MXGP 2 - The Official Motocross Videogame bemutató (PC)

Hirdetés

Az olasz, egész pontosan milánói eredetű Milestone nevéhez a motorsporttal foglalkozó játékok köthetők, a legutóbbiak közül gondolhatunk a Ride-ra, a Sébastien Loeb Rally EVO-ra, vagy akár a MotoGP-szériára. Nekik jutott a megtiszteltetés, hogy elkészítsék a hivatalos motokrossz játékot, két éve érkezett meg az első MXGP, most pedig már az újat is megvásárolhatjuk PC-re, Xbox One-ra és PlayStation 4-re.

A fejlesztők nagyon büszkék arra, hogy szinte mindent testre szabhatunk a motoron és a motoroson, rengeteg ruházat, csizma, nyakmerevítő és bukósisak érhető el, valódi gyártóktól, a motorokat pedig szintén nagyon alaposan meg tudjuk pimpelni, nem csak az idomok színét, hanem a markolatot, a kormányt, az agyakat, a kipufogót, a teleszkóplábakat és szinte mindent a saját igényeinkhez igazíthatunk. Hasonló részletességgel kerülnek elő a szponzorok és a versenynaptárak, minden a 2015-ös licensz alapján, márkanevekkel, sátrakkal, versenyzőkkel.

A motor külsejét, színösszeállítását nagyon alaposan be tudjuk állítani.
A motor külsejét, színösszeállítását nagyon alaposan be tudjuk állítani. [+]

Miután elég időt töltöttünk a külsőségekkel, átnyergelhetünk a motor paramétereire is: két fő kategória van, az egyik az MXGP, a másik az MX2. Mindkét helyen találunk két- és négyütemű gépeket, az MXGP a kettő közül a nagyobb méretosztály. Finomhangolni a felfüggesztést és az áttételezést tudjuk, de persze a legfontosabb, hogy válasszunk egy pályát és csapassunk végre! Felállunk a rajtgéphez, felvesszük a pozíciót, felpörgetjük a motort, majd nyílik a rajtgép, indul a futam. Aztán a következő pillanatban elborzadunk. Nem, nem az irányítással van a fő gond, bár finom irányításokat nehéz eszközölni a billentyűzettel, körülbelül lábtartótól lábtartóig döntögetjük a motort, ami nem mindig életszerű, ennél azonban sokkal rosszabb az az audiovizuális élmény, ami ér minket.

A hivatalos sajtófotók jóval minőségibb kidolgozást sejtettek.
A hivatalos sajtófotók jóval minőségibb kidolgozást sejtettek. [+]

Nem egy csúcskategóriás PC-n próbáltuk ki a programot, de meg tudtuk adni a játéknak az ajánlott gépigényt, a grafika azonban gyenge: a közvetlen környezet jól néz ki, főleg a reklámtáblák kidolgozására fordítottak sok időt, ám ami mögötte van, az javarészt rettenetes: a közönség csak egy homológ tömb, a növényzet egyhangú, a motorok nyomai és árnyékai is bőven hagynak maguk után kívánnivalót. Bal oldalt felül látjuk a pozíciónkat, alatta a térképet, legalul pedig az időeredményünket az előttünk és mögöttünk haladóval összehasonlítva. Jobb oldalra került a körök számozása, az aktuális és a legjobb pályaidő, illetve a motor sebessége és a váltó állása. A hangok pedig korántsem tökéletesek: csukott szemmel akár azt is hihetnénk, hogy egy fűnyíró szimulátorral játszunk, semmi szélzaj, nem halljuk a felcsapódó por/sár hangját, az ugratókról való leérkezések is némák, egyedül az ütközéseknek van hangjuk, de azok meg annyira furcsák, hogy inkább ki is hagyhatták volna. A csapat zenei érzékére nem lehet panaszunk, de csak azért nem, mert egyetlen muzsika sem szól a háttérben: ez persze nem baj, koncentráljunk csak a csapatásra.

Versenyzőként látjuk a térképet és a szükséges információkat.
Versenyzőként látjuk a térképet és a szükséges információkat. [+]

Az ugratók egyébként nem rosszak, ha olyan a hangulatunk, próbálgathatunk egy-két trükköt rajtuk, de itt főleg az a lényeg, hogy a lehető leghamarabb abszolváljuk őket, hiszen úgy tudunk jó időket futni. Az érkezőket nehéz úgy túlrepülni, hogy esés legyen a vége, viszonylag könnyűre vették ilyen szempontból az irányítást, a kis tempó sem szokott bajt okozni. A mai trendeknek megfelelően van rewind: ha valamit elbénázunk, néhány másodperccel visszaforgathatjuk az idő kerekét, és korrigálhatunk. Egyáltalán nem baj, hogy ez belekerült, ha valaki nem akarja használni, akkor nem használja.

Nem maradhatott ki a karrier mód sem, ahol a világbajnoki címért küzdhetünk: mindenek előtt szponzort választunk, beállítjuk, hogy hány körös versenyeket szeretnénk, és szimpla versenyeket, vagy inkább teljes hétvégéket küzdenénk végig. Beállíthatjuk az ellenfelek keménységét, a fizikai tényezők realizmusát, a váltót és az idő visszapörgetésének lehetőségét is. A versenyhelyzetek természetesen pontosan ugyanolyanok, mint a szimpla versenyek esetén, csak itt van gyakorlás, időmérés és két futam. A motorunkat természetesen minden pályához külön állíthatjuk be, ha hosszú egyenesekkel van teli a szakasz, akkor érdemes hosszú áttételezést választani, az ugratók száma és mérete szerint pedig a futóművet lőhetjük be.

A szponzorok mindenhol kiemelt szerepet kapnak.
A szponzorok mindenhol kiemelt szerepet kapnak. [+]

Már most rengeteg pálya érhető el a játékhoz, később azonban, DLC-knek köszönhetően ez még tovább bővül, így viszonylag hosszas szórakozás adott, pláne, ha a Milestone-fiókhoz kötött multiplayert is ide vesszük, ám egy idő után egyszerűen semmi nem tartja a játékost a program előtt: a grafika és a környezet nem az igazi, a hangeffektek bénák, az ember nagyjából egy tízéves játékban érzi magát, amikor kipróbálja az MXGP 2-t. Sajnos azt kell mondjuk, hogy ez a játék - bár teljesen végleges - egyáltalán nem tűnik elkészültnek. Az ellenfelek jottányit sem törődnek azzal, hogy mi is a pályán vagyunk, az irányítás billentyűzettel is lehetne sokkal jobb, a környezetből és a „szurkolókból" hiányzik az élet, ennél minden bizonnyal találunk jobb motoros játékot, hivatalosság ide vagy oda.

szentkuti11

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

 • Ride 2 teszt (Xbox One)

  Régóta tudjuk, hogy a motorosok szabadnak születtek, itt azonban kőkeményen meg kell küzdenünk azért, hogy magunknak válasszunk motort, pályát és beállításokat.

 • MXGP 3 teszt (Xbox One)

  A motokrossz játék ezúttal konzolos kiadásban jutott el hozzánk, és bár a műfaj továbbra is hiánypótló, a gyakorlati megoldások még mindig kezdetlegesnek tűnnek.

 • MotoGP 17 teszt (Xbox One)

  Az MXGP legújabb, nem túl jól sikerült része után valóságos felüdülés volt a GP-n motorozni, de a végeredmény így sem makulátlan, ráférne már egy alapokig nyúló frissítés.

Előzmények

 • DiRT Rally teszt (Xbox One, PS4, PC)

  Sokan messiásként várták a Codemasters visszatérését a ralis játékok alapjaihoz. Mi a Microsoft konzolján próbáltuk ki, hogy vajon tényleg olyan jó lett-e a DiRT Rally, mint ígérték.

 • Sébastien Loeb Rally EVO előzetes

  A Milestone rövid időn belül elkészülhet a professzionálisnak nevezett rally szimulátorával, a legnagyobb kérdés az, hogy a DiRT Rally-hoz képest mit fog nyújtani.