Heti retro bemutató: Blood

Vérkép

Noha a játék természetesen sprite-okat használ, ma is igen stílusosan néz ki – és ez nagyrészt köszönhető Kevin Kilstromnak, aki a látványvilágot kézzel készített műanyag-modellekkel alapozta meg. A modelleket aztán egy házilagos blue-screen és egy videokamera segítségével digitalizálták, amit követett az animálás fáradtságos feladata. Az ellenfelek nagy része ennek köszönhetően kellemesen horrorisztikus lett, az 1990-es évek tömeggyártott Zs-kategóriás szörnyfilmjeinek stílusában megalkotva. A baltás zombik, tüzet lehelő pokolkutyák, a reanimált vízköpők és hasonló lények közül is kiemelkednek a Phantasm-ok, a szellemek, akik csak támadás közben lépnek át teljesen a mi dimenziónkba, és csak e pillanatokban sebezhetők. A legemlékezetesebb ellenfelek azonban mindenképp a kultisták, a barna köpenyt viselő, majdnem-latin nyelven üvöltöző Tchernobog-rajongók.

Blood retro PC 1997
Caleb modellje Kevin Kilstrom műhelyében, még a szkennelés előtt

A játék sztorimódja igen kielégítő volt, de természetesen FPS már ekkor sem jelenhetett meg multiplayer-lehetőségek nélkül. A BloodBath névre keresztelt mészárszék a kampánytól teljesen különálló pályákra vezette legfeljebb nyolc játékosát, méghozzá micsoda pályákra! A Click! nevét a tömegesen felszedhető gyalogsági aknák adták, a Fun With Heads egy focipályára helyezte az akciót (és igen, a zombifejjel lehetett gólt rúgni!), a Towerben pedig gombokkal millió csapdát aktiválhattunk ellenfeleink legnagyobb örömére. A legemlékezetesebb helyszín számomra a Twin Fortress volt: a két, egymással szemben álló erőd ugyanúgy fantasztikus CTF meccseket hozott, mint távoli leszármazottja az Unreal Tournamentben!

Blood retro PC 1997
Ez bizony telitalálat volt

A Blood a Half-Life előtti FPS-világ egyik legjobb, legemlékezetesebb tagja volt – aki anno kipróbálta, az biztosan emlékszik brutális fegyvereire, önmagát komolyan nem vevő világára és remek pályáira. A későbbi második rész már nem volt ilyen eredeti, nem tudott kinőni pályatársai közül, de egyszer mindenképpen érdemes végigjátszani azt is. A jövő azonban a Blood-sorozatnál elég sötét: a jogok sok-sok tulajdonosváltást követően jelenleg a Warner Bros-nál vannak, akik a már teljesen lecserélt gárdájú Monolith-ot manapság inkább a Gyűrűk ura világában dolgoztatják, FPS-t a csalódást keltő F.E.A.R. 2, azaz 2009 óta nem csinálhattak. Mindegy, a búslakodás helyett indítsuk el ismét az eredeti Bloodot, hiszen néhány cafatokká lőtt kultista minden gondot elfeledtet!

A Blood mai gépeken is játszható a www.gog.com oldalon megvásárolható One Unit Whole Blood verzióval.

Azóta történt

Előzmények