Miért nem válunk PCuserből konzolossá

Mindenekelőtt leszögezném, sem a cikkíróval, sem a konzollal semmilyen problémám nincs, az idézőjel a bevezetőben pedig inkább a saját kezdő személyem mivoltát igyekszik taglalni, mintsem gúnyos irónia, vagy bármi hasonló lenne. Annál is inkább nem az, mivel ez az első cikkem, (lehet az utolsó is egyben, majd a népakarat dönt) valamint előzőleg elfogyasztott 2 doboz sör is kellő bátorságot és írói vénát ihletett belém, annyit legalábbis mindenképpen, hogy végre pellengérre állíthassam tarka, poetikus lelkemet, és elétek vessem ezt a gyöngyszemet, amit remélhetőleg majdan egy oldalon taglalnak jövőbeli irodalmáraink Ady-val, József Attilával, s lelkes alterosok a hónuk alatt szimatszatyorral csendesen suttogják majd a nevem egy-egy koncert előtt ... de ha más nem, hát konkurrenciát állítunk Polgár Jenőnek, aki ugye legalább ekkora név a szakmában :)

Visszakanyarodva a témához és a témaindító cikkhez, a szerző elég sanyarú jövőt szán nekünk, megrögzött PC-seknek, egyenesen megcsalással vádol, miszerint előbb-utóbb belátjuk, a konzolé a jövő. Én azért nem látom ennyire elkeserítőnek a helyzetet. Már csak azért sem, mert nincs 100 százalékos átfedés a két platform között és nem is lesz soha.

Valljuk be, azért a konzol játékra van kihegyezve, míg a PC többcélú multi-platform, az irodai általános world-excel felhasználáson túl használatos a gyógyászatban, tervezésben, űrkutatásban, de konkrétan a konzolok működtetésében is jelen vannak, már amennyiben X-Box Live serverei PC alapúak (ezt pontosan nem tudom, de biztos, hogy nem egy feltupírozott X-Box van beállítva)

Hogy azonos pozícióból indulhassunk, alapul kell vennünk a PC-elitistát. Amiből bizony nem sok van. Magunk elé vetítve egy szőkésbarna, félhosszú vagy félzsíros hajú kötött pulcsis fiatalember ugrik be, magas, nyúlánk testalkattal, nikotinsárga fogakkal. Valószínőleg egyetemista, kissé előrehajló testtartását bőven ellensúlyozzák kampóként hátragörbülő, hosszú ujjai és ne feledkezzünk meg vastag pénztárcájáról sem, melyből félig kilátszanak a gyűrött hasasbankók, melyek - egy része legalábbis - az aktuális heti upgrade-t hivatottak kieszközölni a legközelebbi szaküzletben.

Ezen úriember heti szinten 10 ezreket költ PC-re, úgymint hardver és játék egyaránt. Remeg, hogy mikor jelenik meg a 6-os széria az új VGA sorozatból, mert a Crysis sokadik epizódja csak 600 frémet produkál nanoszekundomonként, míg a szomszéd fürtözött gardróbja bőven ezer felett jár és lesz ami lesz bizony kell egy új proci, mert a négy mag már nem elég, meg amúgyis, egy alap almában is van legalább ennyi (ennek most semmi köze a hasonló gyümölccsel reklámozott konkurrenciához), hogy a dinnyéről már ne is beszéjünk.

Úriemberünk gépe úgy fél millát kóstál sacperkábé, illetve ettől felfelé a határ a csillagos ég. Valljuk be, azért vagyunk egy páran, akik átrejszolnánk az éjszakát egy-egy szintetikus teszt előtt, csillogó szemekkel várva a végeredményre, amely olyan magaslatokat dönget, hogy már el sem fér az erre a célra kijelölt keretben.

Ugyanakkor joggal merül fel a kérdés, ha emberünket kérdőre fogjuk és pusztán idő és pénzmegtakaritási célzattal megpróbáljuk a "sötét oldalra" állítani, vajon mit reagál ... valszeg azt, hogy mindkét tipusból van neki otthon már kettő. Minthogy pillanatnyilag a mostani legfejlettebb konzolok ára egy középkategóriás VGA áránál kezdődik, nem ügy beszerezni egy párat belőlük.

Na de ne szálljunk el ennyire, nézzük meg mi a valóság és most mindenki emelje fel a kezét, akinek a PC-je fél milla fölött van. Hááát ... látok egy párat, de azért nem egy Omega koncert, na! Oké most tegye le az, akinek közületek nincs konzolja ... hmmm ... ketten. Arányaiban azt gondolom, hogy ebben a kategóriában a PC és a konzol békésen elfér egymás mellett.

Kicsit lejjebb szállunk és betekintünk a hétköznapi valóságba, azok közé, akik a csúcshardware-t másodkézből veszik a megjelenés után jó idővel, vagy némely esetben ragaszkodnak az újhoz, szigorúan a garancia miatt és ez bizony a teljesítmény rovására megy. No, itt már vagyunk egy páran, nagyobb a dömping. Kérdés, hogy a szürke középosztálybéli rangunk mennyit is enged a kenyereskasszából gépfelújításra költeni. Interjúalanyom Géza, 28 éves elemgyári szakmunkás, anyja neve Berger Kató, született Tompán, és ezt bármikor aláírásával igazolja is.

- Üdvözlöm kedves Géza, elárulná, hogy van e otthon számítógépe és hogy körülbelül ez mennyiben fáj Önnek és Kiccsaládjának?

- Hát úgy kábé 10 éve van számítógépem, emlékszem még az elsőt Idösanyámtól kaptam ballagásra a tecsóban vette leértékelve, akkor szézezerért jutányos áron. Jáccani mint olyan nem naon tuttam vele, merhogy semmise ment normálissan, de a Kenyeres Bubu, akit amúgy még az óvodából ismerek és akkor a húgommal járt éppen, felújította nekem, mert occsóér jutott alkatrészekhez abba az időbe. Jáccani utána se tuttam vele, viszont annyira megfogott, hogy vettem egyet magamnak a dugipénzemből, ezt meg odattam Idösanyámnak, szenveggyen vele Ő. Egyébként megvan még, a muter szokott néha emesenen telefonálni alsósáregresre a Gizi barátnéjének, mikor elfelejti épp hogy mennyi szalicil köll a málnaböfőttbe.

- No és mennyiért vetted ezt a gépet és mennyit költöttél rá éves szinten?

- Hát olyan százhatvan körül vót ha jól tévedek, költeni nemigen költöttem, mikor kicsit lassú vót már a jáccáshoz, a Kenyeres Bubu áthozta a rotringját, amit az irodából kapott, hogy otthon is tudjon dolgozni és összefirkálta nekem azt a kis izét amire a ventilátort kell rakni és öcsém nem fogod elhinni, de gyorsabb lett a gépem tőle, mer én mindíg mondtam hogy a Bubu egy nagy mágus mer ilyenhő is ért. De emlékszem, eccer vettem bele videókártyát huszonötezeré, de csak húszba fájt, mer a bótba a srác monta, hogy oda tuggya adni áfa nélkül mer használt de ad rá 60 nap garanciát, amúgy meg negyven lenne ha ujonnan venném. Na az akkor nagyon jó vót, mer minden játék ment ezerhuszonnégybe.

- És mennyit költöttél játékokra az elmúlt tíz évben?

- Hát az unokahugomnak vettem egy ugrálókötelet a tizenhatodik szülinapjára, hagy ugráljon mer olyan kis mozgékony a szentem. Most így másra nem naon emlékszem ...

- Úgyértem számítógépes játékokra ...

- Mé azt hol lehet venni? Nekem a kenyeresbubu hozza hétvégenként, adok neki CD-re pénzt a jövő hétre meg ittvan. Még fel is telepíti, ha szépen megkérem.

- Aha, értem. hallottál e már a konzolokról, mint a Playstation, vagy az X-Box?

- Óóóó jaaa, a Kenyeresbubunak azisvan, mer Ő művezető az elemgyárba és aránylag jól keres, hát vett egyet otthonra, már voltunk is vele jáccani.

- Nocsak! Kivel? Hogyan?

- Hát a bubu meghívott hogy csinájjunk egy ilyen jáccási partit nála, aszonta jön a Giga is meg a Jegenye. Meg tekerünk egy viccescigit, azt akkó még nem tuttam hogy mi az, de aztán elszippantottuk és én annyit kacagtam, hogy mindig kilötyögtettem a vörösbort a pólómra, mer a Giga mindíg elgáncsolta a Jegenyét mielőtt gólt rughatott volna.

- Neked van ilyen géped?

- Áááá nincs, néha átugrunk és ott mókázunk egyet a Bubunál hétvégén vagy ilyesmi.

- No és milyen számítógéped van most?

- Ezt is ott vettem a boltba, a régit beszámították, bár ez már a harmadik azóta, hogy az elsőt megvettem magamnak. Nem volt kétszáz, úgy másfél éve vettem, részletre, azóta csak procit meg ramot bővítettem benne, összesen kábé harminc volt amit még ráköltöttem. De meg vagyok vele elégedve teljesen.

- Volt e valami gond otthon a család szemszögéből, mikor a PC-dre akartál költeni egy keveset?

- Ó hát az asszony akart új Burkus-csizmát magának, de hát megbeszéltük, hogy az ráér a jövő hónapba meg amúgy is épp nálam a kapanyél ...

- Köszönöm a beszégetést.

Következő interjúalanyom kábé 13 éves, a nevét nem árulja el, mert a szülei felismernék.

- Szia, van számítógéped?
- Van
- Milyen?
- Fekete
- Mennyiért vetted?
- Anyám vette
- Mennyiért?
- Nem tom apámtól kért rá
- Na de kábé
- Kábé kétszáz
- Költöttél rá?
- Nem
- Miért?
- Mert nincs pénzem
- És ha lenne?
- Akkor se.
- Miért?
- Kérnék apámtól rá
- Van e konzolod?
- Volt. Elcseréltem deszkára.
- Mérnem a Pc-t adtad oda?
- Hülye vagy? Kétszázat egy deszkáér?
- Hiányzik?
- A PC jobban hiányozna
- Lesz még konzolod?
- Majd lesz ha apám vesz
- Apád?
- Ja! Majd kölcsönkér anyámtól.

Hát a fentiekből kiindulva azt gondolom, hogy azért van még a PC-nek létjogosultsága ezen a világon, úgyhogy kicsit várjunk még a koporsószegekkel, tudás szempontjából meg összehasonlítani teljesen felesleges és reménytelen is ...

Én, a magam részéről a PC-t nélkülözhetetlennek tartom, kell a munkámhoz, no meg most is épp dzsásztmjuzikot hallgatok ... hát ezt nem tudom hogy oldanám meg konzolról. Már ezen cikk írása is komoly nehézségeket támasztana PC nélkül. A kedves feleségem meg épp egy java-s oldalon tolja az aktuális napi kedvencét. Kicsit olyan érzésem van, mint mikor a Linux (respect) létjogosultságát próbálják szembeállítani a Windows-éval, ami - szerintem - megintcsak egy reménytelen próbálkozás, de ez másik téma, ebbe most ne menjünk bele.

Ami viszont lényeges különbség szerintem. A Konzol - elsősorban játékra, de ez mellett tud egy csomó mást is. A PC - elsősorban jó mindenre, de - jéééééé!!!! - lehet vele játszani is!
Bárki aki azt gondolja, hogy bármely PC kiváltható egy konzollal, az csakis a játékra gondol. És ez így igaz, talán még olcsóbb is lesz. Viszont cserébe le kell mondani erről-arról, vagy legalábbis erős kompromisszumot kötni.
Azonkívül!
Az én gépem ugyanígy működik gamepad-ról is, sőt esténként, ha van rá időm azzal tolom, ágyból, sör és asszony mellett, a kedvesem, kezében a walktrough-val navigálgat, amitől én persze egy perccel sem vagyok okosabb, de hát ettől szép az egész :)
Játékélmény
A PC-t is, mint a konzolt ki lehet rakni TV-re, van fullHD (konzolon ugye kevésbé) de egy fullHD-s megjelenítő sem a konzolhoz, sem a PC-hez nem tartozék, ergó van rá keret, van látvány is mindkét esetben. PC-n kicsit jobb ;)
Talán az egyetlen dolog, ami miatt a konzol mellett döntenék az a multiplayer egy gépről. A PC-n elég kevéssé támogatott az osztott gépernyő, a gamepad meg talán nem is installálható többedmagával, míg egy konzol alapból ugye négyet kezel. Egy társaság ha összejön és nincs a hónuk alatt a saját kis PC-jük, akkor az este elég reménytelen, az egy gép, egy player elengedhetetlen. De ezen kívül semmit sem tudok felhozni a konzol mellett, amiben jobb lenne.
Hogy a PC-re költeni kell? Nos hát ha ugyanazt a játékot akarom tolni, ugyanabban a felbontásban, hasonló effektekkel és részletességgel, akkor nem. Csak ugye egy PC-s alapból igyekszik a maxra tolni mindent, de vegyük vissza a felbontást 1280 x 720-ra, élsimítás ki és tsai úgyszintén, meglátjátok, a játék ettől még játék marad, kábé hozza azt a grafikát, amit a konzolok manapság, és ha netán találunk a sufniban egy pár darab ezrest egy új VGA-ra, hát nekünk még ott a lehetőség a csúszkát feljebb tolni ;)

Köszönöm a figyelmet

Azóta történt