Kipróbáltuk a PlayStation Classicot

Elsők közt próbálhattuk ki a Sony új retrokonzoljának mind a 20 játékát, és bár a hiányosságok kézzelfoghatók, az élmény ma is magával ragadó.

Nem alapos teszt, egyszerű élménybeszámoló következik most. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a december 3-i premier (ami egyébként kerek 24-edik évfordulója lesz az eredeti gépnek) előtt kaptunk lehetőséget a PlayStation Classic kipróbálására. A Sony is felült arra a retro-konzol vonalra, amit a Nintendo már a NES és SNES gépek kapcsán korábban már megtett. Egy harmincpárezer forintos kütyüről beszélünk, ami külsőre az eredeti Fat gép kicsinyített mása, bármilyen HDMI-s megjelenítővel összeköthető, és kontrollere megszólalásig hasonlít az eredeti (sajnos analóg karok nélküli) világosszürke karra.


[+]

Nyilván nem nehéz kitalálni, hogy a játéklista is az első generációs PlayStation ismertebb címeinek egy részét öleli fel, egész pontosan 20 darabot: Battle Arena Toshinden, Cool Boarders 2, Destruction Derby, Final Fantasy 7, Grand Theft Auto, Intelligent Qube, Jumping Flash, Metal Gear Solid, Mr Driller, Oddworld: Abe’s Oddysee, Rayman, Resident Evil Director’s Cut, Revelations: Persona, Ridge Racer Type 4, Super Puzzle Fighter 2 Turbo, Syphon Filter, Tekken 3, Tom Clancy’s Rainbow Six, Twisted Metal, Wild Arm.

Ez egészen kövér listának hangzik így első olvasatra, és nyilván ezekkel is rengeteg játékóra tölthető el, de mi rendkívül hiányoltuk a Gran Turismókat, a Toca 2-t, a Spider-Mant, a The Legend of Dragont, a Spyrót, a Vagrant Story-t, a Tomb Raider-szériát, a Crash Bandicootot, a Tony Hawk's Pro Skatert, és még nagyon sokáig lehetne sorolni a hiányzók listáját, amiket jó eséllyel nem csak mi fogunk hiányolni, hiszen nem véletlenül került többségük annak idején a legtöbbet eladott PS-játékok top 30-as listájára.


[+]

A mai hardvereken ilyen játékokat emulálni nyilvánvalóan könnyű feladat, még egy belépőkategóriás okostelefonnal is ágyúval verébre-kategória, így a teljesítménnyel semmilyen szinten nem lehet(ne) baj, persze az autentikus élmény érdekében elég hosszúak a töltési idők, és sajnos egy-egy akadás is becsúszik, főleg a Ridge Racer multiplayerénél éreztük azt, hogy ez már inkább idegesítő, mintsem vidáman, múltba révedően autentikus.


[+]

Az irányítást egyébként elég jól modellezték, noha furcsa volt visszaszokni arra a metódusra, ami annak idején természetes volt, autós játékban X-szel gyorsítani és négyzettel lassítani volt igazán idegen, de a split screen többjátékos mód sok mindenért kárpótol. Kellemes fejfájást lehet összegyűjteni némi eredeti Grand Theft Autózás után a sajátos dinamikája miatt, viszont újra megtaláltuk a hídon ugratás lehetőségét, és első küldetésként rendőrséget robbantani sem volt mindennapi élmény a felülnézetes alkotással.


[+]

A 36 000 forint körüli végfelhasználói ár jóval magasabb, mint amit a Nintendo kér a hasonló termékeiért, összességében azt állapítottuk meg, hogy vagy ugyanezt a csomagot kéne jóval olcsóbban adni, vagy ugyanennyiért, de egy top40-es játékpakkal árulni, hogy igazán ajánlható termék legyen. A retro-feeling kétségtelenül megvan, viszont a helyenként 720p-re felskálázott, de egyébként 480p-s felbontáson történő megjelenítés a mai megjelenítőkön már elég bénán néz ki, és sok olyan emulátor létezik, ami ennél szebb megjelenítéssel hozza az ugyanúgy régies képi világot. Kellemesen használható a kontroller, és egy eredeti PS1 mellett nyilvánvalóan jól tud kinézni ez az apróság, egy pillanatig sem kételkedünk abban, hogy sikeres is lesz a piacon, viszont reménykedünk benne, hogy valamilyen formában bővülni fog a játékkínálat.

szentkuti11

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Előzmények

  • PlayStation Classic - Íme a játékok listája

    A Sony leleplezte végül a konzolra telepített programokat, amelyek között olyan klasszikusos vannak, mint a Metal Gear Solid vagy a Resident Evil Director’s Cut.