Hirdetés

PlayStation 5 - Beszámoló

Alig egy héttel a korai limitált premier után végre Magyarországon is elérhető a 9. konzolgeneráció másik tagja is, amelyből szintén két változat kerül a boltokba, ezek közül mi a lemezes verzióhoz jutottunk hozzá.

Élj a világodban, játssz a miénkben!

Egyesek szerint a 80-as és 90-es évek volt a videojátékozás hőskora, amelynek talán az lehet az alapja, hogy akkoriban jóval több otthoni konzol volt a piacon mint manapság, így mindenki kedve szerint válogathatott a jobbnál jobb ajánlatok közül. 1994-ben, alig egy évvel az 5. konzolgeneráció (Illetve ahogy később hívták a 32/64bites vagy 3D korszak) indulása után a Sony piacra dobta elsőként Japánban, majd rá következő év őszén Európában és Amerikában a PlayStationt, amely azóta is a legnépszerűbb konzol család, miközben a konkurencia szépen lassan lemorzsolódott.

Mára már csak leginkább a Microsoft és részben a Nintendo maradtak a nagy riválisok, bár a vélt összecsapások már leginkább csak a rajongótábor egyes tagjai között dúlnak, a három cég köszöni szépen, jól megvannak egymás társaságában. A Sony a PlayStation zajos sikerét megismételte a PlayStation 2 érában, ennek köszönhetően több mint 100 millió gépet sikerült eljuttatniuk a vásárlókhoz és bár a PlayStation 3 esetében kicsit visszaestek az eladások, a PlayStation 4-gyel bőven túlszárnyalták a korábbi eredményeiket. Végül elértünk a mai nagy naphoz, november 19-e van, a Japán cégóriás pedig végre piacra dobta Európában és a világ többi részén is (Észak-Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon, Japánban, Szingapúrban, Dél-Koreában már egy héttel ezelőtt elrajtolt a konzol) a PlayStation 5-öt, amely az új Xbox-hoz hasonlóan két változatban lett megvásárolható, itt azonban az egyedüli különbség annyi, hogy az olcsóbbik gépben nincs optikai meghajtó, minden másban megegyezik a két masina.

Mi a lemezes verzióhoz jutottunk hozzá, kíváncsian vetettük rá magunkat a különleges kinézetű szerkezetre, amely szerintünk az elkövetkező évben sokak számára fog végtelen örömet okozni. Az Xbox Series X géppel ellentétben a PlayStation 5 mindkét változata a Sony kérésére kizárólag online értékesíthető a premier időszakában, ennek köszönhetően a kezdő készleteket hamar felvásárolták az emberek, a kevésbé szerencsésebbeknek sajnos várniuk kell néhány hetet a második hullámra.

Hirdetés

A hivatalos magyarországi árak:

 • PlayStation 5 - 184 990 Ft
 • PlayStation 5 Digital Edition - 149 990 Ft

Otthoni játékállomás, ötödik felvonás

Bár eredetileg nem volt tervben premierkor PlayStation 5 vásárlása, a sors úgy hozta, hogy végül hozzájutottunk egy lemezes változathoz, a szürke dobozt a hazavitel után egyből kibontottuk és előtűnt a gyári csomagolás, amelynek dizájnja és mérete erősen hajaz a PlayStation 4-nél látott megoldásra (A formavilága legalábbis), azonban nyilván kissé nagyobb kivitelben. Miután az újabb dobozból előkerült még egy doboz, majd még egy megpillanthattuk a kiegészítőket tároló rekeszt. Ebben a szokásos dolgokat kaptuk, vagyis 2.1-es HDMI kábelt (Ultra High Speed változat), tápkábelt, használati utasítások, garancia papír, USB Type-C kábel, valamint nyilván a megújult kontrollert amely ezúttal a DualSense nevet viseli és rengeteget változott a korábbi Dualshock verziókhoz képest.

A összeszerelt gép alapjában véve szerintünk álló használatra tervezték, de ahogy a konkurencia esetében, úgy itt is lehetőségünk van arra, hogy az oldalára fektetve legyen dísze a szobánknak. Ehhez egy külön kis talpat is találunk a kiegészítők között, amelyet egyébként álló helyzetben is ajánlott rácsavarozni a gépre, ugyanis stabilabban áll majd asztalunkon/szekrényünkön a PS5. A gép külseje már annak leleplezésekor is merésznek tűnt sokak számára, hiszen a méretéből adódóan jóval hatékonyabb hűtést kapott. (amely sokak örömére hibátlanul végzi a dolgát, több mint 10 órányi folyamatos játék után sincs zavaró hangja a konzolnak) Bár a videók és a képek alapján elsőre annyira nem voltunk elragadtatva a futurisztikus dizájntól, el kell ismerni, hogy élőben csodálatosan néz ki a gép a fekete középső sávval és a két fehér oldallappal. (a digitális kiadás talán egy fokkal csinosabb a szimmetrikus kialakítás miatt, de ez már csak szőrszálhasogatás) A gép elején a bekapcsoló- és lemezmeghajtó gombok mellett egy USB 3.1 csatlakozót, illetve egy Type-C portot találhatunk, előbbiből természetesen a gép hátoldalára is jutott.

Ami a PlayStation 5 esetében talán a legnagyobb érdeklődést kiváltotta, az a megújult kontroller, amely bár hajaz a korábbi gépek stílusára (gombfeliratok, d-pad, szimmetrikus analógok, érintőpad) mégis első ránézésre látszik rajta, hogy szebb, jobb, kényelmesebb lett. A fehér dizájn remekül illik a konzol színéhez, kézbe véve pedig érezhetően átgondoltabbnak tűnik a hardver mint a korábbi generációknál. A beépített akkumulátor nagyobb lett a Dualshock 4-hez képest, itt már egy 1560 mAh-s telepet kapunk, amellyel nagyjából 11-13 órányi folyamatos játékhoz elegendő abban az esetben, ha a haptikus rezgés és az adaptív ravaszok be vannak kapcsolva. Két utóbbi kifejezest eddig még nem hallhattuk, ugyanis a PS5 egyik legnagyobb újításai ezek (a Type-C csatlakozóval együtt) A beépített zajszűrős mikrofon remek szolgálatot tesz a csevegések esetében, a hangszóró pedig érezhetően jobban szól mint elődjénél. A gombok nem sokat változtak, az analóg gombák a megszokottak maradtak, az akciógombok ezúttal egyszínűek lettek és a d-paddal együtt mostantól átlátszó műanyagból készültek. A touchpad is jobb lett, a Create (amit előzőleg Share-nek hívtak) és az Options gombok pedig jobban kitüremkednek, sokkal jobban érezhetőek. Már az előző érában is találkozhattunk speciális rezgéssel, azonban a Sony ezúttal erre még egy lapáttal rátett, a haptikus visszajelzésnek köszönhetően sokkal jobban érezhetjük a játékokban körülöttünk zajló dolgokat.

A másik extra az adaptív ravaszok, amelynek köszönhetően jóval finomabb ellentartást érezhetünk például egy fegyver elsütésekor, vagy egy versenyjátékban a fékezéskor, vagy gáz adáskor. Mindegyik új funkció végtelen lehetőséget rejt magában, kíváncsian várjuk, hogy az exkluzív játékokon túl, milyen külsős fejlesztők döntenek úgy, hogy felhasználják ezt a programjaikban. (a Treyarch például az adaptív ravaszokat beépítette a minap megjelent Call of Duty: Black Ops Cold War-ba)

Zseniális újítások ezek, azt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy szeretnék-e használni őket vagy sem, ugyanis mindegyik feature kikapcsolható. A PlayStation 4 irányítója egyébként működik a PS5-tel, de azzal kizárólag a visszafelé kompatibilis PS4-es játékokkal játszhatunk.

A technikai részletek, azaz mi van a dobozban?

Ahogy az előző érában, úgy most is nagyon hasonló módon épül fel a Microsoft és a Sony újgenerációs konzolja, hiszen ismét az AMD szállítja a felhasznált részegységeket, amely többek között itt is egy módosított Zen 2-es architektúrát és egy speciális AMD SoC APU-t tudhat magáénak, mindezt pedig a 7 nanométeres gyártástechnológiának köszönhetően sikerül hűvösebben tartani, mint az elődöket. (a hűtés egyébként itt is némileg túlméretezett, de ennek a legtöbben szerintünk örülnek.) A lemezes PlayStation 4 végre támogatja a 4K UHD Blu-ray filmek lejátszását, valamint az USB-s adathordozók csatlakoztatását, azonban a külsős eszközökre PS5-ös játékokat és mentéseket nem pakolhatunk. A belső tárhely feladatát egy speciális SSD látja el, amely gyárilag 825 GB-os, az operációs rendszer ebből 667 GB-ot enged felhasználni. Érdemes megjegyezni, hogy a gép oldallapjának levételével lehetőségünk lesz saját, megfelelő sebességű SSD-vel bővíteni a konzolt, ezt azonban a Sony egyelőre még nem engedélyezte, egy későbbi frissítéssel lesz erre lehetőségünk.

Sony új PlayStation generáció
Platform PlayStation 5 PlayStation 5 Digital Edition
Felhasznált lapka speciális AMD SoC APU
Gyártástechnológia 7 nm (TSMC)
Processzorarchitektúra AMD módosított Zen 2
Processzormagok száma 8 8
Processzormagok maximális órajele 3,5 GHz 3,5 GHz
Audió koprocesszor Tempest 3D (egyedi RDNA 2 WGP)
Integrált grafikus vezérlő (IGP) AMD módosított RDNA 2 architektúra
CU-k száma (WGP-k száma) 36 (18) 36 (18)
Shader részelemek száma 2304 2304
Textúrázó csatornák száma 144 144
Raytracing gyorsítók száma 36 36
Blending egységek száma 64 64
IGP maximális magórajele 2,23 GHz 2,23 GHz
Rendszermemória kapacitása 16 GB 16 GB
Rendszermemória típusa GDDR6 GDDR6
Memóriabusz 256 bit 256 bit
Rendszermemória effektív órajele 14 GHz 14 GHz
Rendszermemória sávszélessége 448 GB/s 448 GB/s
Adattároló 825 GB-os egyedi NVMe SSD 825 GB-os egyedi NVMe SSD
Maximális I/O teljesítmény 5,5 GB/s (~9 GB/s tömörítve) 5,5 GB/s (~9 GB/s tömörítve)
Tárhely bővítése belsőleg kompatibilis M.2-es SSD
Tárhely bővítése külsőleg USB-s külső HDD USB-s külső HDD
Optikai meghajtó 4K UHD Blu-ray-olvasó nincs
Ár 184 990 Ft 149 990 Ft

A Sony némileg újított az órajelek menedzsmentjét illetően, hiszen ahogy az Xbox bemutatójánál is leírtuk bevezették a dinamikus feszültség- és órajelskálázást, amelynek lényege, hogy CPU és az IGP terheléséhez kötik azok módosítását, ennek köszönhetően, minden alkalmazás ugyanúgy fut az összes PlayStation 5 konzolon. Kis extra információ, hogy bár a gép dobozán ott díszeleg a 8K felbontás támogatás is, ez a képesség egyelőre még nem elérhető, azonban a 4K-120FPS kombó, valamint a raytracing ennél a gépnél is adott.

Játék korlátok nélkül

Miután összeszereltük az új konzolunkat, majd megcsodáltuk a bejelentkezési képernyőt, a kezdő beállításokat elvégeztük és hagytuk lefrissíteni a rendszert, szembe találjuk magunkat a megújult főmenü rendszerrel, amely elsőre ismerős lehet, de jobban szemügyre véve mégis más a PS4-nél látottakhoz képest. (természetesen a magyar nyelv alapból támogatott itt is) Alkalmazásaink már egyből bekapcsolás után elindíthatóak, ugyanis a fő képernyőn ezek ikonjait láthatjuk, ezekre navigálva a háttér az adott program képére változik, miközben a háttérzene is megváltozik. Lefelé lépve a Tevékenységek részt láthatjuk, amely az adott játék eredményeit, trófeáit listázza többek között, de itt láthatjuk az elérhető bővítményeket is, valamint a programhoz tartozó híreket, képmentéseket, egyéb extrákat. Egyedül a beállítások része az a rendszernek, amely szinte ugyanúgy néz ki mint PS4 esetében, így nagyon hamar megtaláljuk azokat az opciókat, amelyekre szükségünk van.

Ahogy a Microsoft új gépeinél, úgy a Sony konzolján is SSD-re telepítehetjük a játékokat, amelyek betöltése és elérése minden eddiginél gyorsabb. Erre extraként még rátesz egy lapáttal a lassan 4K felbontás mellett a 60 FPS, vagy akár a 120 FPS módok támogatása is, valamint a sugárkövetés, vagyis a raytracing elhozatala. A premierkor már olyan nextgen címekhez juthattunk hozzá PlayStation 5-ön mint a Spider-Man: Miles Morales, a Godfall, a Demon’s Soul, vagy akár a Sackboy, de az elkövetkező években számtalan remek alkotás érkezik, amelyeket a lehető legjobb minőségben fogunk tudni játszani a konzolon. Az előttünk álló napokban és hetekben ezeket a programokat közelebbről is megnézzük egy-egy teszt erejéig, azonban van egy alkotás amely mellett nem mehetünk csukott szemmel. Ez az Astro’s Playroom, amelyet mindenki automatikusan ingyen megkap a gépére előre feltelepítve. A különleges alkotás lényegében a 2013-ban megjelent The Playroom folytatása, a feladata pedig roppant egyszerű: demonstrálni a PlayStation 5 képességeit, legfőképp a Dualsense új tulajdonságati.

Alapvetően egy aranyos platformerről van szó (ráadásul magyar nyelven), amelyben megtanulhatjuk és megtapasztalhatjuk, hogy működik a haptikus visszajelzés, illetve az adaptív ravaszok. Egyszerűsége ellenére zseniális alkotásról van szó, amely tonnányi felfedezésre váró easter-egget és összegyűjthető extrát rejt magában, még akkor is, ha elsőre nagyjából 2-3 óra alatt végigjászható. Remek kezdő játék mindenki számára, azt tanácsoljuk, hogy elsőként érdemes ezt a programot megnéznünk, ha konzolunk újításaira vagyunk kíváncsiak. Kicsiknek és nagyoknak is fantasztikus szórakozást nyújt, mi imádtuk minden percét és bármikor visszatérünk a virtuális világunkba egy kis ugrabugrára.

Egy rövid lábjegyzet erejéig mindenképp meg kell említenünk, hogy akik PlayStation Plus szolgáltatással rendelkeznek, azok a megszokott havi programok mellé a PS Plus Collection révén az alábbi 17 darab, PlayStation 4-es játékhoz kapnak hozzáférést azonnal, amíg él az előfizetésük. (Így már első nap számos remek alkotást próbálhatunk ki gépünkön.)

 • Batman: Arkham Knight
 • Battlefield 1
 • Bloodborne
 • Call of Duty: Black Ops 3 - Zombies Chronicles Edition
 • Crash Bandicoot N. Sane Trilogy
 • Days Gone
 • Detroit: Become Human
 • Fallout 4
 • Final Fantasy XV
 • God of War (2018)
 • Infamous Second Son
 • The Last Guardian
 • The Last of Us Remastered
 • Monster Hunter World
 • Mortal Kombat X
 • Persona 5
 • Ratchet & Clank
 • Resident Evil 7
 • Uncharted 4: A Thief's End
 • Until Dawn

Végezetül annyit szeretnénk csak mondani, hogy a PlayStation 5 egy fantasztikus konzol lett, bátran ajánljuk mindenkinek, főleg akkor, ha a parádés exkluzív felhozatalra vagytok kíváncsiak, amelyekből ebben az érában is minden bizonnyal rengeteget kapunk. Mi alig várjuk, hogy megtapasztaljuk azt, hogy milyen remek alkotások érkeznek majd rá az előttünk álló időszakban. Mi itt leszünk, szeretnénk első kézből megosztani majd veletek a tapasztalatainkat függetlenül attól, hogy a Sony, vagy a Microsoft gépe kerül ki győztesen végül ebből a generációból. Gyertek, éljük át együtt a ránk váró kalandokat és ne feledjétek: a játéknak sosincs vége!

oriic

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények