, és az évtized egyik legmeghatározóbb címe olyan bug halmazként lépett személyi számítógépre, hogy a csótányirtó leizzadt a feladatban.

Nem tudom, hogy a Rockstar Gamesnél mit szólnának, ha friss irodaházba költözve mindig elmenne az áram, a mosdóból meg ömlene a kellemetlen szag, „majd patcheljük” memóval a szolgáltatótól. Mindenesetre, ha egy játéknak legdrágább vételárakor van a legtöbb baja – akadozás, leállás, el nem indulás – megértett a piac egy olyan sokmilliárdos büntetésre félkész szoftverek kiadásáért, hogy az ünnepi zöldhasút érző vezetés jachtját és nyaralóját a behajtó vigye el.

A képek forrása: Rockstar Games
A képek forrása: Rockstar Games [+]

Mert egyébként, több hibajavításon és dedikált driverek telepítésén átvergődve kirajzolódik, aminek az első pillanattoktól kezdve kellett volna: a PC bivalyerős hardverkörnyezete szolgáltatja Dan Houser és csapata vadnyugati víziójának a legfőbb igazságot – egy olyan lehengerlő audiovizuális élményt, amit sokáig fogunk emlegetni. A Red Read Redemption 2 ellentmondásossága ezen platformon idővel és játékidővel tehát a mérleg pozitív nyelve felé billen, és ebben a 19-20. század fordulóján játszódó, a határvidék gyors eltűnéséről szóló történetben éppúgy hetekre el lehet veszni, mint a Grand Theft Auto V alternatív Los Angelesében.

A főszereplő: Arthur Morgan
A főszereplő: Arthur Morgan [+]

A Rockstar westernszimulátora öt fiktív amerikai államban játszódik (amibe a Vadnyugat mellett a Közép-Nyugat és a Dél is beleesik), egy szedett-vedett, a Pinkerton Ügynökség hajtóvadászaitól menekülő törvényen kívüli csapat főszereplésével. Dutch van der Linde bandájának a fagyos időjárás mellett a Vadnyugat törvényes megszelídítésével és a frontvidéki amerikai szabadságeszme felszámolásával is meg kell küzdenie. A cserzett és szőrős arcú Arthur Morgan, a játékos által irányítható karakter ennek a hordának egyik hadnagya, a történet pedig annyi véres fordulatot és kegyes/kegyetlen döntések sorát rejti, hogy beleremeg a gamer morális iránytűje.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények