Hirdetés

Kickstarter szubjektív - 14.04.

Hirdetés

Lelkesítő találmányok

Néhány éve jelentek meg és számos sikeresen megfinanszírozott projecttel be is bizonyították hatékonyságukat a crowdfounding portálok. Ahol az ötletgazdának nem öltönyös pénzügyi szakembereknek kell bizonygatniuk elképzelésük és üzleti tervük életképességét. Nem egyetlen befektetőtől remélve a fejlesztéshez, gyártás előkészítéséhez egyszóval a piacra lépéshez szükséges alaptőkét, hanem szó szerint a világ nyilvánossága elé tárva apránként (ám esetleg a minimum szükségesnek többszörösét) gyűjthetik be a reménybeli termékkel szimpatizáló magánszemélyektől.

Játékosként sem lehet figyelmen kívül hagyni a finanszírozási portálokat, és nem is csak azért, mert a „játékok” szekcióban elég sok független fejlesztő és néha igen érdekes projekthez kér támogatást, néha meglepően alacsony összegű hozzájárulásért a majdan elkészülő játékot ígérve. Több olyan játék és játékosoknak szánt kütyü került már piacra, vagy jutott el legalább a széles körű tesztfázisig, ami ilyen portál kampányaként kezdte pályafutását. A sikert előre megjósolni azonban még az adakozók száma alapján sem lehet biztosan (mint az Ouya esete is mutatja), sőt arra is van esély, hogy a legizgalmasabb fejlesztések az iparág valamely szereplőjénél vagy egy roppant tőkeerős befektetőnél kössenek ki, mint pl. az Oculus Rift.

Új rovatunkkal nem egy-egy finanszírozási kampány támogatása a célunk, hanem, hogy teljesen szubjektív alapon kiválasztva érdekesnek tűnő, befutni látszó vagy épp teljesen elvetélt terveket mutassunk be a Gamepod közösségének. Még csak a futurulógus szerepében sem akarok tetszelegni, így a bemutatott projektekről írt szubjektív véleményt mindenki bátran tekintse vitaindítónak és saját álláspontját ossza meg a fórumban.

ThumbTrack - Egérgyűrű

A húsvét hétfőig, vagyis 2014. április. 21-ig az Indiegogo portálon futó kampány sikerrel zárult. Ráadásul, az 500 dolláros célkitűzés és az eléggé véglegesnek tűnő terméket bemutató videó és galéria alátámasztja azt az állítást, hogy nem a fejlesztésre, hanem a gyártás beindítására gyűjtöttek tőkét a végül 281 támogatótól, mindösszesen 31 667 dollár értékben. Ennek megfelelően a jelképesnek szánt 5 dolláros támogató-hozzájárulás mellett, 2014 decemberére egy vagy több ThumbTrack kiszállítását ígérő támogatói csomagokat kínáltak azoknak, akik legalább 99 dollár erejéig hozzájárultak a kampány sikeréhez.

Igaz, a leginkább egy széles gyűrűre emlékeztető, ujjra húzható kurzorvezérlőt nem játékokhoz optimalizálták, így felhasználójának egy FPS-ben kb. annyi esélye lenne, mint a második világháborúban a huszárok lovasrohamának a tankok ellen.. Ellenben a viselhető számítástechnika egyik problémás területére ad nem csak ötletes, de egyúttal igen elegáns megoldást ez az egeret – gördítősávjának köszönhetően teljes mértékben – helyettesíteni képes techno-bizsu. A kis méretű, Li-on akkumulátorral táplált eszközről azt állítják, 15 órán át működőképes lesz, igaz, a „napi használat” elég ködös definíció, bár a két órás töltési idő már teljesen egyértelmű adat. Kitalálói nem csak Windows, de OSX és Linux meghajtó programot is ígérnek a ThumbTrack mellé.

Az viszont már fogós kérdés, mire is tudnám használni ezt a gyűrűt, aminek megszerzésére nehezen leküzdhető vágyat érzek. Mert az, amit az ötletgazda elsődleges felhasználási területként ajánl, vagyis az irodai munka meggyorsítása, többek közt azzal, hogy az egér után nyúló mozdulatot meg lehet spórolni, annyira azért nem tűnik jó érvelésnek. Abban viszont látnék némi fantáziát, hogy az otthoni kanapén ülve a ThumbTrak segítségével kezeljem a TV-re kötött HTPC médialejátszóját és böngészőjét. Amire viszont szintén örömmel használnám, ám a saját android driver hiányában nem biztos, hogy könnyen megoldható, az a kocsiban navigációra és zenejátszóként is használt tablet kezelése. Pedig még csak a kormányról sem kéne levenni a kezemet, ha az érintőképernyő helyett az egérgyűrűvel noszogatnám a tableten futó alkalmazásokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Kickstarter figyelő: 32. hét

    Mostantól rendszeresn jelentkező rovatunkban érdekesnek ígérkező kickstarteres projektek nyomába indulunk és már sikeres kampányok nyomába eredünk.