LEGO Marvel Super Heroes – Teszt

Bevált elemekből építenek újat

Ahogy a LEGO különleges az építőjátékok között, népes rajongótáborral, amelyben minden korosztály képviselteti magát, úgy a Travellers’s Tales fejlesztette LEGO videojátékok is a játékosok igen széles körének nyújtanak szórakozást. Már első LEGO játékuk, az akkor még létező Lucas Arts-nak fejlesztett LEGO Star Wars: The Video Game is komoly sikernek bizonyult. A megjelenés évében (2005) tizedik helyezett volt a PS2 játékok eladási toplistáján, és a minden akkor népszerű konzolra, PC-re, valamint Mac-re is kiadott játékból több mint három millió példányt értékesítettek. – Ez a darabszám, mai szemmel talán nem is tűnik olyan hatalmasnak, de a 2005-ben abszolút best-seller Madden NFL 06 is „csak” a dupláját produkálta.

Első LEGO játékuk népszerűségéből igazi sikersorozatot kovácsoltak a Traveller’s Tales fejlesztői. A LEGO Marvel Super Heroes megjelenéséig eltelt nyolc év alatt, nagy-konzolokra és PC-re kiadott játékok közül csupán egyetlen volt, ami a tesztek pontszámainak összesítését nézve 70 százalék alatti értékelés kapott. Ezt az eredményt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy 18 LEGO címet hoztak ki ezen idő alatt, ami átlagosan évente két játékot jelent. Valamit nagyon jól kell csinálniuk a fejlesztőknek, hogy ilyen játéközön mellett se unjanak rá a franchise-ra a játékosok.

Még csak titkosnak sem nevezhetjük azt a receptet, ami sikereik alapja. Épp úgy, mint egy jó étteremben, minőségi alapanyagból, a fő összetevőket harmonikus kombinációba rendezve és gazdagon fűszerezve tálalják fel. Az alapokat már a kezdetektől népszerű mozifilm, vagy mint a LEGO Marvel Super Heroes esetében is, a sikeres film alapjául szolgáló szélesebb univerzum szolgáltatja. A hozzávalói, az akció, az ügyességi és könnyen átlátható logikai feladatok. Legfontosabb fűszerük pedig a humor, hiszen nehéz lenne komolyan venni az egyforma LEGO figurákon csupán néhány jellegzetes vonásukkal felismerhetővé tett és ettől alapvetően karikatúra jelleget kapó szereplőket.

Igaz a választék koránt sem olyan változatos, mint egy elegáns étteremben, a TT LEGO konyhájában nem nagyon készül más, csak frissensült és köret. Vagyis egy-két kivételtől eltekintve (pl: LEGO Rockband) az akció-platform kategóriába tartozó játékokat kapunk, de ezt is várjuk a stílusok közötti csapongás helyett. Igaz, ezzel nem minden játékos ért egyet, s akiket nem ragad magával a TT féle LEGO címek hangulata, azok a fejlődést hiányolják, és futószalagos gyártást emlegetnek.

Az elmarasztaló véleménynek ugyan van némi valóság alapja, de a Traveller’s Tale LEGO játékai azonban, igenis mutatnak fejlődést. Az tény, hogy nem cserélik le az engine-t minden egyes játékra, de lehetne még bőven címeket sorolni (az A+ ligából is) ahol szintén hosszú évekig nem változik a motor. A generációváltásoknál pedig nem csak a grafika minőségén javítgatnak a fejlesztők, bár ebben a tekintetben egyébként is jóval kisebb kihívás áll egy szabályos mértani formákból álló, fényes műanyag szereplőket felvonultató, mint az emberi karakterekre alapozott játékok előtt. A motor fejlődése mind több részlet megjelenítésében és – ha a jelenet megkívánja – figurák tömkelegének egyidejű kezelésében is tetten érhető. A LEGO Batman 2: Super Heros megjelenésekor pedig igen jelentős előrelépést tettek a TT fejlesztői. A korábban néma, – de arcvonásaikkal és mozgásukkal sok mindent kifejezni képes – figurák szinkronhangot kaptak a 2012-ben kiadott játékban. Annak köszönhetően, hogy nem csak pantomimmel adhatják elő mondandójukat a szereplők, a játéktörténet összetettebbé vált, és persze verbális humor-bonbonokat is ízlelgethetünk az eddig sem szomorú átvezető animációkban.

Természetesen a LEGO Marvel Super Heroes is erre a motorra épült, aminek játékélmény szempontjából – sokunk számára – még a dumáló karaktereknél is fontosabb képessége, hogy sandbox környezet ad a játéknak. Míg korábban „csak” a történetben szerepet játszó helyszínek bejárására, – és oda később más karakterekkel való visszatérésre – volt módja a játékosnak, addig a szabadon bejárható környezetben mindenféle mellék küldetések végrehajtásával is múlathatja az időt. Ez persze nem csak a játék szavatosságát növeli meg nagyságrendekkel, de további mókára is remek alkalmat ad a fejlesztőknek, akiknek agyament ötletei jó pár humoros feladatban is formát öltenek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények