Ingyenes Mobil Java játékok

Mobiltelefont mindenki hord magával, van, aki többet is. Vizsgáljuk meg, hogy milyen ingyenes, szórakozási lehetőségeket biztosít számunkra a telefonunk.

Előszőr néhány szót ejtenék az értékelési módszeremről.
Nem fogok pontozni, hiszen eleve olyan játékokat választottam ki, melyek véleményem szerint magasabb minőséget képviselnek, elsősorban az általuk nyújtott játékélmény miatt. De mindenképpen leírom minden játékról a véleményem, a következő területeken: grafika, kezelhetőség, negatívumok és játékélmény. Fontos szempont volt az ingyenesség is, tehát nem kerülhetett be demo, trial, adware, sőt olyan verzió sem, melyet a mobilon keresztűl, wapon kell regisztrálni (sajnos rengeteg az adware játék, mely indulásnál reklámokat tölt le a mobilunkra).

Csapjunk a lecsóba!

A cikkben használt screenshotokhoz 2 különböző emulátort használtam. A MIDP2EXE a java programokat egy futtatható, EXE álománnyá konvertálja (szükséges hozzá, a weboldalán megtalálható runtime library, és ha lehet, mindig adjunk meg JAD file-t is!), a Nokia S40 emulátorával (Series 40 5th Edition Feature Pack 1) pedig betölthetjük a futtatható állományokat egy virtuális mobilba.

Hirdetés

Pipes

Sokáig ez a játék volt nekem a nonplusultra. Lényege, hogy egy összefüggő csővezetéket kell építenünk úgy, hogy a már előre legenerált, és a táblán fix helyen levő csődarabokat a megfelelő irányba kell forgatnunk. Elsőre bonyolultnak tűnik, főleg nagyobb táblát választva, de ha rájövünk a helyes taktikára, könnyen megoldhatunk bármekkora méretű táblákat is. Az elöbbiekből már kiderült, hogy a játéktér mérete változtatható, melyet automatikusan lekicsinyít, hogy az egészet láthassuk. De ez sem elég, akár a zoomot is bekapcsolhatjuk.

Grafika: funkciójában tökéletesen megfelel, nem érzem szükségét szebb grafikának, ráadásul bármekkora felbontású kijelzőn játszható (128x128, 128x160, 176x208 és 240x320-on próbáltam)
Kezelhetőség: egy kézzel, a metrón fogódzkozva is tökéletesen játszható
Negatívumok: könnyű rájönni a helyes taktikára
Játékélmény: teljesen megfelelő, bármikor elővehetjük ha van 1-2 percünk, sőt elmenti az aktális állást, amikor kilépünk. Nagyon addiktív, kihagyhatatlan játék!

Pipes

JawBreaker

Egy igazi klasszikus, a széles körben kedvelt SameGame alapjaira épül. Mit épül, gyakorlatilag ugyanarról a játékról van szó, kicsit feltupírozott köntösben. Sőt, ez a változat - a mellett, hogy ingyenes - még 3 extra játékmódot is kínál. A játék célja, hogy a képernyőről eltüntessük az összes színű golyót úgy, hogy kijelöljük az egymással szomszédos azonos színűeket. Ilyenkor ezek eltűnnek, a felettük levők meg lejjebb esnek. De nem olyan könnyű mindent eltüntetni, mint ahogy hangzik, hiszen csak azokat a golyókat tüntethetjük el, melyekhez vízszintesen vagy függőlegesen csatlakozik azonos színű. Az extra játékmódok még érdekesebbé teszik az eredetinél.

Grafika: szép, sőt nincs is szükség szebbre
Kezelhetőség: csakúgy mint az előbb, egy kézzel is tökéletesen és kényelmesen kezelhető
Negatívumok: csak 240x320 és 176x220-as kijelzőkön működik
Játékélmény: abbahagyhatatlan, addiktív, egyfajta "csak még egy játék" feeling

JawBreaker

Peli

SameGame reloaded. Igen, újabb SameGame klónnal van dolgunk. Az egyetlen ok, hogy ide bekerült, egy aprónak tűnő - de nagy különbséget tevő újítás, a nehézségi szint, mely minden pályán egyre fokozódik. Az elsőben még csak 2 színnel, a továbbiakban szintenként egyel többel kell megküzdenünk. 3 életünk van, tehát ha nem tudunk egy pályán mindent eltüntetni, még kétszer újrakezdhetjük azt. A grafika sokkal egyszerűbb, kissebb a program mérete, és ezért szinte minden mobilon elfut.

Grafika: funkcionális, nincs szükség szebbre, bármekkora kijelzőn működik
Kezelhetőség: egyszerű, teljesen megfelelő
Negatívumok: könnyű megúnni, a változatosság (egyre nehezedő szintek) egyben túl nehézzé, sőt lehetetlenné is teszi egy idő után
Játékélmény: nagyon jó, bár a nehezedő szintek miatt elmarad a JawBreakertől

Peli

BoulderDashME

Van aki nem ismeri a Boulder Dash-t? Számomra feledhetetlen órákat nyújtott annak idején Commodore 64-en.
Nos, itt a C64 remake a mobilunkra. A készítő egy az egyben átmásolta az eredeti grafikát, így igazi, nosztalgikus élményt nyújtva. Ne tévesszük össze a hivatalos, fizetős. First Star J2ME remakekel, melynek második része is készült. Ha valaki PC-s klónra vágyik, ezen az oldalon rengeteget talál. Figyelem! A játékban a Suprise! menüpont nálam hibát okoz, ami kiléptet a játékból. Továbbá, a Change Charset menüponttal lehet átváltani a Space kinézetre.

Grafika: már mobilon is elavultnak számít, de hát kit érdekel, ha úgy néz ki mint C64-en? :-)
Kezelhetőség: meglepően jól kezelhető ez a fajta játékstílus is (mellesleg rengeteg sikeres, fizetős mobiljáték épül a Boulder Dash alapjaira)
Negatívumok: vannak egyáltalán?
Játékélmény: tökéletes :-)

BoulderDashME

Dweller (Dungeon Dweller)

Roguelike. Be kell mutatnom valakinek? Egy újabb klasszikus, ma már játékstílusról van szó, a méltán népszerű Rogue egyik klónjáról. Talán ezt a játékot nevezhetjük minden számítógépes szerepjátékok ősének, mely 1980-ban(!) jelent meg. A klónok közös jellemzője a rengeteg dungeon (bár van amelyik szabadban játszódik), és a rengeteg ellenfél. Természetesen fejlődünk is benne, és leginkább egy körökre osztott Diablohoz hasonlítanám a játékmenetet.
Ha valaki meg akar ismerkedni ezzel a stílussal, rengeteg freeware klónt talál ezen az oldalon. A játék érdekessége még, hogy az első verzió kizárólag ASCII karakterekből épült fel, sőt, a legtöbb klón ma is játszható ASCII grafikával, hiszen az igazi Rogue fanatikusok kizárólag így játszák ezeket a játékokat.
Ha bárki ismer egyéb, ingyenes, mobilos Rogue klónt, kérem jelezze egy hozzászólásban.

Grafika: funkcionálisan egyszerű, sőt van ASCII grafikás verziója is (középső screenshot). Egyetlen hátránya, hogy nagy felbontású kijelzőkön már túl kicsik a karakterek (de meg lehet szokni). Bármilyen felbontású kijelzőn fut.
Kezelhetőség: Jó, bár az első indításnál bele lehet zavarodni az irányítógombok beállításába (rögtön 2 gombot is meg kell adni minden funkciónak, célszerű ugyanazt megadni, mivel nincs túl sok gomb a mobilokon). Mivel körökre osztott, elég egy kéz is hozzá.
Negatívumok: igazán nincs, teljesen hozza a Roguelike játékok feelingjét
Játékélmény: nem igazán lehetne javítani rajta, hiszen tökéletes Roguelike

Dungeon Dweller

lotec Sokoban

Nos, régebben csak az ötletes játékok voltak igazán sikeresek, ezek egyike volt a Sokoban. Az eredeti változat még 1982-ben jelent meg, és a lényegye, hogy ládákat egy szűkös játéktérben, a megfelelő helyre kell tologatnunk. Egyszerűen hangzik, de valójában sokat kell e miatt gondolkodnunk, hogy ne zárjuk el az utat a többi ládával, valamint ne toljuk olyan helyre azokat, ahonnan már nem tudjuk kipiszkálni. Ha nem ismerted ezt a játékot, de szeretsz gondolkodni, muszáj kipróbálnod! Ez a klón összesen 640 pályát tartalmaz.

Grafika: egyszerű, lehet nagyítani is a nagyfelbontású kijelzőkön, sőt, ha egy pálya nem fér be a kijelzőbe, összenyomja. Bármilyen felbontáson fut.
Kezelhetőség: teljesen megfelelő, a szokásos egykezes
Negatívumok: az egyetlen talán, hogy néha túl sokat kell egy-egy pályán gondolkodni (de ugyanez igaz az eredeti játékra is)
Játékélmény: nagyon jó, retró feeling

Devil's Fat Incubation

Egyszerű, könnyen kezelhető, platform játék. Ráadásul ingyenes, ami nagy szó, hiszen rengeteg fizetős platformjáték nehezen kezelhető. Szerencsére a Devil's Fat nem ezek közé tartozik. Bár a játék kér egy regisztrációs kódot az első indítás után (kiír egy kódot, melyet meg kell adnunk a regisztrációs oldalon), de ezt ingyenesen kérhetünk a készítők weboldalán, tehát nem kell mobilos wap elérés hozzá. A játékélmény nem rossz, sőt kapkodnunk sem kell, bármikor megpihenhetünk akár játék közben is. A szokottnál magasabbra úgy tudunk az általunk irányított lénnyel ugrani, hogy előtte lenyomjuk a lefele gombot (leguggolunk), aztán fel.

Grafika: szép, egy ilyen stílusú platformjátéknak teljesen megfelel, sőt bármilyen méretű kijelzőn fut
Kezelhetőség: platformhoz képest meglepően jó, bár egy kézzel már kényelmetlen lehet
Negatívumok: kicsit unalmassá válhat, hiszen nem az a Sonic stílusú eksönjáték
Játékélmény: megfelelő

DagazEhwaz

Arkanoid. Emlékszünk még? Talán minden idők legismertebb falbontó játékáról van szó, bár az eredeti az 1976-os BreakOut volt. És itt egy ingyenes, mobilos klónja, a DagazEhwaz. Sokat nem lehet róla elmondani, talán csak azt, hogy ingyenességéhez képest (sok más klónjával ellentétben) jól kezelhető, és megfelelő játékélményt nyújt.

Grafika: funkcionális, bár lehetne szebb is, bármilyen méretű kijelzőn fut
Kezelhetőség: teljesen megfelelő, de kell két kéz ehhez a játékstílushoz
Negatívumok: nem igazán vannak negatívumai, ingyenességéhez képest jó játék
Játékélmény: jó, bár lehetne egy kicsit változatosabb

DagazEhwaz

DredBrick

Újabb Arkanoid klón, ezúttal némileg akciódúsabb. Ezt a változatot is érdemes kipróbálni, valószínűleg jobban a képernyő elé (vagy inkább mobil elé) köt, mint az előző változat. Grafikailag is némi előrelépést mutat.

Grafika: nem rossz, bár számomra túl amatőrnek tűnik, nincs információm arról, hogy milyen kijelzőkön fut
Kezelhetőség: teljesen jó, csakúgy, mint az előzőnél, kétkezes
Negatívumok: a grafikán kívűl nem igazán van, persze ez is relatív
Játékélmény: jobb mint az előző, kötelező kipróbálni

DredBrick

XtremeBlocks

Újabb falbontó, ezúttal - ígérem - az utolsó. Hiába, nagyon szeretem ezt a játékstílust, és ez a három klón jól sikerült. Mindhárom közül ennek a legszebb a grafikája, és ugyanaz a csapat készítette, mint a már korábban taglalt Devil's Fat Incubation-t. Ugyancsak ingyenes regisztrációt igényel.

Grafika: a legszebb az eddigi, általam talált ingyenes Arkanoid klónok közül, már-már profinak mondható, sőt, bármilyen méretű kijelzőn fut
Kezelhetőség: nincs benne kifogásolnivaló, a játékstílusnak megfelelően kétkezes
Negatívumok: nem találtam (hé emberek, ingyenes! :-)
Játékélmény: feledhetetlen, kötelező darab

XtremeBlocks

5ud0ku

Sudoku, az egyre népszerűbb rejtvényjáték klónja. Ez a változat generálja a rejtvényt, ezért - elvileg - soha nem lehet megunni. Több nehézségi fokozat közül választhatunk, sőt, még magyarul is tud (nem mintha szükség lenne rá. A játék lényege, hogy egy 9x9-es mezőt feltöltsünk egyjegyű számokkal. A szabály az, hogy minden sorban és oszlopban, minden szám csak egyszer szerepelhet, sőt, ugyanez vonatkozik minden 3x3-as mezőre is. Természetesen - nehézségi foktól függően - néhány szám előre meg van adva. Kötelező darab a logikai játékok kedvelőinek!

Grafika: rejtvényként nincs értelme grafikáról beszélni
Kezelhetőség: egykézzel is kitűnően kezelhető, ráadásul még PDA-n is működik, sőt ha minden igaz, bármekkor kijelzőn
Negatívumok: ha nem szeretsz gondolodni, nem a te játékod
Játékélmény: maga a játékstílus abbahagyhatatlan

5ud0ku

Sudoku+

Újabb klón, ezúttal egy fizetős játék, ingyenes változata. Egydüli különbség, hogy csak a két legkönnyebb nehézségi fok játszható, de még a legkönnyebb sem feltétlen könnyű. Érdemes kipróbálni, nagyon jól sikerült darab, ráadásul négyfajta játékmódot ismer (Normal, Symmetric, Hyper X, Hyper 4).
Van még egy elég jó, nyílt forráskódú klón M-SuDoKu néven.

Grafika: rejtvényként nincs értelme grafikáról beszélni
Kezelhetőség: egykézzel is kitűnően kezelhető, elvileg bármilyen kijelzőn fut
Negatívumok: ugyancsak nem a te játékod, ha nem szeretsz gondolkodni
Játékélmény: maga a játékstílus abbahagyhatatlan

Sudoku+

Space Ballistics

Nos, egy nagyszerű ötletre épülő játékot tarthatunk a kezeinkben. Az űrben 2 ellenséges űrhajó néz farkasszemet egymással, és gyakorlatilag csak annyi a feladatunk, hogy eltaláljuk az ellenfelünket, mielőbb ő talál el minket. Mozogni nem lehet, a lövés irányát és erősségét lehet beállítani. De ez még nem minden, ugyanis az űrben található néhány égitest (itt 1-3), mely maga felé vonzza a lövedékünket, tehát nagy eséllyel nem elég egyszer próbálkoznunk. Ez egy olyan játék, melyet kötelező kipróbálni! Az ötlet maga fantasztikus, bár nem ezen játék készítője találta ki, a Gravity Wars Amiga játékra épül.
Figyelem! A belinkelét weboldal sajnos nagyon rosszul van felépítve, ezért ha nem találjuk a játékot, válasszuk a Generic Java MIDP 2.0/CLDC 1.1 mobiltípust, hogy biztosan megtaláljuk a Games listában.

Grafika: egyszerű, funkcionális, nincs szükség jobbra, bármekkora kijelzőn működik
Kezelhetőség: kezelhetősége egyszerű egy kézzel is, bár jobb ha figyelmünkben tartjuk, hogy a kijelzők alacsony felbontásai miatt nem mindig látszik, ha állítunk a szögön vagy az erősségen
Negatívumok: túl gyorsan van vége egy játéknak, jó lenne valami kampányszerűség. továbbá nem ártana kijelezni az épp aktuális szöget és erősséget
Játékélmény: nagyon jó és egyedi játék

SpaceBallistics

Hexagon

Végre egy ingyenes, stratégiai, táblás játék. Ráadásul ez a változat még tetszetős grafikával is rendelkezik. Két játékos van a táblán, a méhek és a hangyák képében. Lényege, hogy amint egy (vagy több) ellenség mellé lépünk, rögtön átváltoznak a mi bábuinkká. Egyszerűen hangzik, de ez a játék nagyon jó AI-val rendelkezik, még a legkönnyebb fokozatban is muszáj gondolkodni az elveréséhez. Három nehézségi fokozat van, de játszhatunk akár a barátunk ellen is, sőt több tábla közül is választhatunk. Ismét egy kötelező darab!
Ha valaki ismer ingyenes, stratégiai mobiljátékokat, kérem jelezze egy hozzászólásban!

Grafika: a grafika szép, ha minden igaz minimum 178x208-as kijelző kell hozzá
Kezelhetőség: kezelhetősége egyszerű, akár egy kézzel is
Negatívumok: negatívum csak az lehet, hogy muszáj benne gondolkodni
Játékélmény: nagyon jó stratégiai játék

Hexagon

FlowerShower

Újabb klón, ezúttal a Bejeweled játéké. A játék maga nagyon jó és ötletes, inkább megfigyelőkészség kell hozzá, mint logika. Lényege, hogy egy tábla fel van töltve drágakövekkel (itt virágokkal), és a különböző színűeket úgy kell cserélgetnünk, hogy 3 egyforma vízszintesen vagy függőlegesen egymás mellé kerüljön, ez esetben ezek eltűnnek, majd a többi lefelé esik az üres területre, és fentről feltöltődik a játéktér. Akkor van vége, ha már nem tudunk kettőt megcserélni úgy, hogy 3 egyforma egymás mellé kerüljön. Ez a változat elvileg adware, de nekem még soha nem akart letölteni semmit a mobilra.
Ha valaki ismer jó, ingyenes Bejeweled klónt, kérem jelezze!

Grafika: a grafika szép, bár szerintem lehetne némileg szebb is, ha minden igaz csak nagyobb felbontású kijelzőkön fut
Kezelhetőség: kezelhetősége egyszerű, akár egy kézzel is, bár nekem egy kicsit lassúnak tűnik a játékmenet
Negatívumok: az említett lassúság, bár még az elviselhetőség határán van
Játékélmény: az ember többször is előveszi, egyfajta addikciót okoz

FlowerShower

Roto2

Egy újabb ötletes, egyszerű de nagyszerű játékot tarthatunk a kezeinkben. Egy síkidomot kell a képernyőn navigálnunk, melynek csúcsai 2 különböző színnel vannak megfestve. A képernyőn találunk pont ezekkel a színekkel festett síkidomokat, melyeket a mi idomunkkal kell eltüntetnünk időre úgy, hogy a megfelelő színű csúcspontok mind beleessenek az eltüntetendő síkidom területére. Van gravitáció, és úgy tudjuk megforgatni az általunk irányított idomot, ha nekivezéreljük a pálya szélének. Bonyolultnak hangzik, de valójában egyszerű és zseniális!

Grafika: a grafika a stílusnak megfelelő, vektoros
Kezelhetőség: kezelhetősége egyszerű, egy kézzel sem okoz problémát
Negatívumok: nem találtam
Játékélmény: addiktív játék!

Roto2

Nos, remélem, mindenkinek sikerül némi örömet okoznom ezekkel a bemutatókkal. A cikkben előforduló hibákat az észrevételek alapján javítom.