Hirdetés

LEGO Star Wars: The Force Awakens teszt

Megint háborognak a LEGO csillagok

Bő egy évtized után ugyanott tart a brit brigád, ahol annak idején elkezdte: Star Wars videojátékot készít. 2005-ben bizony a LEGO Star Wars The Video Game-mel (akkor még PC mellett, PlayStation 2-re, Xbox-ra, GameCube-ra és Game Boy Advancedre) létrehozták és útjára bocsájtották az elapadhatatlan fejőstehenet, amit volt, hogy évente többször is megfejtek. Ezúttal szerencséjükre jött a Disney és beizzította a Star Wars gépezetet, így újra kockásíthatták a háborgó csillagokat. Az első meglepetés Az ébredő erő LEGO-s feldolgozása kapcsán rögtön a játék indítását követően éri a felhasználókat, ugyanis nem az új mozi kezdő képsorait élhetjük át építőkockásítva, hanem a hatodik epizód utolsó jeleneteit. A Jedi visszatér végső nagy csatáját és végkifejletét alkották meg humoros, kicsit alternatív eseményekkel fűszerezve, elvégre Darth Vader és Luke nem együtt harcoltak Palpatine ellen, de ennyi talán belefér egy videojátékba (bár ismerve a fanatikus Star Wars rajongókat, nekik ennél kevesebb sem fér bele). A kis felvezetést követően azonban már a Kylo Ren vezette Első Rend és az ellenállók küzdelmeit játszhatjuk végig.


[+]

A TT Games már előre hangoztatta, hogy akik már évek óta verik az asztalt újdonságokat követelve tőlük, azok most meg kapják majd ami nekik jár, ráadásul ezen forradalminak semmiképpen sem nevezhető megoldások egyikével már szinte az első percekben szembesülni fogunk. A halálcsillag elpusztításában ugyanis aktívan részt vehetünk az ikonikus LEGO Millenium Falcon vezérlőpultjában matatva, azaz megjelentek az űrcsaták, ahol repkednünk és lövöldöznünk kell. A dogfightok pedig nagyszerűen sikerültek, az ismert építőelemekből álló űrjárgányok csatája a gyerekeken túl bizony a szériáért rajongó felnőtteknek is jó szórakozást fog biztosítani. Természetesen az irányítás és a csaták a lehető legegyszerűbb kivitelt kapták, de ezt nem rónánk fel negatívumként, inkább örülünk, hogy valami értékelhető újdonságot is létrehoztak ezúttal.


[+]

A felnőttek egyébként az egész játék alatt tökéletes összhangban lehetnek gyerkőcükkel, hiszen a bugyuta, következmények nélküli aprítós, gyűjtögetős csaták mindkét fél képességeinek tűréshatárán belül maradnak, ami a hardcore játékosoknál veri csak ki a biztosítékot. Semmi nehézség nincs a játékban leszámítva azt, ha nem esik le egy-egy egyszerűcske fejtörőnél, hogy pontosan mit is várnak tőlünk. A fedezékrendszeres lézercsaták megjelenése kapcsán feltételeztem, hogy picit komolyodik kihívás tekintetében a játék, de semmi eget rengetőre nem kell számítani, mindössze pár célzott lövést ereszthetünk el, amivel felszámolhatjuk a zárótűz alatt tartó ellenséget. Furcsa, de egy ügyes húzással a gyűjtögetés teszi igazán érdekessé a LEGO Star Wars The Force Awakens-t. A megszerzett arany kockákból megnyithatunk hat olyan küldetést, ami a feldolgozott film eseményit igyekszik kibővíteni. Ezekkel az extra kalandokkal minden Star Wars játékost hatványozottan motiváltak az alapos gyűjtögetésre, elvégre mindenki kíváncsi az olyan részletekre, hogy Han és Chewie miként is fogták be a Rathtarokat, vagy C-3PO milyen apropóból kapott piros kart.

LEGO fronton még nem teljesen ébredt fel az erő

Nagy újításként harangozták be a Multi-build rendszer megjelenését, azonban ezt egy kicsit túlfújt lufinak érzem. A szétvert építményekből hátra maradt LEGO elemekből korábban is építhettünk továbbjutást biztosító platformokat, most viszont hatalmas innovációs maszlagba csomagolva nem egy, hanem kettő vagy három különböző dolgot is építhetünk ugyanazon elemekből, csak az építkezés után újra szét kell csapnunk a felhúzott alkotást. Ez egyfelől több lehetséges alternatívát jelent egy-egy szituáció megoldásához, másfelől pedig további kombinációs lehetőséget biztosított a fejtörők kapcsán, elvégre lehet, hogy egy objektumot, csak a megfelelő sorrendben megépített elemeivel tudunk mozgásra és az előrehaladásunk lehetőségének megteremtésére bírni. Szó se róla, ez nagyon jót tett a játékmenetnek, de erre miért kellett 10 évet várni és miért számítana ez olyan nagy horderejű dolognak? Már évek óta a LEGO játékok szerves részét kellene, hogy képezzék.


[+]

Ezúttal is elszaladt a ló a TT Games csapatával és túl nagy számokat tűztek ki célul a LEGO Star Wars The Force Awakens esetében. Kétszáz játszható karakter, amik között bőségesen akad alternatív figura, de ezt a számot csak úgy tudták elérni, hogy laikus Star Wars rajongók számára belepréseltek egy halom ismeretlen karakter is a játékba. Említettük az űrcsatákat, azonban nem csak repülő egységeket vezethetünk, a fejlesztők rendszeresen színesítették a cselekményt valamilyen izgalmas járműves szakasszal, így közel 100 különböző eszközt nyithatunk meg. Szükség is volt ezekre a részekre, mivel jót tesznek a változatosságnak, ráadásul az egyetlen film nem tud kitermelni annyi helyszínt és eseményt, hogy egy teljes értékű tartalmas LEGO játék kerekedhessen belőle. Így egy kicsit elnyújtották a pályákat és hozzácsapták a 6 bónusz küldetést, hogy ne lehessen panasz a játékidőre.


[+]

A legújabb LEGO Star Wars elmondhatja magáról, hogy egy igazi minőségi kis alkotás lett, ahol a játékhoz rögzített szinkronokat is az eredeti szereplőgárdával rögzítették (vagy a filmből vágták ki). Még mindig jópofa, látványos, hangulatos és pár kisebb újdonság ide vagy oda, ez bizony még mindig a jól megszokott virtuális LEGO recept. Aprítás, gyűjtögetés és később az új karakterek képességeit bevetve az ismételt végigjátszáskor korábban elérhetetlen részekre juthatunk el. Családi szórakozást hivatott osztott képernyős helyi többjátékos lehetőség továbbra sem lépte át a határt és még mindig nincs online többszereplős opció. Leszámítva a 6 plusz történetet kibővítő küldetést én nem estem hasra az izzadságszagú multi-build rendszertől és a fedezékrendszeres lövöldözésről, ezeknek már réges-régen a játék részét kellett volna képezniük. A LEGO Star Wars The Force Awakens egy szokásos LEGO játék, amivel még sokadjára is jól el lehet ütni az órák tucatjait, de a beharangozott újdonságok csak olyan jelentőségűek, mint egy elhaló Wookiee dörmögés a Kashyyyk bolygó erdeinek mélyén.

A LEGO Star Wars The Force Awakens június 28-án vált elérhetővé PC, PlayStation 3, PlayStation 4, PlayStation Vita, Xbox 360, Xbox One, Nintendo 3DS és Nintendo Wii U platformokra.

Pro:

  • Eredeti történetet kibővítő küldetések;
  • üdítő légi csaták;
  • néhány hangzatos újdonság…

Kontra:

  • …az unalomig ismert játékmenetben;
  • továbbra sincs online többjátékos lehetőség;

80

Rage23

Azóta történt

Előzmények