Hirdetés

Persona 5 teszt (PS4, PS3)

Az ősök tisztelete

Egy fiatal japán srác élete alaposan felbolydul: egy kalamajkát követően új városba, jószerivel egy teljesen új világba kell költöznie. A neki otthont adó családfővel eleinte nem valami szoros a viszonya, és kívülállóként új iskolájában is nehezen talál barátokat. Ez azonban még mind semmi: igen hamar valami természetfelettibe csöppen, hisz kiderül, hogy különös módon egy párhuzamos, démonok által lakott, de kifordult emberi vágyak alapján felépült világokba tud utazni. Ahogy egyre mélyebben deríti fel ezt az ismeretlen területet, úgy tesz szert egyre több barátra. Az egyedi történet és a modern Japán környezete mellett azonban egy klasszikus japán RPG-ről van szó – körökre osztott, gyors tempójú, és kellemesen taktikus harcrendszere pedig igen élvezetes. Főhősünk néma, ám ismerősei annál többet beszélnek – a játék egyik legfontosabb komponense a tanárokkal, barátokkal, munkatársakkal való viszonyunk egyre szorosabbá fonása. Noha az iskolában is teljesítenünk kell, suli után kedvünkre kóborolhatunk e lenyűgöző játékvilágban, akár a démonok birodalmában harcolva, akár étteremben falatozva, könyvtárban olvasgatva, a haverokkal lógva, netán valami diákmunka igájában dolgozva a betevő jenekért.


[+]

A kérdésem ezek után pedig az, hogy vajon melyik Persona-játékról is beszélek?

Hirdetés

Igen, a Persona 5 egyetlen hibája – már ha ez hiba –, hogy lényegében a Persona 4 új verziójáról van szó. Természetesen új a sztori, mások a karakterek (bár itt azért vannak elég erős párhuzamok), kicsit modernebb lett minden, de a harcrendszer, a küldetések, a démonvilág és az iskola működése, a szociális kapcsolatok rendszere, és úgy egyáltalán a teljes játékmenet egyenesen az elődből lett átemelve. Jobb helyről persze nem nagyon tudtak volna „lopni”, hiszen a P4, és főleg annak kibővített, Golden alcímű kiadása minden idők egyik legjobb játéka volt. A megdöbbentően rég készülő ötödik rész nem mondható rosszabbnak annál, csak egyszerűen másodszorra már nem üt akkorát a recept.

Szerencse ebben a szerencsétlenségben, hogy a Persona 4 viszonylag kevéssé volt ismert; három évvel a PS3 rajtja után jelent meg PlayStation 2-re, és a fókusz már finoman szólva sem azon a platformon volt. Ennek köszönhetően aztán a legtöbbeknek a Persona 5 igazán friss élmény lesz, és vélhetően ugyanúgy elragadja őket, mint ahogy azt a Persona 4 tette például velem közel tíz évvel ezelőtt.


[+]

A Persona 5 hangulatváltásának egyik legfontosabb eszköze az új környezet megjelenése: az előző rész egy tradicionális japán kisvárosban játszódott, az új játékban viszont épp ellenkezőleg, Tokió közepébe csöppenünk. Ide helyezik át névtelen (pontosabban általunk elnevezhető) hősünket, akinek egy bűnügy miatt kellett költöznie; ártatlan volt, segíteni akart valakinek, de ennek ellenére próbaidős büntetést kapott. Új iskolája, a Shujin akadémia az egyetlen, ami így is befogadja, így Tokió belvárosába kellett költöznie, egy kávézó felett levő tetőszobába.


[+]

Első nap, mikor iskolába menne, az iskola legendásan renitens alakjával együtt téved el, és átkerül egy másik világba, ahol más ruhák jelennek meg rajta, ahol furcsa szörnyetegekkel kell megmérkőznie, ahol minden a harcról szól. Nem evilági birodalmat talál, de ez a palotaszerűség fura mód mégis mintha az iskolájának fura másolata, kitekert variációja lenne, ahol a való életben eredményei okán közimádatnak örvendő tesitanár a kegyetlen király. Nagy nehezen sikerül innen elmenekülniük egy macskaszerű lény segítségével, de hőseinket természetesen hajtja a kíváncsiság, majd később, kicsit több információ birtokában a bosszúvágy is. Kiderítik, hogy ezek a démoni paloták lényegében a „normális” emberek vágyainak eltorzulásai (kognitív manifesztációk, ahogy a macska magyarázza), és ezek legmélyére kell behatolni, a lelki törést okozó kincset kell elrabolni ahhoz, hogy visszaállítsuk a rendet.


[+]

Tanáruk megleckéztetése közben hamar négyfősre dagad a banda, és győzelmük megünneplése után a tagok elhatározzák, együttmaradnak, és fantomtolvajként továbbra is a kapzsi, kegyetlen, másokat kizsákmányoló emberek megnevelése lesz a céljuk – a Persona 5 jókora része pedig az egyre nagyobb ismertségre szert tevő, de a nagyvilág számára természetesen ismeretlen kilétű diákok e háborújáról szól.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények