Puyo Puyo Champions teszt

Megérkezett a híres puzzle franchise legújabb tagja, de a Puyo Puyo Champions sajnos nem jó ajánlólevél a Sega patinás sorozata számára.

Kizárólag bajnokok részére

A Sega egyik régóta futó, mégis kevéssé ismert játéksorozata a Puyo Puyo, amely 1991-ben debütált Japánban (akkor még a Compile égisze alatt). A hazai játékosok valószínűleg a Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine című alkotásként találkoztak vele először. Azóta sok víz lefolyt a világ folyóin, a színes gömböcök kalandjai pedig jó néhány platformot megjártak. A Puyo Puyo Champions a sorozat legújabb tagja, eredetileg tavaly ősszel jelent meg Japánban Puyo Puyo eSports néven, és innen már sejthető, hogy mi a lényege. Az online multiplayerre fókuszáló epizód szép, színes, de ezen kívül nem sok jót lehet elmondani róla.

Hirdetés

Azok számára, akik nem ismerik, érdemes elmondani, hogy a látszat ellenére a Puyo Puyo nem úgy működik, mint a műfaj ősatyja, a Tetris, hanem annál bonyolultabb szabályai vannak. Ugyan a játékmenet alapját itt is a színes elemek eltüntetése jelenti, a küzdő felek karakterei csak akkor „támadják” egymást, ha ezekkel az eltüntetésekkel sikerül láncot alkotni. Mondjuk, eltüntetünk négy (vagy több) piros elemet, az összeomló darabok újra összeállnak, úgyhogy eltűnik négy kék, aztán négy zöld, és így tovább. Vannak erre technikák, a profi játékosok fénysebességgel képesek megtölteni a játékteret, hogy aztán olyan láncreakciót indítsanak, ami teleszórja az ellenfél térfelét úgynevezett „hulladék puyókkal”, és ezzel megpecsételje a sorsát.

Na, a Puyo Puyo Champions egyetlen ilyen technikát sem tanít meg, sőt tulajdonképpen semmi mást sem. Nincs benne ugyanis gyakorló mód, de még ismertető videók vagy információk sem. Amit a játék kínál, az nagyjából egy demó tartalmával ér fel. Az egyjátékos mód kimerül abban, hogy lenyomhatunk egy-egy meccset a gép ellen – igen ám, csakhogy eSport játékként itt a mesterséges intelligencia is a profikra van szabva, úgyhogy a CPU gyakorlatilag verhetetlen. Más lehetőségünk nincs – hiányzik a sztori mód, nincsenek puzzle kihívások, vagy bármi más. Ezen kívül csak a helyi, illetve online multiplayer adott (mindkettő maximum 4 fő részére), de még ezek a módok sem működnek tökéletesen.

Kétféle szabálykészlet, a Puyo Puyo 2 és a Puyo Puyo Fever között lehet választani. A kettő között nincs radikális különbség, előbbi a népszerűbb, utóbbiban pedig aktiválható egy speciális Fever mód, ami időnként feldobja a mérkőzéseket. Online játék esetén is választhatunk, melyik keretrendszerben szeretnénk játszani, de az online játékosok számától függ, hogy egyáltalán sikerül-e riválist találni. A matchmaking lassú, a netkód pedig sok kívánnivalót hagy maga után. Online játék közben gyakori a lelassulás, illetve bizonyos mozdulatok sem történnek meg azonnal, nekem néha több másodpercet is várnom kellett, mire a színes puyóim nem csak egymást bámulták, hanem végre méltóztattak eltűnni. Van egy Broadcast mód, ahol a legjobb meccsek visszajátszásait lehet megnézni, de a tesztelt Xbox One verzióban ez a mód nemes egyszerűséggel nem működik. Úgyhogy hiába van erre kihegyezve a játék, nagyon messze van a kielégítő minőségtől.

Puyo Puyo Champions Xbox One

És… igazából ennyi. Döbbenetes, de a Puyo Puyo Champions mindössze ennyit kínál. Egy-egy meccs a gép (vagy gépek) ellen, amiben nincs sok köszönet, illetve multiplayer, ami nem működik rendesen, és kevesen is játsszák. Cross-platform támogatás nincs, úgyhogy konzolfüggő, mennyi esélyünk van másokkal találkozni. Egy házibuliban, vagy baráti összejövetelen a helyi multi jó lehet, de más erénye nem nagyon van. Ez pedig nagy kár, mert a Puyo Puyo sorozat egyébként csodálatos, ahogy az itt is látszik, ha csak ránézünk. Vidám, színes, tökéletesen játszható, okosan felépített puzzle sorozat ez, amit öröm lenne játszani, de ilyen sovány tartalom és funkcionális problémák mellett egyszerűen nincs értelme. Akik számára új a sorozat, semmit nem fognak érteni belőle, és aki úgy áll hozzá, mint a Tetrishez (vagy a Lumineshez), az semmit nem fog benne elérni. Hiába kedvező az ára, ebben a formában ez nagyon kevés.

Puyo Puyo Champions Xbox One

Szívhatjuk a fogunkat, hogy a Sega miért nem a zseniális Puyo Puyo Tetrist hozta el nekünk. Abban van sztori mód, sokkal több tartalom, lehetőség és változatosság. Ebben nincs. Ez csak egy vékony kivonat, szinte csak egy demó, ami tényleg senki másnak nem ajánlható, csak a profi játékosoknak, akik már amúgy is töviről-hegyire ismerik a sorozatot. A szélesebb közönség számára így kiadni viszont kár volt, mert senkinek nem nyújt semmit. Megvételre nem ajánlott – ha egyszer valamilyen formában ingyenes lesz, akkor egy próba erejéig tessék belekóstolni.

Pro:

 • szép, színes látványvilág;
 • kétféle szabályrendszer;
 • profi puzzle rajongóknak jó lehet.

Kontra:

 • minimális tartalom;
 • a gép elleni kihívás nem skálázható;
 • az online mód nem működik tökéletesen;
 • a Broadcast mód abszolút nem működik;
 • nincs gyakorló mód, se szabálymagyarázat.

40

A Puyo Puyo Champions PC, PS4, Xbox One és Nintendo Switch platformokra érhető el.

dreampage

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • SEGA

Azóta történt

 • Team Sonic Racing teszt

  Sonic és barátai újra száguldanak, de ez a harmadik futam érezhetően kisebb volumenű kaland, mint a korábbiak. Mi is rajthoz álltunk, hogy kiderítsük, mennyire.

Előzmények