Hirdetés

2018. szeptember 24., hétfő

Gyorskeresés

Life is Strange: Before the Storm – Brave New World

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A második rész érdekes irányba viszi tovább a két főhős kapcsolatát, meglepetésektől sem mentes. A bejáratott formulát viszont nem rúgja fel.

Szép új világ?

Néhány hete megérkezett a Life is Strange: Before the Storm három epizódja közül a második, amely tovább görgeti Chloe és Rachel történetét. Az első rész ugye egy bizonyos tűzesettel, és egy kisebb revelációval ért véget, a másodikban pedig mindkettő jelentősen eszkalálódik. Nyugodtan elmondható, hogy a fejlesztők továbbra is otthonosan mozognak ebben a közegben, és bár kicsit sok eseményt próbáltak bezsúfolni a „trilógia” közepébe, még így is jut idő komoly kérdéseket boncolgatni, és tudnak meglepetést is okozni.

Life is Strange: Before the Storm Xbox One

Spoilerek nélkül persze nagyon nehéz a történetről beszélni. Azok kedvéért, akik még nem játszottak vele, legyen elég annyi, hogy Chloe az első rész eseményei miatt rögtön nehéz helyzetbe kerül, ami nemcsak az iskolában, hanem otthon is komoly problémákhoz vezet. Tovább rontja a helyzetet, hogy a lány sötét ügybe is keveredik, és olyan közegbe kerül, ami már nem csupán frusztráló, hanem veszélyes is. A történések hátteréül a lángoló erdő, és Arcadia Bay furcsán álomszerű kisvárosa szolgál továbbra is.

A hangsúly szinte teljesen lekerül a helyszínekről, a történet pedig elsősorban a két főszereplő kapcsolatára koncentrál. A kapcsolat szót használom, mert ebben a részben már tényleg nyilvánvalóvá válik, hogy barátságnál többről van szó – elismerés a fejlesztőknek, hogy két lány ilyen jellegű közeledését is sikerült visszafogottan és természetesen ábrázolni. Van idő a karakterek kibontására, az események felvezetésére, amit leginkább az iskolai előadáson láthatunk, ami egy igen briliáns megoldás volt a készítők részéről. A történet aztán egy minden korábbinál nagyobb fordulattal ér véget, ami számomra őszintén szólva kifejezetten megdöbbentő volt. Fel van dobva a magas labda a Before the Storm lezárásához.

Life is Strange: Before the Storm Xbox One

Játékmechanikailag semmi változás nem történt, sőt, Chloe képessége, hogy „visszabeszéljen” bizonyos embereknek, tulajdonképpen háttérbe is szorul, és csak néhány alkalommal élhetünk vele. Komoly hatása ennek nincs, döntéseinknek viszont annál inkább. Egy-két ponton percekre kénytelen voltam megállni, mert a játék tényleg nehéz kérdések elé állítja a játékost. Érdekes lesz látni, ezek hogyan hatnak ki a végkifejletre. Más újdonságról sem lehet beszámolni – ebben az epizódban is graffitiket lehet keresni extra gyanánt, illetve az elején van egy kicsit szabadabb, tárgykeresős szakasz, ahol egy autót díszíthetünk fel nagyjából kedvünk szerint.

Ilyen szempontból tehát nem mutat újdonságot a Before the Storm második része, de az autentikus karakterek, a hangulat és a továbbra is egészen megkapó történet miatt mindenképp érdemes végigjátszani. Szinte hihetetlen, mennyire meg tudja fogni az embert ez a szinte hétköznapinak tűnő sztori, köszönhetően a nagyon jó animátoroknak és színészeknek. A két lány vívódását, problémáit, kapcsolatát szinte valódinak érezzük, a döntéshelyzeteket pedig súlyosnak. Épp ez a játék lényege, és ezt adja át pazar módon.

A játék semmit nem veszített varázsából az első részhez képest, sőt, tökéletes felvezetés a később érkező harmadik, és egyben utolsó epizódhoz, aminek hiába ismerni a lényegét, én alig várom, hogy láthassam, sőt, átélhessem, hogyan is történik majd igazából. Az pedig továbbra is megállapítható, hogy a Life is Strange: Before the Storm a történetvezérelt játékok között az utóbbi évek egyik legjobbja.

dreampage

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

  • Life is Strange: Before the Storm teszt

    Két év után visszatérhetünk Arcadia Bay-be, hogy megismerjük az eredeti játék előzményeit. Kalandozás vihar előtt, ugyanakkor új fejlesztők szárnyai alatt.

Gyártók, szolgáltatók

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.