PS4 – Bemutató

A fogadtatás – új király

Hét év és 80 millió leszállított PlayStation 3 után – sőt Európában ki sem töltötte a 2555 napot a 2007 márciusában forgalomba hozott konzol – új csúcsmodell állt a Sony otthoni videojáték termékvonalának élére. Ami persze koránt sem jelenti azt, hogy a PS3-ra már gondolni sem érdemes többé, a gyártó és fejlesztők még jó ideig számolnak a korábban eladott darabokat birtokló és csalogatóbbra karcsúsított árú, játékokkal összecsomagolt készletekből csak ezután bevásárló játékosokra. Az előző generációváltás után is látható fellendülés volt a leköszönő konzol eladásaiban.

Mint ahhoz már hozzászokhattunk a konzolok piacra dobásának kapcsán, a Sony sem minden kontinensen, sőt még csak nem is csak azok minden országában egyszerre kezdte meg a PlayStation 4 forgalmazását. Igaz ugyan, hogy most jóval kevesebbet kellett várnunk a 2013. 12. 13-ra időzített magyarországi premierig, még egy egész hónappal sem maradtunk le az észak-amerikai piacnyitás mögött. Ez a néhány nap is elég volt azonban arra, hogy a PS4 bizonyíthassa, sokan várták már az új generációs gép megérkezését. Észak-Amerikában 24 óra alatt több mint egymillió példányt vásároltak meg, az Egyesült Királyságban pedig megdöntötte a leggyorsabban fogyó konzol rekordját is, amit 2005 óta tartott a PSP. Ezzel nem csak legnagyobb konkurensének, a Microsoftnak next-gen masináját körözte le a megjelenést követő eladásokat nézve, de saját elődjét is maga mögé utasított a PS4. Igaz az alap hardverért elkért összeg is alacsonyabb mind az Xbox ONE, mind a PS3 induló áránál.

Azt, a már a bejelentés óta zajló vitát, hogy melyik is a jobb, nem lehet csak az eladási adatok alapján – és főleg nem a piacra dobást követő egy-két hónapban – eldönteni. Ráadásul sem ez, sem a várható népszerűség jósolgatás nem célunk most. Inkább azoknak az olvasóknak szeretnénk személyes tapasztalatokon alapuló információkat adni, akik még nem döntöttek arról, hogy máris beruháznak-e az új konzolgenerációba, és ha a döntés az igen, akkor segítsük a két lehetséges modell közötti választást.

A GamePod-on korábban közölt Xbox ONE bemutatót elkövető kollégákhoz képes én annyival szerencsésebb helyzetben vagyok, hogy a PS4 forgalmazása már hivatalosan is megkezdődött Magyarországon, így a gyártó képviseletétől nem pár órára, hanem pár napra kaptunk egy PlayStation 4-et, amivel így „természetes környezetében” a saját nappalimban volt lehetőségem, ha teljesen kiismerni nem is, de legalább alaposan kipróbálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények