Phantasy Star Online 2 béta benyomások

Az Xbox One tulajdonosok már nyúzhatják a Sega legendás MMORPG-jének új, nyugati verzióját, végre angol nyelven. Kipróbáltuk mi is.

Visszatért a fantázia csillaga

A Phantasy Star Online 2 eredetileg 2012-ben jelent meg PC-re, és mindezidáig csak Japánban (és japán nyelven) volt elérhető. Bár a szigetországban minden főbb platformot megjárt (megjelent PS4-re, sőt Switch-re is), Japánon kívül soha nem lett elérhető, a rajongók pedig le is tettek róla, hogy valaha az lesz. Ehhez képest a tavalyi E3-on robbant a bomba: a Microsoft segítségének (és pénzének) köszönhetően, Xbox One-on keresztül érkezik Nyugatra a PSO2, angol szinkronnal és felirattal. A béta már fut, hivatalosan csak Észak-Amerikában, de valójában idehaza is bárki kipróbálhatja.

Hirdetés

Ahhoz, hogy letöltsük a Phantasy Star Online 2-t, csak egy Xbox One konzolra van szükség. Elég átállítani a gép régióját (Location) az Egyesült Államokra, majd újraindítás után a Store-ban már meg is kereshető a játék. Mivel ingyenes címről van szó, gond nélkül letölthető, és a régió visszaállítása után is működik. Sajnos a mikrotranzakciókból ezzel kimaradunk (ami ennél a játéknál nem csak kozmetikai elemeket, hanem hasznos tárgyakat is jelent), ahogy a nemrég bevezetett Xbox Game Pass Előnyökből is, de a méretes alapjáték így is gond nélkül játszható, és ez a lényeg.

A Sega Dreamcast korszakából származó, annak látványvilágát és hangulatát szinte 100%-osan tovább vivő PSO2 mai szemmel már egy kifejezetten régies, archaikus felépítésű MMORPG. Elképesztően szétszabdalt élményről van szó, amit lépten-nyomon töltőképernyők szakítanak meg, az előrehaladás pedig jószerivel nem más, mint kismillió NPC által adott végtelen küldetéssorok. A 14 helyszín felfedezése után kisebb-nagyobb feladatok, bossharcok, megszámlálhatatlan kérés, gyűjtögetnivaló és egyéb tennivaló vár, mindezt a karakterfejlesztés érdekében. A játék rendszereibe meg sem próbálok belemenni, ahhoz ugyanis könyvet kellene írnom, nem cikket. A hosszú történet, az ezernyi tárgy, kereskedő, küldetés, klán támogatás, háziállatok, társak, bónuszok tengerében könnyű elveszni, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag végtelen mennyiségű időt bele lehet ölni – nem csoda, hogy nyolc éve ennyire aktív és népszerű játékról van szó.

Ami kiemeli a PSO2-t a hasonló játékok tömegéből, az a hangulata és a játékmenete. Az álomszerű zenékkel aláfestett sci-fi körítés egy rendkívül élvezetes, gyors, mégis összetett harcrendszerrel társul, ami nem mellesleg olyan címek számára kövezte ki az utat, mint a Tera vagy a Black Desert. Az időzített kombókra építő rendszer tempós és izgalmas, mégis mellőzi az esztelen gombnyomkodást, a tucatnyi kaszt pedig mindenki számára kínál élvezetes alternatívát (nem beszélve a részletes karaktergenerálóról, amiben szintén végtelenhez konvergálnak a lehetőségeink). Akár hatalmas kardokkal rohanjuk le az ellenséget, akár távolról, gépkarabéllyal osztjuk a sebzést, netán a Photon képességeinkkel villogunk, a Phantasy Star Online 2 a kora ellenére mindig látványos, színes, izgalmas akciót nyújt, hát még amikor mindezt csapatban tesszük. Aki még sosem próbálta, annak azért, aki szerette a Dreamcastos első részt, annak meg azért ajánlható feltétlenül.

Phantasy Star Online 2 Xbox One

Ami a bétát illeti, az Xbox One verzió egészen kitűnően működik, én igazából nem is nevezném bétának, sokkal inkább amolyan soft launch érzése van. Bár a történetből jelenleg csak az első három epizód érhető el (az Episode 4-6 később kerül bele), az achievementek működnek, a játék kiválóan fut, és egyetlen szerverleállással vagy kimaradással sem találkoztam. Az sem okoz gondot, hogy Magyarországról „amerikai” szerveren játszunk – minimális a lag még sok játékos esetén is. Xbox One X támogatást is kaptunk, ami az erősebbik konzolon 4K felbontást és 60 fps-t jelent, utóbbit egész stabilan, bár ez a hálózati állapot és a képernyőn lévő játékosok/szörnyek/effektek függvényében azért gyakran változik. Egy Neverwinterhez képest mindenképp ég és föld… Grafikailag értelemszerűen nem számíthatunk semmi extrára, hiszen mégiscsak egy 2012-es játékról beszélünk. A Dreamcast érából megörökölt látvány geometriailag egyszerű, viszont szuperszínes, letisztult, aminek őrült jól áll ez a sci-fi körítés.

Fontos megemlékeznünk a lokalizációról is, hiszen a játék hivatalosan most először érhető el teljesen angol nyelven, ráadásul szinkront is kapott (választható egyébként japán beszéd és felirat is, ha valaki azt szeretné). Utóbbi meglepően jó lett, az átvezetők legtöbbje teljesen szinkronizált, és bár idegesítően szétszabdalt kampányunk van (minden egyes párbeszédet külön „eseményként” kell betölteni), a játékba ölt extra munka tisztán érezhető.

Phantasy Star Online 2 Xbox One

Sajnos arról jelenleg semmilyen információnk nincs, hogy a Phantasy Star Online 2 valaha megjelenik-e Európában. Ez valószínűleg egyébként megtörténik (mint ahogy a PC verzió is be lett már jelentve), csak az ideje kérdés, illetve az, hogy a félhivatalosan létrehozott karaktereink átvihetők lesznek-e az európai szerverekre, már ha lesznek ilyenek. Jó lenne, ha mindenki megkapna mindent, mert a PSO2 ennyi idő után is láthatóan és érezhetően különleges helyet foglal el az MMORPG-k piacán. Az abszolút jó értelemben vett nosztalgikus látványvilágtól a gyönyörű zenéken át az összetett játékmenetig számunkra is hosszú-hosszú évek szórakozását hozhatja el – remélhetőleg minél előbb.

dreampage

Előzmények