Hirdetés

Kickstarter szubjektív - 14.05.

Sikerek,

Rovatunk célja továbbra sem a közösségi finanszírozás értelmének, működőképességének vagy hasznosságának indoklása illetve megkérdőjelezése. A játékosként érdekesnek, hiánypótlónak vagy épp teljesen értelmetlennek, de ettől még roppan csábítónak látszó fejlesztések és termékek kampányai közül néhányat kiválasztva felvessük azokat a kérdéseket, amik dönthetnek siker és bukás között.

Hirdetés

Mirobot

Szerény, csupán 5000 angol fontos célkitűzését alaposan túlteljesítette a házilag összeállítható, programozható robot prototípusának véglegesítésére és a gyártás beindításának finanszírozására indított kampány. A lezárás előtti napokban már az elvárt összeg közel ötszörösére rúgó támogatás valószínűleg be is fogja teljesíteni célját és eljutnak a támogatókhoz az 50 fontos szerelőkészletek illetve a 60 fontos támogatásért járó összeszerelt robotok.

Azt pedig, hogy ezen túl is sikeres lesz-e a videó tanulsága szerint akár kisiskolások által is összeforrasztható elektronikából és egyszerű mechanikus alkatrészekből összeállítható robot leginkább azon múlik, hogy kialakul-e olyan erőteljes fejlesztői közösség, mint amilyen mondjuk a Rapsberry Pi mögött áll.

A Mirobotnak fejleszthetőség szempontjából ugyanis igen komoly, és ráadásul a piacra igen alaposan bevezetett ellenféllel kell versenyre kelnie. A LEGO Mindstorms készleteiből olyan speciális robotokat is összeraktak már, a rendelkezésre álló különféle érzékelőknek és bizonyítottan jól programozható rendszerének köszönhetően, amik bűvöskockát raknak ki, vagy képes az űrállomáson a súlytalanságban maguktól manőverezni. A Mirobot alapkiépítésben – igaz hogy nagyjából ötöd annyi pénzért, mint egy Mindstorms alapkészlet – csupán egy tollal képes vonalat húzni egy papíron gurulva.

CleverPet

Félreértések elkerülése végett: Szeretem a kutyákat. Többek között azért sem tartok kutyát, mert nem vagyok biztos benne, hogy mindig és könnyedén tudnék annyi időt és akkor tölteni vele, amire szüksége lenne ahhoz, hogy jól érezze magát. Mert egy kutyával törődni kell, mégpedig a gazdájának. Ezért kicsit ledöbbentett a san diegoi, magát állatbarátok csapataként aposztrofáló cég kickstarter.com oldalon futtatott kampánya, amiben egy kutyáknak szánt „oktató-konzol” gyártására kérnek támogatást. Azonban úgy tűnik, hogy bőséggel akadnak kutyatartók, akik nem így gondolják és lejárata előtt, több mint egy héttel a kitűzött százezer dolláros összeg közel másfélszeresével támogatták az automatizált kutyakiképző berendezést.

Gyakorlatilag egy jutalomfalatka adagoló berendezést kínálnak 200 dolláros végleges áron, amin három színes fénnyel megvilágítható gomb és belsejében hangos utasításokat megszólaltató modul is helyet kapott. Tervezői állítása szerint a különböző beállításokkal képes növelni a kutya intelligenciáját miközben különféle „játékokkal” szórakoztatja.

Mondjuk, én inkább a pavlovi reflexre építő kiképzésnek nevezném, hogy arra oktatja (az egyébként részben színvak) kutyákat, hogy a két egyforma színű gomb helyett a harmadik, eltérőt megnyomva juthat jutifalthoz. Vagy éppen a hangosan kimondott színt kell megtalálnia a három lehetőségből, hogy hozzájusson a csemegéhez. Szerintem, aki nem biztos abban, hogy minden nap tud és akar is időt szánni a kutyájának kiképzésére és a vele való játékra, az inkább ne tartson kutyát.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Divinity: Original Sin teszt

    A Divinity: Original Sin olyan szintű vegytiszta szórakozás, amelyre a szerepjátékok között nemhogy az elmúlt évtizedben, de talán még sohasem volt példa.

  • Befejeződött az Oculus Rift felvásárlása

    Komoly médiahisztit eredményezett pár hónapja a hír, hogy a Facebook felvásárolja az Oculus Riftet. Az üzlet ma befejeződött, nincs visszaút.

  • Kickstarter figyelő: 32. hét

    Mostantól rendszeresn jelentkező rovatunkban érdekesnek ígérkező kickstarteres projektek nyomába indulunk és már sikeres kampányok nyomába eredünk.

Előzmények