2015 legjobban várt játékai: Quantum Break

Amikor megáll az idő

A finn illetőségű Remedy a mai napig abban a szerencsés helyzetben van, hogy bármilyen ötletüket megvalósíthatják, és addig dolgozhatnak egy játékon, amíg azt tényleg készre nem csiszolják. A mai világban, amikor sok nagy kiadó határidőkkel és költségvetésekkel küzd, ez nagy szó. A Max Payne és az Alan Wake fejlesztői ritkán készítenek játékot, de akkor az minden alkalommal valami friss dolog, miközben a csapat stílusához is tökéletesen hű marad. Ez alól a Quantum Break sem lesz kivétel.

Hirdetés

Espooban ismét egy időmanipulálós akciójátékot fejlesztenek, aminek története jól vegyíti a sci-fi, a thriller és a krimi műfajok elemeit. Az amerikai Riverport egyetemen az időutazással kísérleteznek valamikor a közeli jövőben, amikor valami nagyon rosszul sül el. Az egész téridő szövete egyszerre összeomolni látszik. A balesetnek aktív elszenvedője Jack Joyce, a játék főszereplője, és jóbarátja, Paul Serene, aki a balesetben eltűnik, majd hirtelen felbukkan tizenhét évvel idősebb formában, és Jack életére tör. Mi történt? Ki vadászik Jackre és egyetlen barátjára, Beth Wilderre, és milyen érdeke fűződik mindehhez a Serene által alapított Monarch Solutions vállalatnak?

Quantum Break Xbox One

A három főszereplő egyúttal különleges képességre is szert tesz: bizonyos határokon belül képesek manipulálni az időt. Ez – hűen a Remedy munkásságához – a játékmenetben mutatkozik meg. A tűzharcok során lehetőség lesz lelassítani az időt, ezáltal elbújni az ellenség szeme elől, vagy egy adott ellenfél köré időburkot vonni, hogy a belelőtt töltények egyszerre csapódjanak be, maximális pusztítást okozva. Az összeomló téridő egyéb kihívásokat is rejt: folyton átalakuló pályaszakaszok, felrobbanó, vagy hősünkre omló tereptárgyak, járművek, amiket azonban mi magunk is bevethetünk mások ellen. Az idő néha megáll, ilyenkor nekünk kell megtalálnunk a továbbjutás kulcsát, de vannak olyan ellenfelek (a Monarch jóvoltából), akik képesek az ilyen időrepedésekben is az életünkre törni. Változatosságra tehát úgy tűnik, nem lehet majd panaszunk.

Hangulatkeltés és atmoszférikus látványvilág megteremtése végett a Remedy-nek eddig sem kellett átmenni a szomszédba tanácsért. Korábbi munkáik (a Max Payne és az Alan Wake sorozatok) is rendkívül stílusos, erőteljes produkciók voltak, az eddig látottak alapján pedig a Quantum Break is ilyen lesz. A játék alatt a cég saját Northlight Engine grafikus motorja dolgozik, a képernyőre varázsolt látvány pedig méltó az új generáció színvonalához. Sam Lake producer és finn barátai előszeretettel lubickolnak az időmanipulálás és rombolás különböző effektjeiben. A helyszínek részlegesen itt is rombolhatók lesznek (már amennyiben nem omlik ránk a komplett díszlet), a számos egyéb képi hatás pedig sötét és izgalmas hangulatot fest le. A fejlesztők nagyon sokat dolgoznak az arcok és a mimika kidolgozásán, és azt ígérik, ebben a Quantum Break valóban etalon lesz.

Quantum Break Xbox One

További érdekesség még a játékkal kapcsolatban, hogy a Remedy nem teljesen a légből kapta az egész alapötletet. Hogy a cselekmény érthető és valamennyire logikus maradjon, segítséget kértek a CERN tudományos intézet munkatársaitól is. A játékban látott események tehát, ha nem is tudományos alaposságúak (hiszen ez jelenleg mégicsak egy tisztán elméleti szakterület), mégis adnak némi hitelt a képernyőn látottaknak. Egyesítve mindezt egy élvezetes és változatos játékmenettel, érdekes történettel és szereplőkkel, nyugodtan elmondhatjuk, hogy az idei év egyik legizgalmasabb címe lehet a Quantum Break. A játék kizárólag Xbox One-ra jelenik meg. Hogy mikor, az egyelőre kérdéses – legjobb esetben tavasszal, de valószínűbbnek tűnik egy őszi premier.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Xbox Live bemutató

    Tizenkét éve már, hogy szinte szünet nélkül üzemel az Xbox Live, és 50 millió játékosnak nyújt napi szórakozást. Áttekintjük, mit kínál a szolgáltatás Xbox One konzolon.

  • Játékmenet videón a Quantum Break

    A Microsoft Japánnak köszönhetően újabb jeleneteket is láthatunk a bemutatóban.

  • Xbox One magyarországi premier: mi változott?

    Szeptember 5-én, azaz most pénteken Magyarországon is hivatalos forgalmazásba kerül az Xbox One. Ebben a cikkben áttekintjük, mire számíthatnak a hazai vásárlók.